                                                                    October 2, 1998

Lawrence C. Yee

Chief Assistant General Counsel

The State Bar of California

555 Franklin Street

San Francisco, California  94102-4498

 Re:  Your Request for Advice

         Our File No. A-98-197
Dear Mr. Yee:

This letter responds to your request for advice on behalf of Jeffrey Gersick, Secretary of the State Bar of California (“State Bar”), about the Political Reform Act (the “Act”).
 

I.  QUESTION
Are private donations made to the State Bar, under the circumstances described more fully below, for the purpose of enabling the State Bar's Commission on Judicial Nominees Evaluation (the JNE Commission) to continue its ordinary operations considered “gifts,” within the meaning of the Act?  

II.  CONCLUSION
No.  As long as the private donations are made under the circumstances described more fully below, the donations do not confer a “personal benefit” on any particular public official.  Therefore, they are not gifts, as defined by the Act.    

III.  FACTS

The State Bar has established the JNE Commission pursuant to Government Code section 12011.5.  Section 12011.5 requires that the Governor “first submit to a designated agency of the State Bar of California the names of all potential appointees or nominees for...judicial office for evaluation of their judicial qualifications.”

The State Bar is a public corporation, established in the judicial branch with judicial and governmental functions.  (Cal. Const., art. VI, § 9; Bus. & Prof. Code § 6001.)  Although the State Bar is authorized to receive gifts, it is funded primarily by revenues collected from an annual membership fee charged to all members of the State Bar.  (Bus. & Prof. Code §§ 6001, subd. (e), 6140 et seq.)  Revenues received are paid into the treasury of the State Bar, and, when paid, become part of its funds.  (Bus. & Prof. Code § 6144.)  The funds of the State Bar are public funds, “held for essential public and governmental purposes in the judicial branch of the government.”  (Bus. & Prof. Code § 6008.)  Because of the Governor's veto last October of legislation necessary for the State Bar to collect its membership fees from State Bar members, the State Bar has insufficient revenues to fund most of its governmental activities, including those of the JNE Commission.

Donations from private sources are being made to the State Bar to fund the activities of the JNE Commission for the remainder of 1998.  The donations permit the JNE Commission to continue to perform its ordinary operations during the State Bar's current funding crisis.  All donations have been made payable to the State Bar, with the intent of the donors that the donation will be used only for official JNE Commission business (travel, postage, staff support).  The Secretary of the State Bar has maintained a written record of the payments received.  Once received, the donations are deposited in the State Bar’s general fund.  The donations are budgeted for the JNE Commission, and the revenues and expenses are accounted for in a “cost center” within the general fund assigned to the JNE Commission.  

The JNE does not have staff dedicated exclusively to it.  Members of the State Bar staff support the JNE Commission as part of their larger duties.  This support aggregates to two “full-time equivalent” positions.  Expenses for food, travel, and lodging comprised 28.7 percent of the JNE Commission’s total expenses in 1997.  The JNE Commissioners’ food, travel, and lodging expenses are reimbursed by the State Bar at no more than government rates.  

No individual JNE commissioners have been the recipients of any of the donations, and no donation has identified any specific JNE Commission member as the person to use the donation.  Moreover, while donors have specified their wishes to fund JNE Commission activities, once made, they have relinquished any control of the donations.  Furthermore, it is the State Bar’s Board of Governor’s (and not the JNE Commission) that controls the use of the funds paid into the State Bar’s treasury.  The Board of Governors “may make appropriations and disbursements from the funds of the State Bar to pay all necessary expenses for effectuating the purposes of [the State Bar Act].”  (Bus. & Prof. Code § 6028, subd. (a).)  “The board may appoint such committees, officers and employees as it deems necessary or proper, and fix and pay salaries and necessary expenses.”  (Bus. & Prof. Code § 6029.)

