                                                                    July 15, 1998

Todd J. Eberle

Assistant Director, Legal Counsel

Department of Information Technology

801 K Street, Suite 2100

Sacramento, California  95814

 Re:  Your Request for Advice

         Our File No. A-98-165
Dear Mr. Eberle:

This letter is in response to your request for advice on behalf of Ron Ridderbusch, Chief Deputy Director of the Department of Information Technology ("DOIT") regarding the provisions of the Political Reform Act (the "Act").
 

QUESTIONS
1.  What restrictions will be placed on Mr. Ridderbusch’s ability to appear before the DOIT?

2.  May Mr. Ridderbusch appear before the Legislature and administrative agencies in the executive branch that he did not represent?

CONCLUSIONS
Pursuant to Section 87406, for one year after Mr. Ridderbusch leaves the DOIT he may not appear, for compensation, before the DOIT for the purpose of influencing administrative or legislative action, or influencing any action or proceeding involving the issuance, amendment, awarding, or revocation of a permit, license, grant or contract, or the sale or purchase of goods or property.  Pursuant to Sections 87401 and 87402, Mr. Ridderbusch may not represent another person in a judicial, quasi-judicial, or other proceeding in which he participated.  Therefore,      Mr. Ridderbusch may lobby the Legislature and administrative agencies in the executive branch that he did not represent so long as the matter does not involve a judicial, quasi-judicial, or other proceeding in which he participated.  See Analysis below.

FACTS
Ron Ridderbusch is the Chief Deputy Director of the DOIT.  DOIT is an independent department within the executive branch created pursuant to Government Code Section 11700 et seq., with the purpose of providing leadership, guidance and oversight of information technology in state government.  The DOIT is charged with the establishment of policies and procedures as well as development of statewide strategic plans for the effective application of information technology.  The department regularly reviews and approves technical plans of information technology projects submitted by state agencies and departments, but the DOIT has no direct operational control over those agencies and departments.  Mr. Ridderbusch is considering employment in the private sector and is seeking guidance regarding the "revolving door" prohibitions under the Act.

ANALYSIS
I. 
Introduction
Your letter concerns post-employment issues, colloquially known as the “revolving door” prohibition and the permanent ban on “switching sides.”  The Act places certain restrictions on individuals who have recently left state service and who wish to use the expertise and relationships they developed at their former agency for compensation by third persons.
 

A. 
The permanent ban on “switching sides”

Public officials who leave state service are subject to two types of post-employment restrictions under the Act.  The first is a permanent prohibition on influencing any judicial, quasi-judicial, or other proceeding in which the administrative official participated while in state service.  (Sections 87401 and 87402.)  In other words, a public official may never “switch sides” in a proceeding
 after leaving state service.  Since you do not mention a specific factual circumstance where these sections may apply, we urge you to take note of Sections 87400-87405 in their entirety.  We will discuss certain aspects of those sections here.

Sections 87401 and 87402 provide:

  “No former state administrative official, after the termination of his

or her employment or term of office, shall for compensation act as

agent or attorney for, or otherwise represent, any other person (other 

than the State of California) before any court or state administrative 

agency or any officer or employee thereof by making any formal or

informal appearance, or by making any oral or written communication

with the intent to influence, in connection with any judicial, quasi‑

judicial or other proceeding if both of the following apply:

  (a) The State of California is a party or has a direct and substantial 

interest.

  (b) The proceeding is one in which the former state administrative

official participated.”  (Section 87401.)

  “No former state administrative official, after the termination of his

or her employment or term of office shall for compensation aid, advise,

counsel, consult or assist in representing any other person (except the

State of California) in any proceeding in which the official would be

prohibited from appearing under Section 87401.”  (Section 87402.)

Mr. Ridderbusch is a state administrative official.  (Section 87400(b).)  The permanent ban of Sections 87401 and 87402 applies only to judicial, quasi‑judicial, or other proceedings before any court or state administrative agency in which Mr. Ridderbusch participated while at the DOIT.  Section 87400(a) expressly defines "state administrative agency" to exclude the Legislature.  (Sanford Advice Letter, No. A-85-182.)  We have also advised that Sections 87401 and 87402 are not limited with respect to development of legislation.  (Witherspoon Advice Letter, No. A-94-371; Byrne Advice Letter, No. A-95-337.)

Section 87400(c) defines "judicial, quasi‑judicial or other proceeding" to include:

“[A]ny proceeding, application, request for a ruling or other determination, contract, claim, controversy, investigation, charge, accusation, arrest or other particular matter involving a specific party or parties in any court or state administrative agency, including but not limited to any proceeding governed by Chapter 5 (commencing with Section 11500) of Division 3 of Title 2 of the Government Code.”  (Emphasis added.)

