                                                                   September 18, 1998

Stanley E. Remelmeyer

Assistant City Attorney

City of Redondo Beach

415 Diamond Street

Post Office Box 270

Redondo Beach, California  90277-0270

Re:  Your Request for Advice

         Our File No. I-98-211
Dear Mr. Remelmeyer:

This letter is in response to your request for expedited advice regarding the provisions of the Political Reform Act (the “Act”).
  Because you have not provided all the material facts necessary to answer your questions, we are providing you only with informal advice.  (Regulation 18329.)
 

QUESTIONS
1.  Are payments to city officials from the Chinese government for their lodging, tours, and meals during a goodwill trip to the Xuanwu District in China subject to the gift limits?

2.  Are payments to a city official’s spouse or significant other from the Chinese government for the spouse’s or significant other’s lodging, tours, and meals a gift to the spouse or significant other or a gift to the city official?  If the costs result in a gift to the city official, is the gift subject to the gift limits?

CONCLUSIONS

1.  Pursuant to Section 89506, these costs are gifts but most, if not all, of the costs are not subject to the gift limits.   All of these costs are reportable and subject to the conflict-of-interest provisions of the Act.  However, if Regulation 18944.2 is complied with, then the recipient of the gift would be the city rather than the public officials themselves.  See Analysis below.

2.  We do not have sufficient facts to answer this question.  We have provided general guidance.  Please see Analysis below.   

FACTS
On June 8, 1998, and July 15, 1998, two separate groups of city officials from Beijing City, Xuanwu District visited the City of Redondo Beach.  During their visits, the mayor, councilmembers and city staff warmly welcomed them with introductions and tours of the city.  As an appreciation of the city's hospitality, Xuanwu District has officially invited city officials to visit Beijing City.  The mayor and his girlfriend, two councilmembers, and the city clerk (who is also the chief financial officer of the city) and his wife plan to go from September 19, 1998, through September 25, 1998.  The City of Redondo Beach seeks a sister city relationship with a city in the Xuanwu District.  

The city officials and others who accept this invitation will pay for their own round-trip air fare to China.  The Xuanwu-Beijing government will pay all other travel costs, including hotels, tours, and meals for the duration of the official tour.  As far as you know, no additional or unofficial events have been scheduled.  You have provided us with an itinerary; however, the itinerary is incomplete.  

 The Xuanwu District asked for a list of people who would be interested and provided invitations to those people once a list was compiled.  You are not aware of exactly how the list was compiled or who compiled the list.  You did mention that the city clerk’s wife was designated as a “community representative.”  However, you did not mention how or why she was chosen.  

ANALYSIS
Gifts - Generally
A gift is defined as any payment that confers a personal benefit on the recipient, to the extent that consideration of equal or greater value is not received.  (Section 82028.)  Unless an exception applies, a payment for travel, to the extent consideration is not received, is a gift.

The Act imposes different obligations on public officials regarding the receipt of gifts.  First, Section 89503 provides a gift limit for local elected officials and designated employees of a local government agency as well as others.  Second, the Act requires that every public official disclose his or her economic interests that could foreseeably be financially affected by the exercise of the official’s duties.  (Sections 81002(c) and 87207.)  Third, Section 87100 requires that public officials disqualify themselves from any governmental decision if it is reasonably foreseeable that the decision will have a foreseeable and material financial effect on a donor of gifts aggregating $290 or more in value provided to, received by, or promised to the public official within 12 months prior to the time when the decision is made.  (Section 87103(e).)

Gifts - Who is the Recipient?

Regulation 18941 provides that the recipient of a gift is the person who actually receives the gift or the person who directs the gift.  Therefore, if the city clerk or the mayor directed the gift to his or her spouse or significant other, then the city clerk or mayor is the recipient of the gift.   However, with regard to spouses, a gift is considered a gift to the spouse if the spouse is given the gift directly.  (See Regulation 18944 (copy enclosed).)  The gift is given directly if the spouse’s name or designation (“spouse”) appears in the address or communication offering the gift.  However, if the public official has discretion over who receives the gift, then the gift is to the public official rather than to the spouse.  Please note that this exception is interpreted narrowly and does not apply to the mayor’s girlfriend.

You have provided few facts regarding how the invitation process worked.  Therefore, we cannot make a final determination as to who received what amount as a gift.  It is clear that each public official that is going on the trip is receiving a gift (unless Regulation 18944.2 applies (see below)).  However, it is unclear whether the amount of the costs paid for the mayor’s girlfriend is  a gift to the mayor, and whether the amount of the costs paid for the city clerk’s wife is a gift to the city clerk.

Gift Limit - Exception for Travel Payments
Section 89503 provides that no local elected official or designated employee of a local government agency may accept gifts from any single source in any calendar year worth in excess of the gift limit if that official would be required to report the receipt of income or gifts from that source on his or her statement of economic interests.  The current gift limit is $290.  (Regulation 18940.2.)  Gifts may be paid down within 30 days of receipt.  (Section 82028(b)(2).)  Except for the girlfriend and the spouse, all the individuals planning to participate in the China trip are subject to the gift limit.  We do not have the facts necessary to determine whether the girlfriend or the spouse are subject to the gift limits.  (See Section 89503.)  If those costs are gifts to the girlfriend and spouse and the girlfriend and spouse are not public officials under the Act, then those gifts are neither reportable nor subject to any limit.   

