                                                                    May 21, 1998

Mez Benton

Vice President

27th Assembly District Committee

1410 Manor Road

Monterey, CA 93940

 Re:  Your Request for Advice

         Our File No. A-98-116
Dear Ms. Benton:

This letter is in response to your request for advice regarding the provisions of the Political Reform Act (the “Act”).



QUESTIONS
1.  When there are joint sponsors of a fundraiser, may one of the sponsors be appointed as the fiscal agent to receive the gross proceeds of the event, disburse the checks as necessary for payment of expenses, and disburse the net proceeds to each of the sponsors as agreed to by the sponsors?

2.  May four political party committees, separately or jointly, hold a fundraising event for a candidate provided that the event announces that it is a fundraiser for a candidate and provides the name of the candidate whose campaign it will benefit?

3.  May four political party committees hold a fundraiser to raise funds for dual purposes—to operate a Democratic headquarters and to raise funds for specified candidates?  Are the committees required to indicate the proportion of net proceeds that will be used for each purpose or may the sponsors indicate only that the funds will be used for two purposes?

4.  Are there restrictions on the types of candidates for whom a political party committee may hold a fundraiser, such as the political office the candidate is seeking or the geographic boundaries of the areas that the candidate will represent?  (E.g., May the 27th Assembly District Democratic Committee hold a fundraiser for a candidate of the 28th Assembly District?  May the Monterey County Central Committee hold a fundraiser for a candidate for the 28th Assembly District when the county is divided between two assembly districts?)


CONCLUSIONS
1.  Nothing in the Act prohibits joint sponsors of a fundraiser from appointing one of the sponsors to be the fiscal agent.  Applicable reporting requirements are set forth below.

2.  Currently, the Act does not prohibit political party committees from holding a joint fundraiser to raise money for a candidate.

3.  The Act does not prohibit political party committees from holding a joint fundraiser for dual purposes.  The event should be advertised under procedures which notify contributors of the specific amount allocated to each committee for reporting and record keeping purposes.

4.  The expenditure of campaign funds must be reasonably related to a political, legislative or governmental purpose.  A fundraiser sponsored by political party committees for candidates of the same political party is an event that is reasonably related to a political purpose.


FACTS
Four Democratic political groups in Monterey County and Santa Cruz County intend to hold a joint fundraiser entitled “Democratic Father’s Day Frolic.”  The fundraiser will be a variety show and will be held on Saturday, June 20, 1998, which is the day before Father’s Day.  The purpose of the event is two pronged: 1) to raise funds for the opening of a Democratic headquarters, and 2) to promote Democratic candidates.  The joint sponsors of the fundraiser will be the 27th Assembly District Democratic Committee, the 28th Assembly District Democratic Committee, the Santa Cruz County Central Committee, and the Monterey County Central Committee.  These committees are not controlled by any candidate.

A separate bank account will be opened for this event by the committee serving as the fiscal agent.  The income and expenses of the event will be held separate from the other accounts of that fiscal agent and all income and expenses of the event will be included in the annual report submitted by the treasurer of the committee serving as the fiscal agent.


ANALYSIS
The campaign disclosure provisions of the Act require committees to file periodic reports disclosing contributions received and expenditures made.  (Sections 84100-84107, 84200-84217.)  The term “committee” includes a person or organization that receives contributions totaling $1,000 or more in a calendar year.  (Section 82013(a).)  The term “contribution” is defined as a payment made for political purposes and includes the purchase of tickets for events such as dinners, luncheons, rallies, and similar fundraising events.  (Section 82015.)  Pursuant to regulation 18215, a contribution is any payment made for political purposes for which full and adequate consideration is not made to the donor.  (Regulation 18215(a).)  

A payment is made for political purposes if it is received by or made at the behest of  an official committee of a political party, including a state central committee, county central committee, assembly district committee or any subcommittee of such committee or any agent thereof.  (Regulation 18215(a)(2)(C).)  An organization that qualifies as a recipient committee by raising or spending $1,000 or more for political purposes in a calendar year must file a Statement of Organization, Form 410.  We assume that each of the political party entities sponsoring the fundraiser are currently “committees” as defined by the Act.  However, if this is not the case, any entity that is not already a committee must file a Statement of Organization, Form 410, if the entity raises or spends $1,000 or more for political purposes in a calendar year.

