                                                                    October 5, 1998

Mary Ann Courville

Dixon City Council

1615 Gill Drive

Dixon, CA 95620-2482

 Re:  Your Request for Advice

         Our File No. I-98-236
Dear Ms. Courville:

This letter is in response to your request for advice regarding the provisions of the Political Reform Act (the “Act”).
  

Since you have not provided all of the material facts relevant to this inquiry, we are treating your request as one for informal assistance.
  (Regulation 18329(b)(8)(C), copy enclosed.)  Informal assistance does not provide the requestor with the immunity conferred by formal written advice.  (Regulation 18329(c)(3).)

QUESTION
Are you required to report the receipt of free trips and tickets to events provided to your husband through his employer if you accompany your spouse on the trips or at the events?

CONCLUSION
No, you are not required to report the free trips and tickets, provided that the circumstances surrounding such gifts clearly indicate that the donor intends to furnish the gifts to your husband and not to you.

FACTS
You are a member of the city council for the City of Dixon.  Your husband occasionally receives free trips from his employer, Coca-Cola Enterprises (“Coca-Cola”).  These trips may be in the form of weekend excursions or long extended travel both locally or to other countries.  You have accompanied him on some of these trips.  Your husband also receives tickets to sporting events, amusement parks, and campaign fundraisers.  You have also accompanied him to some of these events.  Coca-Cola receives the trips and the tickets from persons who have business relations with that corporation.  In turn, Coca-Cola distributes the trips and tickets to its employees.

ANALYSIS
The Act imposes different obligations on public officials regarding the receipt of gifts.  First, section 89503 prohibits local elected officials from accepting gifts from any single source in any calendar year in excess of the gift limit if the official is required to report the receipt of gifts from that source on his or her statement of economic interests.  The current gift limit is $290.  (Regulation 18940.2.)

The Act also requires every public official to disclose all his or her economic interests that could foreseeably be affected by the exercise of the official’s duties.  (Sections 81002(c), 87207.)  Further, section 87100 requires that public officials disqualify themselves from any governmental decision that will have a reasonably foreseeable and material financial effect on a donor of gifts aggregating $290 or more in value provided to, received by, or promised to the public official within 12 months prior to the time when the decision is made.  (Section 87103(e).)

Section 82028(a) defines a “gift” as any payment that confers a personal benefit on the recipient, to the extent that consideration of equal or greater value is not received.  As a general rule, when a gift is received by the spouse of a public official and the official enjoys a direct benefit from the gift, the official is required to disclose the gift on his or her statement of economic interests.  This rule is set forth in regulation 18944, which, in pertinent part, provides:

  “(a)  Gifts given directly to members of an official’s immediate family are not gifts to the official unless used or disposed of by the official or given by the recipient member of the official’s immediate family to the official for disposition or use at the official’s discretion.”  (Regulation 18944(a).)

Regulation 18944 codifies the Commission’s opinion in In re Cory (1975) 2 FPPC Ops. 48.  (Memorandum to the Commission, Adoption of Proposed Gift Regulations, dated 

October 24, 1985.)  In that opinion, the Commission held that:

   “Even where it is apparent from the nature of the gift that the official will benefit from the gift and the official, in fact, has used the gift, we believe that additional facts may negate the donor’s intent to make a gift to the official.  In particular, the existence of a working or social relationship between the donor and the spouse or child will rebut any inference that the donor intended to make a gift to the official.  Such a relationship would exist if, for example, the spouse of an official received a retirement gift from his or her employer or from a personal friend who is unacquainted or only casually acquainted with the official.  Such a relationship would indicate that the donor did not intend to make a gift to the official.  In these situations, the official has not received a gift even if the nature of the gift is such that the official is likely to enjoy direct benefit of the gift and in fact he or she did enjoy such benefit.”  (In re Cory, supra, emphasis added.)

Pursuant to the Cory opinion, when the circumstances surrounding a gift clearly indicate that the gift is intended for the spouse of the official (and not the official), the official will not be deemed to have received a gift even where the official incidentally enjoys a benefit from the gift.  (Mateo Advice Letter, No. A-95-197 (copy enclosed); Anderson Advice Letter, No. I-93-366; Sutton Advice Letter, No. A-91-094; Combs Advice Letter, No. A-87-141.)  Rather the portion of the gift enjoyed by the official will be considered a gift from the official’s spouse.  A gift from one’s spouse is not a “gift” within the meaning of the Act.  (Section 82028(b)(3).)  As his employer, Coca-Cola has a working relationship your husband.  Accordingly, it appears that any benefit you receive from the free trips and tickets to events will be considered a gift from your husband and not from Coca-Cola, provided that there are no circumstances indicating that Coca-Cola intends to make a gift to you.

If you have any other questions regarding this matter, please contact me at (916) 322-5660.








Sincerely,

Steven G. Churchwell

General Counsel

By:  Julia Butcher

       
Staff Counsel, Legal Division
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Enclosures

�  Government Code sections 81000 - 91014.  Commission regulations appear at title 2, sections 18109 - 18995, of the California Code of Regulations. 


�  You have not provided any facts indicating the process or method by which Coca-Cola Enterprises distributes gifts to your husband and its other employees.