Payments for travel are not subject to the gift limit if the criteria of Section 89506 are met.  Section 89506 provides, in pertinent part, as follows:

  “(a)  Payments, advances, or reimbursements, for travel, including actual transportation and related lodging and subsistence that is reasonably related to a legislative or governmental purpose, or to an issue of state, national, or international public policy, are not prohibited or limited by this chapter if either of the following apply:

* * *

  (2)  The travel is provided by a government, a governmental agency, a foreign government, a governmental authority, a bona fide public or private educational institution, as defined in . . .”

    
If a gift of travel and related costs meets the requirements set forth above, the gift is not subject to the annual gift limit of $290 per source.  (Regulation 18942(b)(1).)  Therefore, the issue becomes whether the travel and related costs of the trip paid by the Chinese government are reasonably related to a legislative or governmental purpose or to an issue of state, national, or international public policy.  It is appropriate to break up the costs between those paid for the public official’s travel costs, the mayor’s girlfriend’s costs, and the city clerk’s spouse’s costs.  

First, we will discuss the public official’s travel costs.  We have repeatedly advised that travel expenses provided by a foreign government to a public official to explore a sister city relationship or to work with a sister city meets the reasonably related test of Section 89506.  (See Peterson Advice Letter, No. A-97-554.)  Therefore, the costs of the public official’s travel are most likely exempted from the gift limit.  Since you have not provided a complete itinerary we cannot conclusively say that all the payments received by the public official are reasonably related to a governmental purpose.  For example, at this point a number of days seem to be dedicated to shopping.  It is unlikely that any costs related to the shopping trip would be exempted from the gift limits pursuant to Section 89506.  Please note that even if the payments do not count towards the gift limit, they are still reportable and may subject the public official to disqualification under the conflict-of-interest rules.  (Sections 87207 and 87103.)   

Second, we will discuss any potential gifts to the mayor or city clerk as a result of their significant others.
  The issue, again, is whether these payments are reasonably related to a legislative or governmental purpose or to an issue of state, national, or international public policy.  It is unlikely that a payment to a public official to bring along his or her significant other is reasonably related to a legislative or governmental purpose or to an issue of state, national, or international public policy.  While you have stated that the city clerk’s wife has been designated the “community representative,” you have not articulated who chose her to go on the trip or how 

having her attend as a community representative is reasonably related to a legislative or governmental purpose or to an issue of state, national, or international public policy. 

Regulation 18944.2 - Gifts to an Agency
This regulation states when a gift is considered a gift to an agency, for example, a city, rather than to individual public officials.  It does not appear from the facts provided that the regulation is satisfied in the instant case since the donor may have designated the specific officials who could receive the payment.  However, ultimately this is a question of fact.  Therefore, I have provided the regulation below so that you can determine whether the regulation is met.  Regulation 18944.2 states:    

  “(a)  A payment, which is a gift as defined in Government Code Section 82028, shall be deemed a gift to a public agency, and not a gift to a public official, if all of the following requirements are met:

  (1)  The agency receives and controls the payment.

  (2)  The payment is used for official agency business.

  (3)  The agency, in its sole discretion, determines the specific official or officials who shall use the payment.  However, the donor may identify a specific purpose for the agency's use of the payment, so long as the donor does not designate the specific official or officials who may use the payment.

  (4)  The agency memorializes the payment in a written public record which embodies the requirements of subdivisions (a)(1) to (a)(3) of this regulation set forth above and which:

  (A)  Identifies the donor and the official, officials, or class of officials receiving or using the payment;

  (B)  Describes the official agency use and the nature and amount of the payment; and

  (C)  Is filed with the agency official who maintains the records of the agency's statements of economic interests where the agency has a specific office for the maintenance of such statements, or where no specific office exists for the maintenance of such statements, at a designated office of the agency, and the filing is done within 30 days of the receipt of the payment by the agency.

  (b)  Notwithstanding subdivisions (a)(3) and (a)(4) of this regulation, a donation to a California public college or university for a specific research project which is received consistent with the requirements of California Code of Regulations, Title 2, Section 18705(b) and for meals received in the course of an official fundraising activity, which qualify under federal and state law for a deduction as a charitable contribution for educational purposes, will be deemed a gift to the college or university.”

If you have any other questions regarding this matter, please contact me at 

(916) 322-5660.

Sincerely,

Steven G. Churchwell

General Counsel

By:
Marte Castaños

       
Staff Counsel, Legal Division

SGC:MC:tls

�  Government Code sections 81000 - 91014.  Commission regulations appear at title 2, sections 18109 - 18995, of the California Code of Regulations. 


�  Informal assistance does not provide the requestor with the immunity provided by an opinion or formal written advice.  (Section 83114; Regulation 18329, subd. (c)(3).)


�  Again, if these costs are not gifts to a public official, then there is no limit imposed by the Act.





