                                                                    July 22, 1998

Mr. Jacques M. Barber

California Primary Care Association

1201 K Street, Suite 1010

Sacramento, California  95814

 Re:  Your Request for Advice

         Our File No. I-98-146
Dear Mr. Barber:

This letter is in response to your request for advice regarding the provisions of the Political Reform Act (the “Act”).
  Since your letter does not identify a specific factual situation to which advice may be given, we will treat your letter as a request for informal assistance pursuant to Regulation 18329(c).


FACTS
California Primary Care Association (“CPCA”) is a 501(c)(3) membership organization that represents over 270 community health clinics in California.  CPCA is also the federally designated representative of community clinics in California.  CPCA’s funding comes from federal grants, private grants, and membership dues.

You are the director of policy for CPCA and report directly to the chief executive officer (“CEO”).  CPCA has a contract with a private consulting firm and is presently on file with the Commission as a lobbyist employer.  The new CEO of CPCA was a registered lobbyist with another organization and is in the process of transferring her certification to the CPCA to become an in-house lobbyist.  Two other salaried staff (you and one of your staff) may engage in activities that require being registered as lobbyists also.

QUESTIONS AND CONCLUSIONS
1.  If the CEO is a registered in-house lobbyist, may any lobbying activities performed by you and your subordinate staff be considered “delegated” and reportable only through the CEO?  Or does the “contacts” test apply and once becoming applicable to you and your subordinate individually, require you both to register as lobbyists, regardless of your status relative to the CEO?

Although the “contacts” test has been superseded by a new test measuring the time an in-house employee spends on lobbying, you are correct that you must assess your job activities and those of your staff person independently of the CEO to determine whether either of you is required to register as a lobbyist.  

Section 82039 defines a lobbyist as:

   “[A]ny individual who is employed ... to communicate directly or through his or her agents with any elective state official, agency official or legislative official for the purpose of influencing legislative or administrative action, if a substantial or regular portion of the activities for which he or she receives consideration is for the purpose influencing legislative or administrative action.”  (Section 82039.)  

Based on this statutory definition of lobbyist, regulation 18239, as amended on July 28,  1997, establishes two tests for determining whether an individual has participated in lobbying activities that would require the individual to register as a lobbyist.  One test applies to “in-house” lobbyists — those who lobby only on behalf of their employer, while the other test applies to “contract” lobbyists who lobby on behalf of at least one person other than their employer.  (Regulation 18239(a).)   

The “time” test, applicable to in-house lobbyists, provides that an individual who spends one-third or more of his or her compensated time per month engaging in direct communication with one or more qualifying officials for the purpose of influencing legislative or administrative action is considered a lobbyist.  (Regulation 18239(c).)

The “compensation” test, applicable to contract lobbyists, provides that if an individual engages in direct communication and receives or becomes entitled to receive compensation (not including travel expenses) of $2,000 or greater in any one calendar month for influencing legislative or administrative action, then that individual must register as a lobbyist.  (Regulation 18239(b), (d)(2).) 

  For purposes of both the “time” test and the “compensation” test, direct communication is defined to mean “appearing as a witness before, talking to (either by telephone or in person), corresponding with, or answering questions or inquiries from any qualifying official, either personally or through an agent who acts under one’s direct supervision, control or direction.”  (Regulation 18239(d)(3).)  Influencing legislative or administrative action is defined as “communicating directly or taking any other action for the principal purpose of supporting, promoting, influencing, modifying, opposing, delaying, or advancing any legislative or administrative action.”  (Regulation 18239(d)(4).)

These tests are applicable to the employees of CPCA.  You must evaluate your own and your assistant’s job activities in light of these regulatory definitions to determine whether either of you is required to register as a lobbyist. 

2.  In addition to the required quarterly expense reporting of lobbying activities, is the CPCA required to report the amount of time devoted to lobbying activities? 

No.  Although there are specific reporting requirements for lobbyists and lobbyist employers contained in sections 86110 et seq., there is no requirement that actual time spent lobbying be disclosed.  Remember, however, that in determining whether an in-house employee is required to register as a lobbyist, one must track the time spent on direct communication with qualifying officials under regulation 18239(c).  In addition, one must track the time of employees who assist with lobbying activities, but who are not themselves required to register as in-house lobbyists, because the portion of these employees’ salaries devoted to lobbying activities must be disclosed in CPCA’s lobbyist employer report under “other payments to influence legislative or administrative action,” as discussed in question three below.  

3.  When a staff person prepares information, documents and correspondence (none of which will reflect that staff person’s name or signature, except perhaps as a reference for additional details) that will be utilized by a lobbyist in lobbying activities, will that staff person’s work be considered a lobbying activity?  

