                                                                    May 26, 1998

Harold Ferber

Chief Counsel

Health and Welfare Agency Data Center

1651 Alhambra Boulevard

Sacramento, California  95816

 Re:  Your Request for Advice

         Our File No. A-98-118
Dear Mr. Ferber:

This letter is in response to your request for advice regarding the provisions of the Political Reform Act (the “Act”).
 

QUESTION
Are HWDC’s “high-level” contractors exempt from the definition of “consultant” in regulation 18700(a)(2)?

CONCLUSION
No, the high-level contractors are not exempt from the definition of “consultant.”

FACTS
HWDC has two main lines of business.  It is the data center for the departments within the Health and Welfare Agency.  As a data center, it performs normal data center functions including procuring, installing and operating hardware and software necessary to run major applications for customer departments.  HWDC also maintains one of the largest telecommunication networks in the state.

HWDC’s second line of business involves managing complex system integration projects.  The projects include the statewide automation of child support enforcement, the statewide automation of welfare, and the statewide fingerprint imaging system and others.

Each of these projects includes contractors who work on only one of these specific projects.  The nature of the involvement in these projects ranges from relatively narrow short term functions such as reviewing specifications for a solicitation document to broader project roles of a duration that may extend over more than one year.  Some projects are quite large.  For example, HWDC manages multi-year contracts that can involve more than $100 million and involve the employment of scores of state staff supplemented by a variety of county and private contractors.

The contractors do not engage in the type of activities listed in regulation 18700(a)(2)(A).
  However, some contractors have broad project roles of a duration of more than one year.  These “high-level” contractors work closely with managers in dealing with the most significant issues confronting the projects.  Although these contractors work closely with executive staff, they do not perform all of the functions that staff managers perform.  That is, they do not hire staff, prepare budgets, deal with personnel or supervision issues or engage in other tasks associated with a state manager.  You believe these high-level contractors are most analogous to the highest level of state managers who are designated in the agency’s conflict of interest code.

ANALYSIS
The Act’s conflict-of-interest provisions apply only to “public officials.”  “Public official,” for purposes of the Act, is defined to include every member, officer, employee, or consultant of a state or local agency, with certain exceptions.  (Section 82048.)  The term “consultant” means an individual who, pursuant to a contract with a state or local government agency:

  “(A) Makes a governmental decision whether to:

        1. Approve a rate, rule, or regulation;

        2. Adopt or enforce a law;

        3. Issue, deny, suspend, or revoke any permit, license, application, certificate, approval, order, or similar authorization or entitlement;

        4. Authorize the agency to enter into, modify, or renew a contract provided it is the type of contract which requires agency approval;

        5. Grant agency approval to a contract which requires agency approval and in which the agency is a party or to the specifications for such a contract;

        6. Grant agency approval to a plan, design, report, study, or similar item;

        7. Adopt, or grant agency approval of, policies, standards, or guidelines for the agency, or for any subdivision thereof; or

    (B) Serves in a staff capacity with the agency and in that capacity performs the same or substantially all the same duties for the agency that would otherwise be performed by an individual holding a position specified in the agency’s Conflict of Interest Code.”  (Regulation 18700(a)(2), copy enclosed.)

Regulation 18700(a)(2) establishes two criteria for qualification as a consultant; an individual who satisfies either criterion is a consultant for purposes of the Act.  First, an individual may be a “consultant” if he or she performs, pursuant to a contract, any of the actions described in regulation 18700(a)(2)(A).  Your facts state that the project consultants do not engage in the type of activities listed in regulation 18700(a)(2)(A).

Alternatively, an individual may be a consultant if he or she “serves in a staff capacity with the agency” under regulation 18700(a)(2)(B).  The test established in regulation 18700(a)(2)(B) is a twofold test.  (Randolph Advice Letter, No. I-95-045; Memorandum to Commission, Regulation 18700, dated March 28, 1994.)  First, the contractor must work on more than a single project or a limited range of projects for an agency.  Implicit in the notion of service in a staff capacity is an ongoing relationship between the contractor and the public agency.  (Sanchez Advice Letter, No. A-97-438, Maze Advice Letter, No. I-95-296, Parry Advice Letter, No. I-95-064.)  Second, even if a contractor worked on more than a single project or a limited range of projects for an agency, the contractor’s duties must also be those of a quasi-staff member and must be substantially the same as tasks performed by individuals whose position at the agency is described in the agency’s conflict of interest code.