Currently, the Act does not prohibit political party committees from holding a joint fundraiser to raise money for candidates or from appointing one committee to serve as a fiscal agent.
  As long as the fiscal agent is not a candidate controlled committee, the Act does not prohibit the fiscal agent from opening a separate bank account for the event.  (Sections 82016 and 85201.)

You would also like to know whether the fundraiser may be held for dual purposes.  The Act does not prohibit political party committees from holding a fundraiser for more than one purpose.  However, when a joint fundraising event is held, the event should be advertised under procedures which notify contributors of the specific amount allocated to each committee for reporting and record keeping purposes.  (Martini Advice Letter, No. A-94-078, Parisi Advice Letter, No. I-98-057.)  In order to comply with the reporting and record keeping provisions associated with the fundraising event, the committee that serves as the “fiscal agent” and the committees receiving contributions through the fiscal agent must report contributions received and expenditures made in the following manner:

(
Contributions that are earmarked for the fiscal agent’s committee must be reported on its Form 420, Campaign Statement, Schedule A-Monetary Contributions Received.  Contributions that are earmarked for other committees are reported on Schedule              I-Miscellaneous Increases to Cash of the fiscal agents Form 420.  

(
The fiscal agent should itemize all expenditures of $100 or more for the fundraiser on Schedule E-Payments and Contributions (Other than Loans) Made and provide a copy of Schedule E to the other committees receiving contributions.  

(
Each committee receiving contributions through the fiscal agent should report its share of the net proceeds of the fundraiser on the Form 420, Campaign Statement, Schedule A and itemize any contributor of $100 or more.  Each committee should also report the fiscal agent as an intermediary for the contributions on Schedule A.  The amount of the net proceeds is carried over to the Summary Page, Column A, Line 1.  

(
Additionally, the committees receiving contributions through the fiscal agent should include a footnote on Schedule A that a copy of Schedule E from the fiscal agent’s committee report is attached.

(
The fiscal agent must keep records of contributors of $25 or more and provide the committees receiving contributions with the following information:

— The contributor’s name and address.

— The date the contribution was received.

— The amount of the contribution.

— For contributors of $100 or more, if the contributor is an individual, his/her occupation and employer or, if self-employed, the name of his/her business.

You have also inquired as to whether the Act places restrictions on the types of candidates for whom a political party committee may hold a fundraiser, such as the political office the candidate is seeking or the geographic boundaries of the areas that the candidate will represent.
  The expenditure of campaign funds by a committee that is not controlled by a candidate must be reasonably related to a political, legislative or governmental purpose.  (Section 89512.5(a).)  A fundraiser sponsored by political party committees for candidates of the same political party is an event that is reasonably related to a political purpose.

If you have any other questions regarding this matter, please contact me at (916) 322-5660.








Sincerely,

Steven G. Churchwell

General Counsel

By:
Julia Butcher

       
Staff Counsel, Legal Division

SGC:JB:tls

�  Government Code sections 81000 - 91014.  Commission regulations appear at title 2, sections 18109 - 18995, of the California Code of Regulations. 


�  In 1996, the voters passed Proposition 208.  Proposition 208 amended the Act and provided, among other things, that contributions made to a particular candidate through an intermediary would be treated as a contribution from the contributor and the intermediary for purposes of the contribution limits in Proposition 208.  (Section 85702.)  The provisions of Proposition 208 are presently subject to a preliminary injunction.  (California Prolife Council Political Action Committee v. Scully (E.D. Cal. 1998) ---- F.Supp. ----, No. CIVS-96-1965 LKK/DAD, 1998 WL 7173.)


�  The jurisdiction of the Commission is limited to interpreting and implementing the Political Reform Act.  (Section 83111.)  Thus, we are unable to evaluate whether such restrictions are contained in other areas of the law, such as the Elections Code.





