                                                                    September 10, 1998

René Auguste Chouteau

City Attorney

City of Santa Rosa

Post Office Box 1678

Santa Rosa, California  95402-1678

 Re:  Your Request for Advice

         Our File No. I-98-212
Dear Mr. Chouteau:

This letter is in response to your request for advice regarding the provisions of the Political Reform Act (the “Act”).
 

QUESTION
Does the City of Santa Rosa’s proposed ordinance regarding late contributions and late formed committees accomplish its intended purpose and will the proposed ordinance have unintended consequences?

FACTS

Your office has drafted a proposed ordinance which, among other things, defines the terms “late contribution” and “late formed committee” and specifies reporting requirements of late formed committees, as defined by the proposed ordinance.  For purposes of this response, the operative provisions of the proposed ordinance are as follows:

   “(A)  “Late contribution” means any contribution including a loan which totals in the aggregate more than five hundred dollars ($500) but less than one thousand dollars ($1,000) that is made to or received by a candidate, a controlled committee, or a committee formed or existing primarily to support or oppose a candidate or measure before the date of the election at which the candidate or measure is to be voted on but after the closing date of the last campaign statement required to be filed before the election.

(B)  “Late formed committee” means any person or combination of persons who support or oppose a candidate or ballot measure who have not filed a campaign disclosure statement with the Fair Political Practices Commission prior to the sixteenth day before the election.  “Late formed committee” includes all persons and combinations of persons who come within the definition set forth in Government Code section 82013 and in addition includes all persons or combinations of persons who have solicited contributions, have received contributions in any amount, or have made any expenditures in any amount for the purpose of supporting or opposing a candidate or ballot measure.

***

(B)  A late contribution shall be reported to the City Clerk by facsimile transmission, telegram, guaranteed overnight mail through the United States Postal Service, or personal delivery within 24 hours of the time it is made in the case of the candidate or committee that makes the late contribution and within 24 hours of the time it is received in the case of the recipient.  A late contribution shall be reported on subsequent campaign statements without regard to reports filed pursuant to this section.

***

(A)  Each late formed committee which prior to an election expends funds or agrees, either orally or in writing, to expend funds in excess of five hundred dollars ($500) in support of a candidate or ballot measure shall report each expenditure or agreement to make an expenditure.

(1)  An expenditure or an agreement to make the expenditure shall be reported to the City Clerk by facsimile transmission, telegram, guaranteed overnight mail through the United States Postal Service, or personal delivery within twenty-four (24) hours of the time the expenditure is made or agreed to be made.  An expenditure or agreement to make an expenditure shall be reported in subsequent campaign statements without regard to reports filed pursuant to this section.”

The Santa Rosa City Council is considering adoption of the proposed ordinance with the above-quoted provisions included.

ANALYSIS AND CONCLUSIONS

The Commission is empowered to give advice only with respect to the Act.  (Section 83114.)  While the interpretation of local ordinances is generally beyond the scope of Commission advice (see Kunkel Advice Letter, No. I-89-598; Zundel Advice Letter, No. I-94-111), the Act does contain several provisions regarding the implementation of such ordinances.  (See Sections 81009.5, 81013, and 85100.)  The Commission’s advice necessarily must be limited to the application of those sections.  (Gawron Advice Letter, No. I-89-550.)  Accordingly, we may not provide general comments about the viability, enforceability, or constitutionality of the city’s proposed ordinance.  (Ketner Advice Letter, No. I-93-464; Zundel Advice Letter, supra.)  Responsibility for those interpretations of the proposed ordinance rests with your office.  (Kunkel Advice Letter, supra.)  We have treated, however, your request for advice as one seeking our informal assistance regarding possible conflicts between the proposed ordinance and the Act; our informal comments are detailed below.

Again, the inquiry into which we engage when evaluating a local ordinance is to determine how the ordinance “fits” vis a vis provisions of the Act.  Local governmental entities are allowed some deference to regulate within the subject matter of the Act.  Section 81013 of the Act provides:

   “Nothing in this title prevents the Legislature or any other state or local agency from imposing additional requirements on any person if the requirements do not prevent the person from complying with this title.  If any act of the Legislature conflicts with the provisions of this title, this title shall prevail.” [Emphasis added.]

In the specific context of filing obligations, Section 81009.5 of the Act allows local government agencies to enact ordinances with additional or different filing requirements as long as the requirements only bind candidates or committees in the jurisdiction and the additional or different filing requirements do not prevent compliance with the Act.