Mr. Ridderbusch is considered to have “participated” in a proceeding if he took part in the proceeding “personally and substantially through decision, approval, disapproval, formal written recommendation, rendering advice on a substantial basis, investigation or use of confidential information.”  (Section 87400(d).)  This covers any proceeding in which 

Mr. Ridderbusch actually participated while at the DOIT, as well as any proceeding which he supervised.  (Brown Advice Letter, No. A‑91‑033.) 

Under Section 87400(c) set forth above, a “proceeding” includes any particular matter involving a specific party or parties in a state administrative agency.  A proceeding that is regulatory or general in nature is not a “proceeding” for purposes of Section 87401 since there is no specific party involved.   (Chalfant Advice Letter, No. A-92-509.)  Sections 87401 and 87402 do not restrict an ex-employee’s ability to participate in new proceedings.   (Leslie Advice Letter, No. I-89-649.)

Under Sections 87400-87402, the prohibition applies if participation is for compensation.  Commission staff has held that you cannot escape the prohibitions of Section 87406 by charging your client for some activities, but not others.  (Weil Advice Letter, No. A-97-247.)  The same general rule applies in the context of Sections 87400-87402. 

Where the State of California is a party, the prohibition does not apply.  Therefore, the prohibition does not apply if the former official is acting on behalf of another state agency or the State of California.  We have advised that the provisions of Sections 87401 and 87402 do not prevent a former state administrative official who has left his or her state employment from contracting with other state agencies.  (Webb Advice Letter, No. A-93-382; McWhirk Advice Letter, No. A-89-392; Walsh Advice Letter, No. A-90-281.)  However, we have applied the prohibition to include representation of a county by a former state official.  (Evans Advice Letter, No. I-86-117; Berrigan Advice Letter, No. A-86-045.)

In summation, Sections 87401 and 87402 do not prevent Mr. Ridderbusch from lobbying the Legislature, the DOIT, or any other administrative agency unless the matter involves a judicial, quasi-judicial, or other proceeding in which Mr. Ridderbusch participated.  However, please see below regarding the provisions of Section 87406.

B.  
The One-Year Ban
Section 87406(d)(1) of the Act provides, in pertinent part, that no officer or designated employee of a state administrative agency:  

  “[F]or a period of one year after leaving office or employment, shall, for compensation, act as agent or attorney for, or otherwise represent, any other person, by making any formal or informal appearance, or by making any oral or written communication, before any state administrative agency, or officer or employee thereof, for which he or she worked or represented during the 12 months before leaving office or employment, if the appearance

or communication is made for the purpose of influencing
 administrative or legislative action,
 or influencing any action or proceeding involving the issuance, amendment, awarding, or revocation of a permit, license, grant, or contract, or the sale or purchase of goods or property.  For purposes of this paragraph, an appearance before a state administrative agency
 does not include an appearance in a court of law, before an administrative law judge, or before the Worker's Compensation Appeals Board.  The prohibition of this paragraph shall only apply to designated employees employed by a state administrative agency on or after 

January 7, 1991.”  

Subdivision (d)(2) of the same section provides:

  “For purposes of [the above paragraph], a state administrative agency of a designated employee of the Governor’s office includes any state administrative agency subject to the direction and control of the Governor.”

Mr. Ridderbusch was a designated employee.  Therefore, Section 87406 is applicable to him.  However, you have not provided a specific factual scenario where this section may apply.  Therefore, we will provide you with general advice.  

Generally, a designated employee’s state administrative agency means the agency for which he or she worked, or any board or commission under the agency’s control.  (Grimm Advice Letter, No. I-96-114; Gould Advice Letter, No. A-96-077.)   Also, generally, a designated employee is not restricted by Section 87406 from lobbying the Legislature or Governor regarding legislation.  (Witherspoon Advice Letter, supra; Craven Advice Letter, No. A-93-057.)  

In the Gould Advice Letter, supra, we advised that a former director of the Department of Finance, a distinct state administrative agency, may lobby administrative agencies in the executive branch which he did not work for during the course of his government service.  In the course of his employment, we concluded that he participated in the budget process as an advisor to the Governor and the Legislature, but he did not work for or represent those agencies within the meaning of Section 87406(d)(1).  Similarly, you are not restricted under Section 87406(d) from lobbying the Legislature or the Governor since you did not work for the Legislature and the DOIT is not subject to the direction and control of the Governor as contemplated in Section 87406(d)(2).  (Wright Advice Letter, No. A-96-277.)

