                                                                    September 1, 1998

Colleen Beall

2120 Foothill Lane

Santa Barbara, California  93105

 Re:  Your Request for Advice

         Our File No. A-98-196
Dear Ms. Beall:

This letter is in response to your request for advice regarding the provisions of the Political Reform Act (the “Act”).
  Please bear in mind that nothing in this letter should be construed as evaluation of any conduct which may already have taken place.  Further, this letter is based on the facts you have presented to us.  The Commission does not act as finder of fact in providing advice.  (In re Oglesby (1975) 1 FPPC Ops. 71.)

QUESTION
May you participate in planning commission decisions involving parcels of land listed for sale by an agent whose real estate brokerage also employs you as an independent contractor? 

CONCLUSION
You may not participate in these decisions, since the real estate brokerage is a source of income to you, and your facts presume that these decisions would have a reasonably foreseeable material financial effect on the brokerage.

FACTS
You were appointed to the Santa Barbara County Planning Commission in March, 1998.  You are also a real estate agent working as an independent contractor under the auspices of a large locally owned real estate brokerage, Pitts & Bachmann Realtors.  Your written agreement

with Pitts & Bachmann specifically identifies you as an independent contractor; you receive  desk space and a telephone in the office, the right to operate under the Pitts & Bachmann name, and a portion of any commission you earn on the sales you generate.  You do not share in the commissions of other agents, or receive any other form of income from Pitts & Bachmann.  

An agent at Pitts & Bachmann has obtained a listing to sell certain lots, whose developers will appear before the planning commission for lot line adjustments prior to sale.  The Pitts & Bachmann agent has already begun to market these properties.  You, however, will never be involved in selling any of these lots, nor would you receive any income, bonus, profit or benefit of any sort from these sales.  Nevertheless, the developer contends that you are disqualified from participating in the decision due to the financial effect the decision might have on Pitts & Bachmann.  For purposes of this letter, you will presume that decisions on the lot lines would foreseeably have material financial effect on Pitts & Bachmann. 

ANALYSIS
The Political Reform Act was adopted by California voters through the initiative process in 1974.  Included within the Act are conflict-of-interest provisions intended to insure that public officials, whether elected or appointed, would perform their duties in an impartial manner, free from any bias attributable to personal financial interests, or to the financial interests of persons who have supported them.  (Section 81001(b).)  To further this purpose, Section 87100 provides:

“No public official, at any level of state or local government shall make, participate in making or in any way attempt to use his official position to influence a governmental decision in which he knows or has reason to know he has a financial interest.”

An official has a “financial interest” in a decision if it is reasonably foreseeable that the decision will have a material financial effect on the official or a member of his or her immediate family or on, among other interests, any source of income to the official that totals $250 or more during the twelve months preceding the decision.  (Section 87103(c).)

For purposes of this letter, you presume that the decisions in question would foreseeably have material financial effect on Pitts & Bachmann.  You are not sure, however, whether you have a “financial interest” in Pitts & Bachmann, within the meaning of the Act.  As an independent contractor, you do not have an investment or ownership interest in the brokerage, and you do not serve as an officer or manager of the enterprise, all of which commonly establish a “financial interest” within the meaning of the Act.  

Because your income is derived from your own sales activities, you have not considered Pitts & Bachmann to be a source of income to you.  However, real estate agents often work as independent contractors under the auspices of large brokerages; they benefit in many ways from

association with an established firm, and they pay for those benefits by sharing a percentage of their commission income with the brokerage, as you do under your contract with Pitts & Bachmann.  Recognizing that such arrangements are mutually beneficial, the law imputes to brokerage firms an important role in generating the commission income of associated sales agents.  Regulation 18704.3(c) identifies numerous sources of commission income in several business contexts, including real estate sales.  Regulation 18704.3(c) provides, in pertinent part:

“(c) The sources of commission income in a specific sale or similar transaction include for each of the following:

(3) A real estate agent:

(A) The broker and brokerage business entity under whose auspices the agent works;

(B) The person the agent represents in the transaction; and

(C) Any person who receives a finder’s or other referral fee for referring a party to the transaction to the broker, or who makes a referral pursuant to a contract with the broker.”

Under this regulation, Pitts & Bachmann is a “source of income” for any commission income you receive for sales made while working as an independent contractor “under the auspices” of Pitts & Bachmann.  Your use of office space, a telephone line, and the brokerage name, as well as the commission splitting provided in your agreement, certainly constitutes work “under the auspices” of Pitts & Bachmann.  Because Pitts & Bachmann is a source of income to you (assuming that your commission income amounted to $250 or more over the preceding twelve months
) you have a financial interest in that business under Section 87103(c), and may not participate in decisionmaking which, according to your presumption, will foreseeably have a material financial effect on the brokerage.  

You have suggested that the Act should not be applied in a manner that results in your disqualification, since the identity of the person(s) urging your disqualification guarantees that your vote would not be cast to serve any personal interest.  You argue further that your disqualification would actually deprive the public of fair representation.  We cannot manipulate the rules to achieve particular outcomes, however.  Section 87100 is a general prohibition on all governmental decisionmaking in matters affecting an official’s financial interests.  The Act’s purpose can be achieved only when decisions are made by officials without financial interests in the outcome.    

If you have any other questions on this matter, please contact me at (916) 322-5660.

Sincerely,

Steven G. Churchwell

General Counsel

By:
Lawrence T. Woodlock

       
Staff Counsel, Legal Division
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�  Government Code sections 81000 - 91014.  Commission regulations appear at title 2, sections 18109 - 18995, of the California Code of Regulations. 


�  It is not necessary under present circumstances to examine interests other than source of income.  


�  The fair market value of your office space, telephone line, and use of the brokerage name, is also income which you must attribute to Pitts & Bachmann.  (In re Carey (1977), 3 FPPC Ops 99.)