The first prong of the regulatory test, the “staff capacity” language, eliminates, in most cases, those individuals who work on one project or a limited range of projects from the scope of the regulation.  However, this qualifier also includes a temporal element.  Consequently, even if a contractor only works on a single project, the length of the individual’s service to the agency is a relevant factor that must be considered.  In the Sanchez Advice Letter, No. A-97-438, we advised a contractor who performed periodic biological and physical surveys of a project area over a two-year period for a local planning commission that he was not a “consultant” under the Act.  In reaching that conclusion, we included the following caveat:

  “Our only concern in reaching this conclusion is the duration of the contractual relationship, which will be over two years.  However, in context, this duration is not indicative of an on-going relationship which might otherwise lead to the conclusion that there is a staff relationship ... although the term of the contract is over two years, this duration is attributable to the need for periodic monitoring, not to perform continuous work during that time.  Under these circumstances, the duration of the contractual relationship does not preclude the conclusion reached above.”

In the Maze Advice Letter, No. I-95-296, we advised the employees of an accounting firm, who performed annual independent audits of municipal governmental entities pursuant to multi-year contracts, that they were not consultants under the Act.  However, in that letter, we further advised the employees that if they provided other accounting services to the agencies, they may become consultants under the Act.  Similarly, in the Parry Advice Letter, No. I-95-064, we concluded that employees of an engineering firm, who reviewed hydrological studies on a sporadic basis, were not consultants under the Act.  However, in the Parry letter, we further advised that if the engineering firm provided consulting services on a regular basis, then the employees would be considered consultants.

In applying the first prong of the regulation, previous advice letters reveal that the length of a contractor’s services to an agency is a significant factor where the contract is for a term of more than one year and the services are rendered on a regular and continuous basis for the duration of the contract.  Your inquiry concerns high-level contractors who have broad project roles of a duration of more than one year.  Under these facts, the first prong of regulation 18700(a)(2)( B) is met.

The second prong of the regulatory test provides an additional condition—the tasks of the contractor must be substantially the same as one of the individuals whose position at the agency is described, or should be described, in the agency’s conflict of interest code.  (Kalland Advice Letter, No. I-96-078.)  You indicate that the duties of the high-level contractors are most analogous to the tasks performed by the highest level of state managers who are designated in the agency’s conflict of interest code.  However, the high-level contractors do not perform all of the functions that state managers perform.  To illustrate, high-level contractors do not hire staff, prepare budgets, deal with personnel or supervision issues.

Based on your facts, it does not appear that the high-level contractors perform substantially all the same tasks performed by state managers.  But, the inquiry does not end here.  The next step is to inquire whether the position of an agency employee with the same duties as the contractor should be designated in the agency’s conflict of interest code.  An agency’s conflict of interest code must list the positions within the agency that make or participate in the making of governmental decisions.  (Section 87302.)

A public official “participates in making a governmental decision” when he or she negotiates (without significant substantive review) with a governmental entity or private person regarding a governmental decision, or when he or she advises or makes recommendations to the decisionmaker (either directly or without significant substantive review) by:  1) conducting research or making any investigation which requires the exercise of judgment on the part of the official and the purpose of which is to influence a governmental decision, or 2) preparing or presenting any report, analysis, or opinion, orally, or in writing which requires the exercise of judgment on the part of the official and the purpose of which is to influence a governmental decision.  (Regulation 18700(c).)

You indicate that high-level contractors work closely with managers in dealing with the most significant issues confronting the projects.  This activity appears to fall within the definition of “participating in making a governmental decision.”  Therefore, an agency employee with the same duties as a high-level contractor should be designated in the agency’s conflict of interest code.  Accordingly, the second prong of the regulatory test is met.

Since both prongs of the regulatory test are met, the high-level contractors are considered “consultants” for purposes of the Act.

If you have any other questions regarding this matter, please contact me at (916) 322-5660.

Sincerely,

Steven G. Churchwell

General Counsel

By:
Julia Butcher

       
Staff Counsel, Legal Division
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�  Government Code sections 81000 - 91014.  Commission regulations appear at title 2, sections 18109 - 18995, of the California Code of Regulations. 


�  Whether the contractors engage in the type of activities listed in regulation 18700(a)(2)(A) is a question that involves legal analysis.  For purposes of this letter, we are treating this legal conclusion as a statement of fact.  As such, we are not opining as to whether the contractors engage in the activities listed in the regulation.