The proposed ordinance does not conflict with the Act such that the ordinance would be invalid vis a vis the Act provided you make the revision noted below.  Local ordinances do not conflict with the Act even though they may contain provisions that are more strict than similar provisions of the Act.

For instance, the Santa Rosa proposed ordinance defines the term “late contribution” as “any contribution... which totals in the aggregate more than five hundred dollars ($500) but less than one thousand dollars ($1,000) ....”  The proposed ordinance differs in two distinct ways from the Act’s definition of “late contribution.”
  First, the numerical threshold for the creation of a late contribution is lower under the proposed ordinance ($500 as compared to the Act’s $1,000).  Second, the proposed ordinance appears to limit late contributions to those between the range of $500 and $1,000.  The Act’s definition of late contribution has no ceiling; it is any contribution over $1,000 that otherwise meets the definition of Section 82036.  The Santa Rosa proposed ordinance sets a stricter level at which a contribution becomes late — again, a restriction that is acceptable under the Act.  And while the Santa Rosa proposed ordinance establishes a ceiling, this fact does not prevent compliance with the Act.  However, in order to ensure that members of your regulated public understand that late contributions are also defined and governed by the Act, you must add to the proposed ordinance a reference to Section 82036 together with an explanation that late contributions may occur under the Act different from those under the proposed ordinance. 

The Santa Rosa proposed ordinance defining “late formed committee” is acceptable even though it creates committee status when the Act would not.

The Act does not contain a definition for the term, “late formed committee.”  However, the Act does define the broader term, “committee” in Section 82013.  Section 82013 provides: 

   “‘Committee’ means any person or combination of persons who directly or indirectly does any of the following:

(a)  Receives contributions totaling one thousand dollars ($1,000) or more in a calendar year.

(b)  Makes independent expenditures totaling one thousand dollars ($1,000) or more in a calendar year; or

(c)  Makes contributions totaling ten thousand dollars ($10,000) or more in a calendar year to or at the behest of candidates or committees.

A person or combination of persons that becomes a committee shall retain its status as a committee until such time as that status is terminated pursuant to Section 84214.”

Section 10-32.010 (B) of the proposed ordinance states that a late formed committee “includes all persons and combinations of persons who come within the definition set forth in Government Code section 82013 and in addition includes all persons or combinations of persons who have solicited contributions, have received contributions in any amount, or have made any expenditures in any amount for the purpose of supporting or opposing a candidate or ballot measure.” [Emphasis added.]  With the inclusion of the “in addition” language, the proposed ordinance differs from Section 82013 of the Act in that it creates committee status for persons or combinations of persons beneath the threshold amounts specified by the Act.  Again, this stricter requirement is acceptable.

With respect to the reporting provisions of the proposed ordinance, you should make clear that the obligations specified therein apply only to candidates and their committees seeking election in your jurisdiction, to committees formed in support of or in opposition to ballot measures being voted upon in your jurisdiction, or to city or county general purpose committees active only in your jurisdiction.  (Section 81009.5.)

If you have any other questions regarding this matter, please contact me at

(916) 322-5660.  Please bear in mind that if the City of Santa Rosa adopts an ordinance affecting campaign contributions or expenditures, a copy of such ordinance must be filed with this agency.  (Section 81009.5(a).)

                



Sincerely,

Steven G. Churchwell

General Counsel

By:
Lisa L. Ditora

       
Staff Counsel, Legal Division

SGC:LLD:tls

�  Government Code sections 81000 - 91014.  Commission regulations appear at title 2, sections 18109 - 18995, of the California Code of Regulations. 


�  Informal assistance does not provide the requestor with the immunity conferred by an opinion or formal written advice of the Commission.  (Section 83114; Regulation 18329(c)(3).)


�  The Commission has interpreted the last sentence of Section 81013 to also apply to “acts” of state or local government agencies.  (See Hicks Advice Letter, No. I-95-331; Buchanan Advice Letter, No. A-95-228; Ravel Advice Letter, No. I-95-174; and Zundel Advice Letter, No. I-94-111.)


�  Section 82036 of the Act defines the term, “Late Contribution.”  Section 82036 states: 





   “‘Late Contribution’ means any contribution including a loan which totals in the aggregate one thousand dollars ($1,000) or more that is made to or received by a candidate ....”  








