August 26, 1998

Elizabeth L. Martyn

City Attorney, City of West Covina

Rutan & Tucker, LLP

611 Anton Boulevard, Suite 1400

Post Office Box 1950

Costa Mesa, California 92628-1950

Re:
Your Request for Advice 

Our File No. I-98-182

Dear Ms. Martyn:

This letter is in response to your request for informal advice regarding the provisions of the Political Reform Act (the "Act").
  This advice is also based on the information you provided during our telephone conversation of August 18, 1998.

FACTS AND QUESTIONS

You have requested informal advice regarding the effect of accepting theater passes or tickets from a local theater owner, and the prohibition on accepting gifts under the Act.  You clarified that what you are referring to in this instance would be movie tickets, not passes to Edwards Cinema, provided by the Edwards family.  Specifically, you have asked for advice on the following three scenarios:

1.
May city councilmembers or other city staff accept theater passes from the local theater owner if the passes are multiple one-time passes given to the city to be used on a first come, first served basis?

2.
May city councilmembers or other city staff accept a pass or ticket from the local theater owner if the pass has a maximum face value of less than $290?

3.
May city councilmembers or other city staff accept theater passes if the local theater

owner provides multiple one-time passes under $290?

CONCLUSIONS
Any gift of tickets provided directly to the city for use by public officials on a first come, first served basis, will not constitute a gift to any official.  However, if the tickets are given directly to a public official, and the value of the tickets equals $50 or more, then the gift must be reported.  Further, if the value of the tickets equal $290 or more, then the source of the gift becomes an economic interest of the official's, and he or she must disqualify him or herself from participating in any decision that has a reasonable material financial effect on the economic interest.

ANALYSIS
Government Code Section 87100 prohibits a public official from making, participating in making, or in any way attempting to use his or her official position to influence a governmental decision in which the official knows or has reason to know he or she has a financial interest.  Section 87103 provides that a public official is subject to disqualification from participating in a decision if it is reasonably foreseeable that a decision will have a financial effect, distinguishable from its effect on the public generally, on any donor of a gift or gifts aggregating two hundred ninety ($290) or more, received by or promised to the public official within 12 months prior to the time when the decision is made.  (Section 87103(e).)

In addition, Section 87202 mandates that all sources of income be reported on a statement of economic interests.  Income includes gifts of fifty dollars ($50) or more.  Section 87200 sets forth that members of city councils and other public officials who manage investments, as determined by the individual agency as set forth in Section 87302, are included in those who must file the necessary disclosure statements.

Furthermore, under Section 89503, elected officers of a local government agency are prohibited from accepting gifts from any single source in any calendar year with a total value of more than $290.  (Section 89503(a).)  Furthermore, Section 89503(c) places this same prohibition on any designated employee of a local government, if the employee would be required to report the receipt of income or gifts from that source on his or her statement of economic interests.

You have asked whether any one of three scenarios would protect the city councilmembers or their staff from disqualification or disclosure based on the receipt of multiple-use tickets provided by the local theater owner.

1.  Multiple one-time passes given to the city, to be used by anyone on a first come, first served basis.
Regulation 18944.1(a) provides that tickets which provide admission, including passes to a motion picture theater, or similar places, are not gifts to an official whenever the following applies:

  "(a)  The donor gives the tickets or passes to the official's agency, through a responsible official of the agency, for the sole purpose of distributing the passes or tickets to officials of the agency and their spouses and immediate families and use of the tickets or passes is so limited by the agency; and

   The tickets or passes are not earmarked by the donor for any specific officials of the agency; and

   The agency retains a written public record of the terms under which the tickets were accepted by the agency and the terms under which the tickets or passes were distributed and to whom they were distributed."

If the theater tickets are given to the city according to the criteria set forth in Regulation 18944.1, then no reporting obligations are incurred by city officials who use the passes. Furthermore, since the tickets would not constitute gifts to the officials, there is no need to value the tickets, and there would not be any disqualifying financial interest.

2. The pass or ticket has a maximum face value of less than $290.00.
You have indicated in our telephone conversation that this would be a multiple-use ticket, that would be given directly to the official, or given to the city but earmarked for use by a specific official.  This would constitute a gift from the theater owner to the public official.  The maximum face value could be designated in one of several ways, including: (a) creating a coupon  book with a number of tickets, and each ticket would have a maximum face value; (b) one multiple-use ticket with a face value of less than $290; or (c) one ticket that would be designated   for a specific number of uses.

a.  A coupon book.

