                                                                    May 15, 1998

James M. O'Neil

Crown Burbank Associates, LLC

Crown Realty & Development, Inc.

8985 Venice Blvd., Suite D

Los Angeles, California  90034

 Re:  Your Request for Advice

         Our File No. A-98-140
Dear Mr. O'Neil:

This letter is in response to your request for advice regarding the revolving door provisions of the Political Reform Act (the “Act”).
 

QUESTION
As a former designated employee of the City of Burbank, may you process entitlements and interface with the City of Burbank through written or oral communication to redevelop a property owned by Crown Burbank Associates, LLC (“Crown”)? 

CONCLUSION
As a former employee of the City of Burbank, the revolving door provisions of the Act do not apply to you.  Therefore, you may process entitlements and interface with the city to redevelop Crown’s property.

FACTS
You were a “designated employee” in the Community Development/Redevelopment Department of the City of Burbank through September 5, 1997.  Your title was Special Assistant to the Community Development Director and you reported directly to the Community Development Director.  You were informed that the City of Burbank adopted the language of the Commission's conflict of interest code as its own code.

You were employed by a private firm from September to November of 1997.  In November 1997, you became a partner in Crown Burbank Associates, LLC.  On 

February 13, 1998, Crown dba Crown Self-Storage closed escrow on a 6-acre site in Burbank. Crown is in the process of redeveloping this property.

During our telephone conversation on May 13, 1998, you informed me that you had no dealings with Crown regarding this property or future employment while you were an employee of the City of Burbank.  Crown approached you after you had already left the city and had started another job.  While you worked for the city, the Burbank School District looked at the 6-acre site, but decided not to acquire it. You also informed me that as a public official, you were not involved in any decisions regarding this property.

ANALYSIS
The Act’s “revolving door” provisions (Sections 87400 et seq.), which restrict a former public official’s ability to participate in issues before his or her former agency, apply only to “state administrative officials.”  (Section 87400(b), Allen Advice Letter, No. A-90-745.)  The provisions in Section 87406(d)(1) apply only to designated employees of a state administrative agency.

In your capacity as the Special Assistant to the Community Development Director for the City of Burbank, you were a public official of a local government agency.  Therefore, neither the permanent ban nor the one year ban under the revolving door provisions of the Act applies to you.  Accordingly, you may process entitlements and interface with the City of Burbank regarding the redevelopment of Crown’s property.

However, please consult with the City of Burbank to ascertain if the city has a local ordinance regarding revolving door provisions for former employees.

If you have any other questions regarding this matter, please contact me at (916) 322-5660.

Sincerely,

Steven G. Churchwell

General Counsel

By:
Jill Stecher

       
Staff Counsel, Legal Division
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�  Government Code sections 81000 - 91014.  Commission regulations appear at title 2, sections 18109 - 18995, of the California Code of Regulations. 





