                                                                    September 17, 1998

The Honorable Martin Gallegos

Assembly California Legislature

State Capitol

Post Office Box 942849

Sacramento, California  94249-0001

 Re:  Your Request for Advice

         Our File No. A-98-192
Dear Assemblymember Gallegos:

This letter is in response to your request for advice regarding the provisions of the Political Reform Act (the “Act”).
 

QUESTION
Will any of the payments made or solicited by the cosponsors of the “Believe in Your Dreams” youth conference you described below constitute campaign contributions or gifts to you?

CONCLUSION
Under the facts you have described, the youth conference will be held for the governmental purpose of serving your constituents, no election-related activities will take place at the event, the event is being cosponsored by other organizations, and neither your campaign nor your officeholder account will receive any payments as a result of the event.  The payments to be made in connection with the youth conference fall under the amendments to the definition of contribution made in 1997 for cosponsored events.  They will not constitute a contribution or gift to you. 

FACTS
You have directed your staff to investigate the possibility of organizing the “Believe in Your Dreams” Youth Conference to be held October 21, 1998, from 8:00 a.m.- 2:00 p.m at California State Polytechnic University, Pomona.  The role of your staff is to coordinate the event by inviting 6th, 7th, and 8th grade students from local school districts to participate in the conference.  The conference will offer information about college as well as career choices in addition to a motivational speaker.  You have selected the Rotary Club of Baldwin Park to co-sponsor the event with your office.  According to your staff member, the Rotary Club of Baldwin Park is a 501(c)(3) organization.  In addition, the Rotary Club will also solicit Carl's Jr. for refreshments, as well as other organizations for donations.

With regard to publicity, you plan to seek the assistance of Democratic Services in producing flyers, which will be distributed to the respective schools in the 57th Assembly District.  The flyers will not in any way state “Vote for Assemblyman Gallegos.”  The flyers will state “57th Assembly District Believe in Your Dreams Youth Conference Sponsored by Assemblymember Martin Gallegos and the Rotary Club of Baldwin Park.”

ANALYSIS
A.  Applicable Law
The Act defines a contribution as a payment,
 except to the extent that full and adequate consideration is received, unless it is clear from the circumstances that it is not made for political purposes.  (Section 82015, copy enclosed.)  The definition of “contribution” was amended in 1997 with respect to events cosponsored by legislators and governmental and nonprofit organizations or private organizations.  

As amended, Section 82015(b)(2) states that a payment is made for political purposes if it is received by or made at the behest of a candidate unless the criteria in either subparagraph (A) or (B) below are satisfied: 

  “(A)  Full and adequate consideration is received from the candidate.

  (B)  It is clear from the surrounding circumstances that the payment was made for purposes unrelated to his or her candidacy for elective office.  The following types of payments are presumed to be for purposes unrelated to a candidate’s candidacy for elective office:

  (i)  A payment made principally for personal purposes, in which case it may be considered a gift under the provisions of Section 82028.  Payments that are otherwise subject to the limits of Section 86203 are presumed to be principally for personal purposes.

  (ii)  A payment made by a state, local, or federal governmental agency or by a nonprofit organization that is exempt from taxation under Section 501(c)(3) of the Internal Revenue Code.

  (iii)  A payment not covered by clause (i), made principally for legislative, governmental, or charitable purposes, in which case it is neither a gift nor a contribution ....”  (Section 82015(b)(2).) (Emphasis added.)

Election-Related Activities.  A payment is made for purposes related to a candidate’s candidacy for elective office if all or a portion of the payment is used for election-related activities.  Section 82015(b)(2)(C).  “Election-related activities” include, but are not limited to the following:

    “(i)  Communications that contain express advocacy of the nomination or election of the candidate or the defeat of his or her opponent.

   (ii)  Communications that contain reference to the candidate’s candidacy for elective office, the candidate’s election campaign, or the candidate’s or his or her opponent’s qualifications for elective office.

   (iii)  Solicitation of contributions to the candidate or to third persons for use in support of the candidate or in opposition to his or her opponent.

   (iv)  Arranging, coordinating, developing, writing, distributing, preparing, or planning of any communication or activity described in clauses (i), (ii), or (iii), above.

   (v)  Recruiting or coordinating campaign activities of campaign volunteers on behalf of the candidate.

   (vi)  Preparing campaign budgets.

  
   (vii)  Preparing campaign finance disclosure statements.

   (viii)  Communications directed to voters or potential voters as part of activities encouraging or assisting persons to vote if the communication contains express advocacy of the nomination or election of the candidate or the defeat of his or her opponent.”  (Section 82015(b)(2)(C)(i)-(vii).)

Reporting.  Though they are not considered contributions, a new reporting rule applies to payments from entities that are made principally for legislative, governmental, or charitable purposes, and are not related to an individual’s candidacy for elective office.  The payments must be reported as follows:

   “... payments of this type that are made at the behest of a candidate who is an elected officer shall be reported within 30 days following the date on which the payment or payments equal or exceed five thousand dollars ($5,000) in the aggregate from the same source in the same calendar year in which they are made.  The report shall be filed by the elected officer with the elected officer’s agency and shall be a public record subject to inspection and copying pursuant to the provisions of subdivision (a) of Section 81008.  The report shall contain the following information:  name of payor, address of payor, amount of the payment, date or dates the payment or payments were made, the name and address of the payee, a brief description of the goods or services provided or purchased, if any, and a description of the specific purpose or event for which the payment or payments were made.  Once the five thousand dollars ($5,000) aggregate threshold from a single source has been reached for a calendar year, all payments for the calendar year made by that source must be disclosed within 30 days after the date the threshold was reached or the payment was made, whichever occurs later.  Within 30 days after receipt of the report, state agencies shall forward a copy of these reports to the Fair Political Practices Commission, and local agencies shall forward a copy of these reports to the officer with whom elected officers of that agency file their campaign statements.”  (Section 82015 (b)(2)(B)(iii).)