This scenario anticipates that a coupon book would be provided directly to the public

official, comprised of a number of tickets, each with a designated face value.  The total value of the coupon book would not equal or exceed $290.  If the value of the coupon book is less than $50, there are no disclosure requirements, but if the value of the coupon book is $50 or more, the official must report the gift, if required by Section 87202 or the city's conflict of interest code.

So long as the value of the coupon book is less than $290, there is no need for the official to disqualify him or herself from participating in decisions affecting the Edwards’ or  Edwards Cinema.  This scenario would not cause any violations of the gift limits set forth in Section 89503.  However, the official could not receive more than one coupon book from the same source without violating the gift limit or subjecting himself or herself to disqualification with respect to the source, if doing so would equal or exceed $290 in gifts.

b.  One multiple-use ticket with a face value of less than $290.

It is unclear from your facts whether by "face value" the multiple-use ticket states a maximum value or a specified lower value is on the ticket and the ticket can be used multiple times.  Either scenario is problematic.

The value of a multiple-use ticket or pass, is determined by referring to Regulation 18946.1(b)(1) and (2) which states:

   "(l)  For purposes of disclosure and the gift limits, the value shall be the fair market value of the actual use of the pass or ticket by the recipient, including guests who may accompany the recipient and who are admitted with the pass or ticket, plus the fair market value of any possible use by any person or persons to whom the privilege of use of the pass or ticket is transferred.

   (2)  For purposes of disqualification, the value shall be the actual use of the pass or ticket by the official, including guests who may accompany the official and who are admitted with the pass or ticket, plus the fair market value of any possible use by any person or persons to whom the official transfers the privilege of use of the pass or ticket, through the date of the governmental decision in question; plus the fair market value of the maximum reasonable use following the date of the decision.  If the official returns the pass or any unused ticket prior to the decision, the value shall be determined pursuant to subdivision (b)(1)."

Under 18946.1 (b)(1), the official who receives a multiple-use pass or ticket from the theater owner, must determine the value of the pass or ticket for disclosure purposes.  If the value of the ticket or pass is fifty dollars ($50) or more, the gift must be disclosed on the public official's statement of economic interests.  (Section 87207(a)(l).)  The fair market value is determined by determining the value of the actual use of the ticket or pass.

To determine the value of the actual use, you must multiply the face value of the passes or tickets by the number of times that they were used.  Furthermore, in determining the value of the tickets for disqualification, the public official must determine the actual use, plus the value of any possible future use.  As we discussed on August 18, 1998, it is not possible to predetermine that the value of a multiple-use ticket would be less than $290, since the value is based on actual use.  This fact pattern could prove problematic for the public official since it would necessitate the need to keep track of use, to ensure that it does not equal or exceed $290 in value.

Under this scenario, it would appear that there are potential disclosure and disqualification requirements faced by the public official who accepts a multiple-use ticket.

c.  One ticket that would be designated for a specific number of uses.

Under this scenario, it is envisioned that the theater owners would provide one ticket to a  public official, which would be designated for multiple uses, but that the number of uses would be specifically designated, such as a punch card.  This would be similar to the coupon book, only instead of multiple tickets, there would be one ticket, with a specific face value, which could be used a number of times.  If the maximum number of uses, multiplied by the face value of the ticket for one use (you indicated in our conversation that this would be the cost of an adult admission, $7), is less than $290, then the public official would not have to disqualify him or

herself from decisions financially affecting the source of the gift.  However, if the total value is $50 or more, then the gift may need to be reported.

3.  The theater owner provides multiple one-time passes under $290.

If the passes are provided to the city in compliance with Regulation 18944.1, then the passes would not constitute gifts to the officials, and there are no disclosure requirements or disqualification issues.  However, you indicated in our conversation that this scenario anticipates the theater owner providing the tickets directly to the public official.  Thus, it is a gift to the public official.

You explained in our conversation that this would take place in the form of a coupon book, comprised of multiple tickets with the face value designated on each ticket.  This scenario is the same as #2(a) above, thus the analysis would be the same.

If you have any other questions regarding this matter, please contact me at (916) 322-

5660.

Sincerely,

Steven G. Churchwell

General Counsel

By:
Amy Bisson Holloway 

Staff Counsel, Legal Division
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�  Government Code sections 81000 - 91014.  Commission regulations appear at title 2, sections 18109 - 18995, of the California Code of Regulations.