Therefore, for one year, Mr. Ridderbusch may not, for compensation,
 act as representative or agent for any person before the DOIT or any officer or employer thereof for the purpose of influencing administrative or legislative action, or any action or proceeding involving the issuance, amendment, awarding, or revocation of a permit, license, grant, or contract, or the sale or purchase of goods or property.  (Section 87406.) 

We have advised that restrictions on influencing administrative or legislative action do not apply to paid or unpaid assistance rendered to a third person who subsequently appears before or communicates with a former official’s agency.  Thus, the ban of Section 87406 did not restrict a former official from assisting or advising other attorneys in the official’s law firm or clients themselves who might appear before or communicate with the official’s former agency regarding a regulation or legislation under consideration as long as the former official was not identified in connection with the appearance or communication.  (Ordos Advice Letter, No. A-95-052.)  

Communications with an agency that are not for the purpose of influencing administrative or legislative action are not restricted by Section 87406.  For example, an ex‑employee can attend informational meetings with the agency, or request information from the agency concerning existing laws, regulations, or policies, as long as the employee does not attempt to influence administrative or legislative action.  (See Bagatelos Advice Letter, No. I‑91‑202; Regulation 18202(a)(1).)

The Commission has advised that a former agency official may draft proposals on a client's behalf to be submitted to the agency so long as the former employee is not identified in connection with the client's efforts to influence administrative action.  (Cook Advice Letter, No. A‑95‑321; Harrison Advice Letter, No. A‑92‑289.)  Similarly, the ex‑employee may use his or her expertise to advise clients on the procedural requirements, plans, or policies of the employee's former agency as long as the employee is not identified with the employer's efforts to influence the agency.  (Perry Advice Letter, No. A-94-004.)

Certain other informal contacts may not be considered influencing.  For example, an ex‑employee may request information concerning anything that is a matter of public record, such as existing laws, regulations, or policies.  (Tobias Advice Letter, No. A-96-089; Harrison Advice Letter, supra.)  Further, an ex‑employee may attend informational meetings or public forums if the attendance is not for the purpose of influencing agency actions.  (Craven Advice Letter, supra.)  Social conversations are also not considered influencing if the conversation is not intended to influence administrative or legislative action.  (Tobias Advice Letter, supra.)

Whether a particular meeting or conversation is for the purpose of influencing legislative action will depend on the individual facts of the case.  For instance, if an employee attends a public meeting with numerous other attendees where there are several topics discussed, it may be possible to infer that mere attendance is not for the purpose of influencing the agency's action.  Conversely, where there is a small meeting to discuss a particular administrative or legislative action, it may be inferred that the ex‑employee's mere presence at the meeting is intended to influence agency action.  Therefore, whether the ex‑employee may attend such a meeting depends greatly on the facts of that particular meeting and the ex‑employee's intentions in attending the meeting.

If you have any other questions regarding this matter, please contact me at (916) 322-5660.

Sincerely,

Steven G. Churchwell

General Counsel

By:
Marte Castaños

       
Staff Counsel, Legal Division

SGC:MC:tls

�  Government Code sections 81000 - 91014.  Commission regulations appear at title 2, sections 18109 - 18995, of the California Code of Regulations. 


�  In addition, the Act includes a “pre-post employment” restriction on influencing prospective employment while still a state official.  (See Section 87407.)


�  “‘Judicial, quasi-judicial or other proceeding’ means any proceeding, application, request for a ruling or other determination, contract, claim, controversy, investigation, charge, accusation, arrest or other particular matter involving a specific party or parties in any court or state administrative agency, including but not limited to any proceeding governed by Chapter 5 (commencing with Section 11500) of Division 3 of Title 2 of the Government Code.”  (Section 87400(c).) 


� “Influencing legislative or administrative action” includes influencing by any means, including but not limited to the provision or use of information, statistics, or analyses.  (Section 82032.)  “Administrative action” is defined in Section 82002 as the proposal, drafting, development, consideration, amendment, enactment or defeat by any state agency of any rule, regulation or other action in any rate-making proceeding or any quasi-legislative proceeding.


�  Section 82037 defines “legislative action” as the drafting, introduction, consideration, modification, enactment or defeat of any bill, resolution, amendment, report, nomination or other matter by the Legislature or by either house or any committee, subcommittee, joint or select committee thereof, or by a member or employee of the Legislature acting in his or her official capacity.  “Legislative action” also means the action of the Governor in approving or vetoing a bill. 


�  For purposes of Section 87406, we have advised that “state administrative agency” means every state office, department, division, bureau, board and commission, but does not include the Legislature, the court or any agency in the judicial branch of government.  (Section 87400; Michelotti Advice Letter, No. I-93-102.)


�  Again, Commission staff has held that you cannot escape the prohibitions of Section 87406 by charging your client for some activities, but not others.  (Weil Advice Letter, supra.) 





