SUPERSEDED BY 1998 AMENDMENTS TO REGULATION 18530
                                                                    August 12, 1998

Jennifer K. McCain

Assistant City Attorney

City of Escondido

201 North Broadway

Escondido, California  92025

 Re:  Your Request for Advice

         Our File No. A-98-172
Dear Ms. McCain:

This letter is in response to your request for advice on behalf of the City of Escondido regarding the provisions of the Political Reform Act (the “Act”).
  Please bear in mind that nothing in this letter should be construed as evaluation of any conduct which may already have taken place.  Further, this letter is based on the facts as they have been presented to us.  The Commission does not act as the finder of fact in providing advice.  (In re Oglesby (1975) 1 FPPC Ops. 71.) 

QUESTIONS

1.  May the city allow a link from its web site to a personal web page of a councilmember if the councilmember's personal web page contains campaign information regarding the councilmember's candidacy for the upcoming mayoral election?

2.  Would a link from the city’s web site be permissible if the city provided links to all candidates for the upcoming election?

3.  May the city provide a link to a councilmember's personal web page if the personal web page does not contain campaign information?

FACTS
The City of Escondido (the "city") maintains a web site on the Internet.  The web site provides a variety of information to the community, including general information about the city, city government, city events and business in the city.  It also provides a list of on-line city facilities and electronic services provided by the city.

Through the on-line service, the web site provides a directory of councilmembers which includes a photograph of each councilmember and access to each councilmember via the Internet.  

A question has arisen regarding the permissibility of the city providing a link from its web site to a campaign-related web page of a councilmember who is running for the Office of Mayor.  For purposes of this request for advice, you have asked us to assume that the councilmember pays for the development and maintenance of the councilmember's personal web page.  The city would provide the link with the use of nominal city staff time.

ANALYSIS AND CONCLUSIONS
California law, and the Act in particular, places restrictions on the use of public funds for political purposes.  Since the Commission may opine only with respect to provisions of the Act, we must limit our discussion to the restrictions under the Act.
  You should be aware that Commission staff is presently engaged in the process of drafting a regulation that will codify and clarify the advice of the Commission with respect to the parameters of Section 85300.  If adopted, the regulation may alter the status of present advice.

The Act contains a general restriction under Section 85300 which prohibits the use of public monies for the purpose of assisting a candidate to seek an elective office.
  The Commission has interpreted Section 85300 to prohibit the use of public monies to advocate or promote a candidate’s election to public office, in the methods defined in Regulation 18420(b).
  (Lowell Advice Letter, No. A-93-300;
 Calhoun Advice Letter, No. A-90-047; Owen Advice Letter, No. A-91-571.)  “Public monies” is defined to include all bonds and evidence of indebtedness, and all monies belonging to the state, or any city, county, town, district, or public agency therein, and all monies, bonds, and evidence of indebtedness received or held by state, county district, city, town, or public agency officers in their official capacity.  (Section 85102(e); see also Cal. Penal Code Section 426; emphasis added.)  Under this authority, all monies held by the city are public monies, including any funds used for the operation of the city’s web page.  (Lovely Advice Letter, No. A-98-017.)  Accordingly, any expenditure of the city’s funds related to its web site used to advocate or promote a candidate’s election would constitute a violation of the Act.  With this general background, we turn to your specific questions.

1.  May the city allow a link from its web site to a personal web page of a councilmember if the councilmember's personal web page contains campaign information regarding the councilmember's candidacy for the upcoming mayoral election?
No.  The city may not use any of its funds (either directly or through use of employees or materials financed by the city) to provide access to a councilmember’s web page if that web page contains any information that supports or advocates the councilmember’s upcoming election.  (Lovely Advice Letter, supra; Morrow Advice Letter, No. A-95-365.)

