                                                                    June 16, 1998

Ruth F. Gluck

Co-President

Democratic Club of Leisure World/Laguna Hills

Post Office Box 2254

Laguna Hills, California  92654

Re:  Your Request for Advice

         Our File No. A-98-130
Dear Ms. Gluck:

As Co-President of the Democratic Club of Leisure World/Laguna Hills, you have requested advice regarding the campaign provisions of the Political Reform Act (the “Act”).
 

QUESTION
Is the Democratic Club of Leisure World/Laguna Hills considered a recipient committee under the Act?


CONCLUSION

Based on the facts provided in your letter, the Democratic Club of Leisure World/Laguna Hills does not qualify as a recipient committee because it has not received contributions totaling $1,000 or more in a calendar year.  Therefore, the club is not required to file a Statement of Organization (Form 410) and campaign disclosure statements.

FACTS
The Democratic Club of Leisure World/Laguna Hills (“club”) receives over $1,000 in a fiscal year in the form of member dues or payments for club events.  The club has approximately 250 to 300 members and the dues are $7 per member.  This money is used primarily for meeting expenses such as room rentals, refreshments and mailing materials.

The club’s support or opposition to candidates or ballot measures is generally limited to telephoning club members or other residents of Leisure World or dispensing information at club meetings.  No money is specifically raised for individual candidates or measures.  However, the club makes four or five contributions in a year, which typically amount to between $500 and $750.  Contributions to candidates are usually given in amounts of less than $100.

ANALYSIS
The campaign disclosure provisions of the Act require candidates and “committees” to file periodic reports disclosing contributions received and expenditures made.  (Section 84100 et seq.)  The term “committee” includes a person or organization that receives contributions totaling $1,000 or more in a calendar year, or makes independent expenditures totaling one thousand dollars ($1,000) or more in a calendar year.  (Section 82013(a) and (b).)

The term “contribution” is defined in Section 82015 as a payment made for political purposes.  A payment is made for political purposes if it is made “for the purpose of influencing or attempting to influence the action of the voters for or against the nomination or election of a candidate or candidates, or the qualification or passage of any measure...” or is received by or made at the behest of a candidate or committee.  (Regulation 18215(a)(1) and (2).)

In addition, the term “contribution” is also defined in Regulation 18215(b)(1) as follows:

  “Any payment made to a person or organization other than a candidate or committee, when, at the time of making the payment, the donor knows or has reason to know that the payment, or funds with which the payment will be commingled, will be used to make contributions or expenditures.  If the donor knows or has reason to know that only part of the payment will be used to make contributions or expenditures, the payment shall be apportioned on a reasonable basis in order to determine the amount of the contribution.  

  There shall be a presumption that the donor does not have reason to know that all or part of the payment will be used to make expenditures or contributions, unless the person or organization has made expenditures or contributions of at least one thousand dollars ($1,000) in the aggregate during the calendar year in which the payment occurs, or any of the immediately preceding four calendar years.”

The Commission has advised that if a political club customarily uses dues to make donations to candidates and ballot measures, or to carry on campaign activities supporting or opposing candidates and measures, the dues paying members will be charged with knowledge that all or part of the dues are “contributions.”  In such a case, the political club should determine the percentage of dues receipts that are used for political purposes and should characterize that portion as contributions received.  (In re Willmarth (1976) 2 FPPC Ops. 130, copy enclosed.) 

According to your facts, the club’s membership dues are used for both political and non-political activities. You stated that the club typically makes contributions of $500 to $750 a year.  Please check your records to determine if the club made expenditures or contributions of $1,000 or more in any of the previous four years.  The first $1,000 in contributions or expenditures made from membership dues does not qualify the club as a committee under the presumption that the donors did not have reason to know that all or part of their membership dues were used to make contributions or expenditures.  (Regulation 18215(b)(1), copy enclosed.)  However, after the members have reason to know that their dues are used for political purposes, the club would qualify as a committee.  (Regulation 18215(b)(1), Barnett Advice Letter, No. I-96-043 and Hoffer Advice Letter, No. I-96-280, copies enclosed.)

The terms “contribution” and “expenditure” do not include payments by an organization for its regularly published newsletter or periodical, if the circulation is limited to the organization’s members.  (Regulations 18215(c)(9) and 18225(b)(4)(C).)   Expenditures for the club’s regularly scheduled newsletter to its members and rental of facilities to hold club meetings do not count toward qualification as a committee.  (Barnett, supra.) 

Based upon the facts provided in your letter, it does not appear that the club qualifies as a recipient committee.  Therefore, the club is not required to register and file campaign disclosure statements at this time.  Please note that provisions of the Act only apply to state and local candidates.

However, if the club receives contributions or makes independent expenditures
 totaling $1,000 or more in a calendar year, the club becomes a recipient committee or an independent expenditure committee with reporting requirements.  For future reference, Section 84101 requires a recipient committee to file a Statement of Organization (Form 410) with the Secretary of State within 10 days after it has qualified as a committee.  Disclosure statements must be filed to reflect all contributions received and expenditures made once an organization qualifies as a committee.  (Sections 84200 and 84200.5.)  Thereafter, periodic reports disclosing contributions received and expenditures made are required.  If the club qualifies as an independent expenditure committee, it is required to file a Form 461, as well as other disclosure statements.

I have also enclosed a fact sheet for multi-purpose organizations that make contributions and independent expenditures.  If you have any other questions regarding this matter, please contact me at (916) 322-5660.  Our Technical Assistance Division can assist you with any reporting questions.

Sincerely,

Steven G. Churchwell

General Counsel

By:
Jill Stecher

       
Staff Counsel, Legal Division
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Enclosures

�  Government Code sections 81000 - 91014.  Commission regulations appear at title 2, sections 18109 - 18995, of the California Code of Regulations. 


�  Section 82031 defines “independent expenditure” as an expenditure made by any person in connection with a communication which expressly advocates the election or defeat of a clearly identified candidate or the qualification, passage or defeat of a clearly identified measure, or taken as a whole and in context, unambiguously urges a particular result in an election but which is not made to or at the behest of the affected candidate or committee.





