                                                                    November 25, 1998

Dennis D. O'Neil

Newport Beach City Council

608 Seaward Road

Corona del Mar, California  92625

 Re:  Your Request for Advice

         Our File No. A-98-268
Dear Mr. O'Neil:

This letter is in response to your request for advice regarding the provisions of the Political Reform Act (the “Act”).
  Please keep in mind that this letter is solely based upon the facts presented to us.  The Commission does not act as a finder of fact when issuing advice.  (In re Oglesby (1975) 1 FPPC Ops. 71.)  Our advice is applicable only to the extent that the facts provided are correct, and that all of the material facts have been provided.

QUESTIONS
1.  May you use campaign funds to purchase a computer that would be utilized for officeholder-related duties?


2.  May you use campaign funds to make donations to local churches of various denominations?

3.  May you use campaign funds to make a donation to your local nonprofit public benefit community hospital?

CONCLUSIONS
1.  You may use campaign funds to purchase a computer, provided the computer will be used for a political, legislative, or governmental purpose, and your campaign committee will retain title to the computer after it is purchased.

2 and 3.  You may use campaign funds to make a donation to a church or a hospital if all of the requirements of Section 89515 are satisfied regarding the donation. 

FACTS
You are running unopposed for a second four-year term as a member of the Newport Beach City Council, and your re-election campaign committee has received approximately $17,000 in contributions.  Because you are running unopposed, you do not expect to be using all of the campaign funds held by your campaign committee in your re-election bid.  You would therefore like to use a portion of the funds to purchase a computer that you could utilize to carry out some of your duties as a member of the Newport Beach City Council.  You would also like to divest your campaign committee of the remaining unused funds, over the next 12 months, by using the funds to make contributions to various nonprofit charitable organizations and causes.

ANALYSIS
The “personal use” provisions of the Act govern the use of campaign funds.  (Sections 89510-89519.)
  These sections provide generally that a campaign committee may use campaign funds for purposes that are, at a minimum, reasonably related to a political, legislative, or governmental purpose.  (Section 89512; Section 89512.5.)  Where an expenditure of campaign funds confers a substantial personal benefit on a candidate, however, the expenditure must be directly related to a political, legislative, or governmental purpose.  (Section 89512.)  “Substantial personal benefit” means an expenditure of campaign funds which results in a direct personal benefit with a value of more than $100 to the candidate.  (Section 89511(b)(3).)  In addition to the above-described general rules for the expenditure of campaign funds, there are also some specific rules contained in the personal use provisions of the Act, that govern the use of campaign funds for particular kinds of expenditures.

Using Campaign Funds to Purchase a Computer
Using campaign funds to purchase equipment, such as a computer, is governed by Section 89517.  This section provides, in part, that:

   “(a)  Campaign funds shall not be used for payment or reimbursement for the lease of real property or for the purchase, lease, or refurbishment of any appliance or equipment, where the lessee or sublessor is, or the legal title resides, in whole or in part, in a candidate, elected officer, campaign treasurer, or any individual or individuals with authority to approve the expenditure of campaign funds, or member of his or her immediate family.

***

   (c)  For the purposes of this section, real property, appliance, or equipment is considered to be directly related to a political, legislative, or governmental purpose as long as its use for other purposes is only incidental to its use for political, legislative, or governmental purposes.”

According to your letter, the computer that you wish to purchase with campaign funds would be used by you to perform certain duties associated with holding office.  As the computer would be for your individual use, however, it appears that it would also confer a substantial personal benefit upon you.  As such, the computer would have to be directly related to a  political, legislative, or governmental purpose, in order for you to be able to purchase it with campaign funds.  

Under Section 89517(c), a computer is considered to be directly related to a political, legislative, or governmental purpose if the computer is utilized for a political, legislative, or governmental purpose, and only incidentally for any other purpose.  Incidental use is defined in Regulation 18961.  That regulation provides:

   “(a)  For purposes of Government Code Sections 89516(e) and 89517(c), the use of any real property, appliance, equipment, or vehicle is incidental to its use for political, legislative, or governmental purposes only if all of the following apply:

   (1)  The use occurs in conjunction with its use for a purpose which is directly related to a political, legislative, or governmental purpose;

   (2)  The value of the use constitutes 5 percent or less of the total use of the item in any one calendar month; and

   (3)  The value of the use does not exceed a fair market value of $100 in any one calendar month.”

We have previously concluded that use of a computer to perform tasks related to assisting, serving, and communicating with a public official’s constituency, and not for personal use, is use of a computer for a political, legislative, or governmental purpose.  (Morrow Advice Letter, No. A-95-365.)  So if the computer that you wish to purchase would be used almost exclusively for office-related activities, the computer would be directly related to a political, legislative, or governmental purpose.

In addition, under Section 89517(a), title to the computer must be held by your campaign committee, and not by you, if you are going to purchase it with campaign funds.  (Connelly Advice Letter, No. I-91-123.)  Even when you eventually leave office, title to the computer must remain with your campaign committee, and cannot simply be passed along to you.

Applying these principles to the matter at hand, the Act will allow you to use campaign funds to purchase a computer, provided: (1) the computer is used for a political, legislative, or governmental purpose, and only incidentally for any other purpose; and (2) legal title to the computer will remain with your campaign committee. 

Using Campaign Funds To Make Donations

Using campaign funds to make donations to charitable organizations, such as a church or a hospital, is governed by Section 89515.  That section provides:

   “Campaign funds may be used to make donations or loans to bona fide charitable, educational, civic, religious, or similar tax‑exempt, nonprofit organizations, where no substantial part of the proceeds will have a material financial effect on the candidate, elected officer, campaign treasurer, or any individual or individuals with authority to approve the expenditure of campaign funds held by a committee, or member of his or her immediate family, and where the donation or loan bears a reasonable relation to a political, legislative, or governmental purpose.”

In order for you to be able to donate campaign funds to a particular church or hospital, you must be able to answer “yes” to all three of the following questions:

  (1)  Is the recipient organization a bona fide charitable, educational, civic, religious, or similar tax-exempt organization?

  (2)  Will a substantial part of the proceeds from the donation have a material financial effect on you, the campaign treasurer, any individual with authority to approve the expenditure of the funds, or any member of that person’s immediate family?

  (3)  Does the donation bear a reasonable relation to a political, legislative, or governmental purpose?

You have not provided us with sufficient facts about the circumstances of the donations for us to be able to answer these questions for you.  You should therefore answer the questions for yourself before making a donation with campaign funds.

If you have any other questions regarding this matter, please contact me at 

(916) 322-5660.

Sincerely,

Steven G. Churchwell

General Counsel

By:
Steven Benito Russo

       
Staff Counsel, Legal Division

SGC:SBR:tls

�  Government Code sections 81000 - 91014.  Commission regulations appear at title 2, sections 18109 - 18995, of the California Code of Regulations. 


�  In your letter requesting advice, you refer to the campaign funds that are being held by your campaign committee as “surplus campaign funds.”  “Surplus campaign funds” is a term of art used in the Act, that is defined in Section 89519.  Under this section, campaign funds become “surplus campaign funds” only upon a candidate leaving office, or failing to win election to office.  As you are currently in office, the funds that are now being held by your campaign committee are not “surplus campaign funds,” but simply unused campaign funds.  