With respect to support staff working under the direction of a lobbyist, we refer you to the above discussion regarding an employee’s activities and determining whether they qualify as lobbying.  Because “direct communication” (in person and via telephone) and correspondence sent under a lobbyist’s signature are the primary measure of lobbying, administrative employees engaging in mere staff support (i.e., drafting letters for another’s signature, researching pertinent issues, etc.) would not be considered to be “direct communication” that will qualify an individual as a lobbyist.  

However, where the support staff directly communicates with a qualifying official or takes any other overt action for the principal purpose of supporting, promoting, influencing, or advancing legislative or administrative action the scenario might provide for a different outcome.  “Direct communication” certainly would include a staff assistant providing additional information about an issue (as you mentioned in your request for advice), if the additional details are communicated directly by the staff member to the qualifying official, and if the purpose of the communication is for proposed action or inaction by the official.

As a lobbyist employer, CPCA is required to file quarterly reports on Form 635.
  On these reports CPCA must describe its lobbying interests and disclose payments to its in-house lobbyist, payments to lobbying firms, activity expenses, and other payments to influence legislative or administrative action, as described on pages 53-62 of the current Lobbying Disclosure Information Manual.  (Section 86115, 86116; Regulations 18615, 18616, copy enclosed.)  The total of “other payments to influence legislative or administrative action” includes compensation paid to employees who spend ten percent or more of their compensated time in any one month in connection with lobbying activities.  

Regulation 18616(f)(1) provides that “other payments to influence legislative or administrative action” includes:    

   “(1)  Compensation of Employees Other Than Lobbyists.  This shall include a proportionate share of the compensation paid to employees other than lobbyists who are engaged for 10 percent or more of their compensated time in a calendar month in or in connection with the activities described in subdivision (a)(4) of this regulation.  Such employees include those providing research services and those preparing materials to be used by a lobbyist or to be used in direct communication or in soliciting or urging others to engage in direct communication for the primary purpose of influencing legislative or administrative action.  Compensation includes gross wages paid plus any benefits which are in lieu of wages such as the granting of stock options or the purchase of annuities.  It does not include, however, routine fringe benefits, such as the employer's contribution to health plans, retirement plans, etc., which are made on behalf of all employees nor does it include the payment of the employer's payroll taxes.”

Even if you and your assistant do not qualify as lobbyists, as a lobbyist employer, CPCA will be required to report the portion of your salary and your assistant’s salary that is related to lobbying activities, assuming you and your assistant spend ten percent or more of your time per month in connection with lobbying activities.  

4.  If CPCA’s in-house lobbyist meets with a legislator (or other “contact”) and is accompanied by the paid outside lobbyist, does the meeting count as a “contact” for CPCA’s in-house lobbyist?  

As discussed above, Regulation 18239 was amended eliminating the “contacts” test in favor of a “time” test for in-house lobbyists.  In addition, regulation 18239(d)(3)(B) sets forth the “accompanying rule” as follows:

   “(B) For the purposes of determining whether an individual qualifies as a lobbyist pursuant to subdivisions (b) or (c) [i.e., the “compensation” test or the “time” test], an individual does not engage in “direct communication” when he or she meets or speaks with a qualifying official in the company of a registered lobbyist retained by the individual or individual’s employer or by a bona fide trade association or membership organization of which the individual or individual’s employer is a bona fide member.”  

   
This rule does not apply to an individual already registered as an in-house lobbyist.  However, under the “accompanying” rule, if a CPCA employee who is not registered as a lobbyist (i.e., you or your assistant) meets with a qualifying official in the company of a contract lobbyist retained by CPCA, this meeting will not count toward direct communication for the purposes of determining whether the employee qualifies as a lobbyist.  

The Commission is currently revising the Lobbying Disclosure Information Manual to reflect amendments to regulation 18239, and expects that it will be ready in mid-August.  Please call the Commission at (916) 322-5660 to request a copy of the revised manual.  If you have any other questions regarding this matter, please contact me at the above number.

Sincerely,

Steven G. Churchwell

General Counsel

By:
Hyla P. Wagner

       
Staff Counsel, Legal Division

Enclosure
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�  Government Code sections 81000 - 91014.  Commission regulations appear at title 2, sections 18109 - 18995, of the California Code of Regulations. 


�  Informal assistance does not provide the requestor with the immunity provided by an opinion or formal written advice.  (Section 83114; Regulation 18329(c).)


�  Section 82039.5 defines a "lobbyist employer" as any person, other than a lobbying firm, who:  (a) employs one or more lobbyists for economic consideration, other than reimbursement for reasonable travel expenses, for the purpose of influencing legislative or administrative action, or (b) contracts for the services of a lobbying firm for economic consideration, other than reimbursement for reasonable travel expense, for the purpose of influencing legislative or administrative action.