The State Bar is concerned about the possible appearance of bias or impropriety if the names of donors are disclosed and the JNE Commission is then required to evaluate a candidate who is employed by one of the contributing law firms.  To avoid the possibility of appearance of bias, identities of donors are not now being revealed to the JNE Commission members.  Furthermore, if any individual JNE Commission member learns of a contribution by a firm, he or she will be recused from evaluating any member of the donating firm.  In your opinion, revealing the names to the press and public would impair the ability of the State Bar to keep this information from JNE Commission members and defeat the efforts to provide continuing funding of JNE Commission operations through private donations to the State Bar.

IV.  ANALYSIS
The answer to your question requires a two-part inquiry.  First, we must decide if the private, anonymous donations are “gifts,” within the meaning of the Act.  (See Section 82028.)  If the payments are gifts, we must decide who is the recipient of the gift, and what, if any, consequences flow from that conclusion.  

A.  The private, anonymous donations do not constitute “gifts,” within the meaning    of the Act.  

Under the Act, a “gift” is: 

“[A]ny payment that confers a personal benefit on the recipient, to the extent that consideration of equal or greater value is not received and includes a rebate or discount in the price of anything of value unless the rebate or discount is made in the regular course of business to members of the public without regard to official status.”  (Section 82028(a), emphasis added; there are exceptions which are not pertinent here.)  

The emphasized language, “that confers a personal benefit on the recipient,” in Section 82028(a) is new; it was added only last year.
  (Stats. 1997, c. 450 (S.B. 124), § 2, eff. Sept. 24, 1997.) 

When considering whether a payment confers a personal benefit, one might argue that any payment that facilitates the conduct of government business does not confer a personal benefit on any particular public official.  However, this argument is not persuasive.  As early as 1977, in the seminal Stone opinion,
 the Commission recognized that a private payment could facilitate public business and simultaneously benefit a public official personally.  In the context of air travel made available by a private party to a city official, the Commission wrote:     

     
“The city receives something of value because it saves the cost of the airline ticket it would have had to purchase for the official had he not received free transportation.  The official may also be able to work more efficiently if private transportation shortens his trip, another possible benefit to the city.

     
“The official, however, also receives something of value.  Private transportation may allow him to leave home later or return home earlier, thereby freeing him for personal pursuits.  In some situations, this may involve private employment or outside business activities.  [Footnote omitted.]  Even if no such time saving is involved, the official enjoys the intangible benefits that ordinarily accompany private air service, such as the added comfort and convenience and avoiding the aggravation that often attends commercial air travel.  In addition, the city and the official receive a joint benefit when the trip would not even occur but for the existence of the free air transportation.”  (In re Stone (1977) 3 FPPC Ops. 52.)  

We advise that a payment “confers a personal benefit,” within the meaning of Section 82028(a), even if the payment otherwise facilitates the conduct of governmental business, in circumstances such as the following: 

The payment is earmarked for the use of a particular public official, or group of public officials (contrast donations which support generally the ordinary operations of the agency).   

The payment provides to a public official a benefit such as more comfortable travel arrangements (e.g., a business class ticket instead of coach, or a more expensive hotel) than he or she would have enjoyed but for the payment.

The payment allows the use of facilities to which the public official would not have had access but for the payment.
  

The foregoing list of examples is not intended to be exhaustive.  Inevitably, this inquiry depends heavily on the facts of each situation.  It is impossible to state a single rule which covers all the possible situations in which a given payment might “confer[] a personal benefit” on a public official.  

The cases will probably sort into three categories.  In some cases, it will be reasonably certain that the payment-in-question does not confer a personal benefit on any given public official.  In other cases, it will be reasonably certain that the payment-in-question does confer a personal benefit on at least one public official.  Finally, some cases will be “tough calls,” that is, it will be unclear whether a personal benefit will be conferred.  

Where it is clear that the payment would otherwise be a gift to one or more public officials, the agency involved may resort to Regulation 18944.2.  Compliance with that regulation will result in characterization of the gift as one to the agency.  

Moreover, in the difficult cases (the “tough calls” referred to above), Regulation 18944.2 may be viewed as a “safe harbor” for agencies and officials.  Even if a payment arguably confers a personal benefit on a given public official, if the public official’s agency complies with the requirements of the regulation, then the payment will be considered a gift to the agency, not to any given public official.   