2.  Would a link from the city’s web site be permissible if the city provided links to all candidates for the upcoming election?
The Commission has previously advised that use of public funds to provide informational access to all candidates does not violate Section 85300 as long as all candidates are afforded equal access and no public monies are used to advocate or promote the election of a particular candidate.  (Lowell Advice Letter, supra:  use of city monies to conduct a “Candidates’ Night” program on a cable television channel not violative of the Act if all candidates given equal access.)
  This exception is available only if all candidates are afforded the access provided by public funds. 

3.  May the city provide a link to a councilmember's personal web page if the personal web page does not contain campaign information?
The short answer here is, yes.  However, the councilmember’s web page must be used for information material only; if any information contained at the web page could be construed to advocate or promote the councilmember’s election to an office, the provision by the city of access to the web page would violate Section 85300.

If you have any other questions regarding this matter, please contact me at (916) 322-5660.






Sincerely,

Steven G. Churchwell

General Counsel

By:
Lisa L. Ditora

       
Staff Counsel, Legal Division

SGC:LLD:tls

�  Government Code sections 81000 - 91014.  Commission regulations appear at title 2, sections 18109 - 18995, of the California Code of Regulations. 


�  Stanson v. Mott (1976) 17 Cal.3d 206, Government Code Section 8314 and Penal Code Section 424 are among some of the authorities proscribing the use of public monies for campaign-related activities by a state or local government entity.  We commend them to your review.


�  You are also likely aware that a more specific restriction exists in the Act pertaining to use of public monies for newsletters and mass mailings.  (Section 89001 and Regulation 18901.)  Regulation 18901 which interprets Section 89001 provides in relevant part:





   “(a)(1) Any item sent is delivered, by any means, to the recipient at his or her residence, place of employment or business, or post office box.  For purposes of this subdivision (a)(1), the item delivered to the recipient must be a tangible item, such as a videotape, record, or button, or a written document.”  (Emphasis added.)


According to Regulation 18901(a)(1), a publicly-funded mailing is a prohibited mass mailing only if a tangible item is involved.  (Doyle Advice Letter, No. I-94-364.)  The Commission has previously determined the distribution over the Internet is not a distribution of a tangible item, and thus, Internet distribution is not subject to the prohibitions of Section 89001.  (Foote Advice Letter, No. A-98-114.)  Notwithstanding this current advice, you should be aware that Section 89001 and Regulation 18901 became law prior to advances in present technology.  Therefore, we expect that the Legislature and/or the Commission may consider amendments to the law in the near future to cover the Internet and related technology.


�  The non-exclusive list set forth in Regulation 18420(b) is used by the Commission as examples of political activities that public entities and their employees may not engage in on compensated time and/or with public resources.  Previously, the Commission has interpreted Regulation 18420(b), and its reference to Regulation 18423, to allow expenditure of public funds for these activities (in the form of public employee time and services) as long as the employee spends no more than ten percent (10%) of his or her compensated time in any one month rendering services for the political activity.  However, recently the Commission has retreated from the “10% interpretation” and has advised that “no public resources such as stationery, postage, equipment, or public employee’s time may be used for purposes of seeking elective office.”  (Morrow Advice Letter, No. A-95-365, pg. 3, emphasis added; Lovely Advice Letter, No. A-98-017.)  In this regard, other letters of the Commission, including the Hanna Advice Letter, No. A-96-292, which endorsed the “10% interpretation,” and are inconsistent with respect to the present application of Regulations 18420(b) and 18423 discussed herein, are hereby superseded.


�  Please note that the portion of the Lowell letter pertaining to the discussion of whether the activities of the city constituted contributions to the candidates was superseded by the adoption of Regulation 18215(c)(10).  For all other purposes, the advice contained in the Lowell letter reflects the current position of the Commission.


�  See footnote 5, above.  Regulation 18215(c)(10) creates an exception to the definition of contribution for “payment(s) for a debate or other forum sponsored by a nonpartisan organization in which at least two candidates appearing on the ballot for the same elective office were invited to participate.”


�  The Commission has previously stated that any communication which “expressly advocates” the election of a candidate cannot be funded (in whole or in part) by public funds.  (Lovely Advice Letter, supra; Hausman Advice Letter, No. A-97-025.) 





