                                                                    October 7, 1998

Geoffrey L. Garfield

Administrative Director

The Elected Los Angeles Charter Reform Commission

1055 Wilshire Boulevard, Suite 1111

Los Angeles, California  90017

 Re:  Your Request for Advice

         Our File No. I-98-227
Dear Mr. Garfield:

This letter is in response to your request for general advice regarding the provisions of the Political Reform Act (the “Act”).
  Please note that we do not provide advice regarding any other provisions of law.  Because you have not asked a question on behalf of a specific individual, we are providing you only with informal assistance.  (Regulation 18329.)
 

QUESTION
May a commissioner of the Los Angeles Elected Charter Reform Commission utilize his or her campaign bank account to raises and expend funds for the purpose of informing his or her constituents of the work of the commission?

CONCLUSION
Yes.  Please be aware that commission members must comply with the reporting provisions of the Act, and that other limitations and prohibitions may apply, depending on the facts.  Also, the “personal use” laws regulate how these funds may be spent.  See Analysis below.

FACTS
You are the administrative director of the Los Angeles Charter Reform Commission.  The commission members were elected by a public vote.  Recently, a number of members have stated an interest in raising and using campaign funds to communicate with their constituents.  You also alluded that some members may have Proposition 208 officeholder accounts.

ANALYSIS
The Los Angeles Charter Reform Commission is an elected body.  Individuals that ran for the commission are candidates that were required to file a statement of intention to be a candidate and, if they planned to receive $1,000 or more or spend $1,000 or more in a calendar year,
 establish a campaign bank account.  (Sections 82007, 85200, and 85201.)  Their status as candidate remains until he or she files a statement of termination pursuant to Regulation 18404.   

Pursuant to Section 85201, all contributions received and all expenditures made by a candidate must be made through a single campaign account.  (See Section 82015 and Regulation 18215 for the definition of a contribution; see Section 82025 and Regulation 18225 for the definition of an expenditure.
) 

Funds raised and controlled by a charter commissioner for the purposes of informing his or her constituents of his or her activities as a member of the commission are contributions.  (Section 82015 and Regulation 18215.)   Payments made by a charter commissioner to inform his or her constituents of his or her activities as a member of the commission are expenditures.  (Section 82025 and Regulation 18225.)  Therefore, unless an exception applies, all funds received and used for this purpose must be made through the campaign account.  (Sections 85201 and 89511.5.)  If the charter commissioner does not have a campaign account, he or she must open a campaign account consistent with Section 85200.  In addition, a charter commissioner must conform with the reporting requirements of Chapter 4 of the Act.  (See Sections 84200 et seq.)

For the rules regarding officeholder accounts created pursuant to Section 85313 of the Political Reform Act of 1996 (Proposition 208), which is currently enjoined pursuant to court order, see Regulation 18531.5 (copy enclosed).

Once a charter commissioner raises funds, there are rules governing the use of those funds.  These rules are referred to as the “personal use” laws.  (Sections 89510-89522.)  The general rule regarding use of campaign funds is that the expenditure of campaign funds must, at a minimum, be “reasonably related” to a political, legislative, or governmental purpose.  If, however, the expenditure will result in a direct personal benefit of more than $100, or the expenditure is for a specific activity, such as travel, then the expenditure must be “directly 

related” to a political, legislative, or governmental purpose.  (Sections 89512, 89513 and 89511(b)(3).)

An expenditure of funds for the purpose of informing constituents of a commission member’s activities almost certainly complies with the “personal use” laws.
  However, we cannot give you a conclusive answer since you have not identified any proposed expenditures with specificity. 

If you have any other questions regarding this matter, please contact me at

 (916) 322-5660.

Sincerely,

Steven G. Churchwell

General Counsel

By:
Marte Castaños

       
Staff Counsel, Legal Division

SGC:MC:tls

�  Government Code sections 81000 - 91014.  Commission regulations appear at title 2, sections 18109 - 18995, of the California Code of Regulations. 


�  Informal assistance does not provide the requestor with the immunity provided by an opinion or formal written advice.  (Section 83114; Regulation 18329, subd. (c)(3).)


�  While Section 85200 does not apply to candidates who receive less than $1,000 and who make less than $1,000 in expenditures in a calendar year, other sections of the Act do apply.  (See Section 84206 and Regulation 18406.)


�  Please note that amendments to Regulation 18215 are scheduled to be presented to the Commission later this year to conform the regulation with recent legislative changes to Section 82015.


�  I have enclosed an outline of the “personal use” laws for your information.


�  Please be aware that the Act imposes sender identification requirements on mass mailings.  (See Sections 82041.5 and 84305.)