Further, Regulation 18215 (copy enclosed) contains certain regulatory exemptions to the definition of contribution, including an exception for communications that do not contain express advocacy in subdivision (c)(4):

  “(4)  A payment made at the behest of a candidate, which is for a communication by the candidate or any other person, that meets all of the following:

  (i)  Does not contain express advocacy:

  (ii)  Does not make reference to the candidate’s candidacy for elective office, the candidate’s election campaign, or the candidate’s or his or her opponent’s qualifications for office; and 

  (iii)  Does not solicit contributions to the candidate or to third persons for use in support of the candidate or in opposition to the candidate’s opponent.”  (Regulation 18215(c)(4).)     

B.  Publicity  
The Assembly Office of Democratic Services will provide the resources to produce flyers promoting the youth conference.  The flyers will be distributed to the respective schools in the 57th Assembly district.  As you described, the flyers will not in any way state “Vote for Assemblyman Gallegos.”  The flyers will state “57th Assembly District Believe in Your Dreams Youth Conference Sponsored by Assemblymember Martin Gallegos and the Rotary Club of Baldwin Park.”  The flyers paid for by legislative funds will not constitute a contribution as long as they meet the requirements of Regulation 18215(c)(4).  Regulation 18215(c)(4) provides that communications are not contributions if they do not contain express advocacy, do not make reference to the candidate’s candidacy for elective office, and do not solicit contributions.  You state that the flyers will be distributed at schools and not mailed, and therefore the mass mailings at public expense prohibition of Section 89001 and Regulation 18901 do not apply; please check these sections if the flyers will be mailed to recipients.  

C.  Payments for Conference Space and Food and Beverages
According to Section 82015(b)(2)(B)(ii), if the entities with whom your office is cosponsoring the conference are government agencies or Section 501(c)(3) nonprofit organizations, then payments by those entities made at your request for the conference will not be considered a contribution to you.  In addition, under Section 82015(b)(2)(B)(iii), payments made by any entity (including corporations, businesses, and nonprofit organizations other than 501(c)(3)’s) at your request will not be considered a contribution or a gift if the payments are made principally for legislative, governmental, or charitable purposes, such as a cosponsored event, and not for personal purposes.  

The Baldwin Park Rotary Club is a nonprofit organization established pursuant to Section 501(c)(3) of the Internal Revenue Code.  Therefore, Section 82015(b)(2)(B)(ii) applies and  payments made by the Rotary Club for the conference will not be a contribution to you.  California State Polytechnic University, Pomona, is a governmental agency (Sections 82003, 82049) which has nonprofit organizations affiliated with it.  The conference space is not a space that is regularly made available to the general public.  Your staff member stated that a fee will be paid to California State Polytechnic University, Pomona, for the use of the conference space.  It is not clear from the facts provided whether California State Polytechnic University, Pomona, will be making any payments in connection with the conference (such as donating anything of value).  Nevertheless, if Cal State Polytechnic University, Pomona, or any of its nonprofit affiliates is making any payments for the conference, these payments would not constitute contributions to you under Sections 82015(b)(2)(B)(ii) or (iii).  Finally, the cost of the refreshments donated by Carl’s Jr. to the youth conference and any other funds raised by the Rotary Club from private entities for the conference will not constitute a contribution to you under Section 82015(b)(2)(B)(iii).  

In conclusion, the payments you have requested in connection with the youth conference will not be contributions or gifts
 to you because they are principally for a legislative, governmental, or charitable purpose.  If such payments equal or exceed $5,000 in the aggregate from the same source in a calendar year, then you will need to report the payments with the State Assembly as provided in Section 82015(b)(2)(B)(iii), set forth above.
 

If you have any other questions regarding this matter, please contact me at (916) 322-5660.

Sincerely,

Steven G. Churchwell

General Counsel

By:
Hyla P. Wagner

       
Staff Counsel, Legal Division
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�  Government Code sections 81000 - 91014.  Commission regulations appear at title 2, sections 18109 - 18995, of the California Code of Regulations. 


�  “Payment means a payment, distribution, transfer, loan, advance, deposit, gift or other rendering of money, property, services or anything else of value, whether tangible or intangible.”  (Section 82044.) 


�  The value of any food or beverages that you or any official attending the youth conference consume is considered a gift, reportable if more than $50 in 12 months is received from a single source.  (Section 82028, 87207, and 89503; Regulations 18940.2, 18941.1.) (A payment for food and beverages for personal consumption would always confer a principally personal benefit pursuant to Section 82015(b)(2)(B)(i) and therefore would not fall with within Section 82015(b)(2)(B)(iii).)


�  Commission staff is working on a regulation interpreting the recent amendments to section 18215 for cosponsored events.  This regulation is scheduled to be considered by the Commission by the end of this year, and will clarify the reporting requirements for payments in connection with cosponsored events.   