Please note that determining whether a payment is a gift under Section 82028 in the first place, and determining whether there has been compliance with Regulation 18944.2, are distinct issues.  While they are obviously similar, each analysis serves a different purpose.  The former is aimed at deciding whether a payment is a gift at all.  The latter is aimed at determining the consequences of a payment which has already been determined to be a gift.

Turning to your case, the issue is whether the private, anonymous donations which will allow the continued operation of the JNE Commission “confer[] a personal benefit” on any public official.  In 1993, we advised the California-Nevada Super Speed Ground Transportation Commission that it could solicit and receive donations from private sources to fund its operations as long as the donations were not earmarked for the use of any specific official.  (Knox Advice Letter, No. I-93-236.)   

The reasoning behind that advice is still sound, but needs to be restated in the terms of the recent amendment to the statutory definition of gift.  We advise that a private donation to a governmental agency made for the purposes of funding the general operations of the agency is not a gift, within the meaning of the Act, if the donation does not confer a personal benefit on a particular public official or particular group of officials.  In difficult cases, where it is unclear whether a private donation confers a personal benefit on a particular public official, the governmental agency should avail itself of the “safe harbor” in Regulation 18944.2.   

Applying this advice to your situation, if the private, anonymous donations are used to fund generally the operations of the JNE Commission without conferring a personal benefit on any particular official, then no gift, to the Commission or to any individual, has resulted under the Act.  You tell us that the donations will allow the JNE Commission to continue to perform its ordinary operations during the State Bar's current funding crisis.
  The following facts tend to confirm that the payments are indeed to be used for the ordinary operations of the Bar: 

(1) 
all payments have been made payable to the State Bar, to be used only for official JNE Commission business; 

(2) 
that the donations are deposited into the State Bar’s general fund; 

(3) 
that the donors relinquish control over the funds once the donations have been made;

(4) 
that the State Bar has exclusive discretion over the disposition of the donations; 

(5) 
that no individual commissioners have been the recipients of any of the payments, and that no donation has identified any specific commissioner as the person to use the payments.  

Under these facts, we advise that the private donations are not gifts, within the meaning of the Act.  
If you have any other questions regarding this matter, please contact me at (916) 322-5660.

Sincerely,

Steven G. Churchwell

General Counsel

By:  
John Vergelli 

      






Staff Counsel, Legal Division
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�  Government Code sections 81000 - 91014.  Commission regulations appear at title 2, sections 18109 - 18995, of the California Code of Regulations. 


�  The following statement of facts is derived from your advice request of August 10, 1998, our subsequent telephone conversations, and your correspondence to the Commission dated September 14, 1998.  


�  Please note that the Commission has not yet addressed the recent amendments to Section 82028. 


�  Now codified as Regulation 18944.2.  


�  Consider a public official who intends to hold a meeting.  Suppose a corporation permits the public official to hold his or her meeting in its meeting room, a facility which is better equipped and appointed than the room that the official would be able to obtain through normal channels, or is perhaps located in a more desirable place.  That payment probably confers a personal benefit on the public official.  Conversely, if the same corporation had made a donation toward the official’s agency’s general operations, part of which happened to be used to pay for a meeting room which the public official would have normally obtained through his or her agency anyway, then a personal benefit is probably not conferred.  In uncertain situations, the safe harbor afforded by compliance with Regulation 18944.2 is available.  


�  A point of concern for us in giving this advice is the relatively high proportion (28.7 percent) of the JNE Commission’s budget which is devoted to travel.  Payments for travel, including food and lodging, have consistently proved difficult and controversial in the context of the gift rules.  Indeed, the statute, the regulations, and our advice have historically treated travel as a “special case” when it comes to the gift rules.  Payments for travel of public officials require special scrutiny.   However, in this case, given the entire factual situation, and especially the fact that the JNE Commissioners’ travel is reimbursed at no more than standard government rates, the advice in this letter is appropriate.  





