                                                                    November 24, 1998

Kristin Parisi

Treasurer

Citizens for the Preservation of Glendora

508 East Ada Avenue

Glendora, California  91741

 Re:  Your Request for Advice

         Our File No. A-98-269
Dear Ms. Parisi:

This letter is in response to your request for advice on behalf of the Citizens for the Preservation of Glendora regarding the provisions of the Political Reform Act (the “Act”).


QUESTIONS
1.  May individuals who write columns for the committee’s newspaper continue this activity once they become candidates?

2.  If the committee sells advertising space in its newspaper, what are its reporting obligations?

3.  If the committee publishes an endorsement of a candidate in its newspaper, may it request the endorsed candidate to distribute the newspaper?

4.  May the committee sell advertising space in its newspaper to candidates.  If so, how should this transaction be reported?

5.  If the committee sells advertising space in its newspaper, is it required to have a business license?

6.  May the committee put its identification number on the inside of the newspaper?

CONCLUSIONS
1.  The Act does not prohibit a candidate from writing a column in the committee’s newspaper.  If the column contains express advocacy, makes reference to the candidate’s candidacy or qualifications, makes reference to the qualifications of the candidate’s opponent, or solicits contributions, then the committee would be making a reportable contribution to the candidate.

2.  If the advertiser pays fair market value for the advertising, the payment may be reported as a miscellaneous increase to cash on Schedule I of the committee’s campaign statements.

3.  The Act does not prohibit this activity.  However, the committee will be a making a reportable contribution to the candidate.  Furthermore, if the candidate distributes the newspaper through the mail, the “sender” of the newspaper as defined by the Act, which may be either the committee or the candidate, will be required to follow the Act’s sender identification requirements if more than 200 newspapers are mailed.

4.  The Act does not prohibit the committee from selling advertising space to a candidate.  If the candidate pays fair market value for the advertising, the payment may be reported as a miscellaneous increase to cash on Schedule I of the committee’s campaign statements.

5.  The Act does not regulate business licenses.  To determine whether the committee needs a business license to sell advertising space in its newspaper, contact your local business license office.

6.  The Act does not prohibit the committee from including its identification number inside the newspaper.  The sender identification requirements apply if more than 200 newspapers are distributed through the mail.

 
FACTS
The Citizens for the Preservation of Glendora is a general purpose committee.  The committee publishes a newspaper to educate the public on local issues.  The newspaper contains columns written by individuals who are not presently candidates, but who may be in the future.  The newspaper sells advertising space to defray publication costs.  The committee intends to publish endorsements of candidates and ballot measures, and to include advertisements from candidates in its newspaper.  The committee wants to ask the candidates who receive endorsements to assist in the distribution of the newspaper.  The newspaper is hand-delivered, not mailed.  The committee’s identification number is on the inside of the newspaper.

ANALYSIS
Candidate Column in Newspaper

The Act does not prohibit a candidate from writing a column in the committee’s newspaper.  However, the committee and/or the candidate may have reporting obligations.

Reporting Requirements.  The Act requires candidates and recipient committees to report contributions received and expenditures made on periodic campaign statements.  (Section 84200.)  A “recipient committee” is any committee that receives contributions totaling $1,000 or more in a calendar year.  (Section 82013(a).)  The term “candidate” includes any individual who receives contributions or makes expenditures “with a view to bringing about his or her nomination or election to any elective office.”  (Section 82007.)

A “contribution” is a payment made for political purposes for which full and adequate consideration is not received.  (Section 82015(a).)  A payment is made for “political purposes” if it is made to or at the behest of a candidate.  (Regulation 18215(a)(2)(A), copy enclosed.)  A payment is made “at the behest of a candidate” if it is made “at the control or at the direction of, in cooperation, consultation, coordination, or concert with, at the request or suggestion of, or with the express, prior consent of” the candidate.  (Regulation 18225.7, copy enclosed.)

A payment made at the behest of a candidate for a communication by the candidate is a contribution to the candidate, unless the communication does not:  1) contain express advocacy; 2) make reference to the candidate’s candidacy for elective office, the candidate’s election campaign, or the candidate’s or his or her opponent’s qualifications for office; or 3) solicit contributions to the candidate or to third persons for use in support of the candidate or in opposition to the candidate’s opponent.  (Regulation 18215(c)(4).)

Accordingly, if the column contains any express advocacy, makes reference to the candidate’s candidacy or qualifications, makes reference to the qualifications of the candidate’s opponent, or solicits contributions for the candidate, then the committee would be making a reportable contribution to the candidate.

Controlled Committee.  A “controlled committee” is any committee that is controlled by a candidate or acts jointly with a candidate in connection with making expenditures.  (Section 82016.)  A candidate controls a committee if he or she has a significant influence on the actions or decisions of the committee.  A candidate may have only one controlled committee per election.  (Section 85200.)  

We have advised that a candidate exerts significant influence on the actions of a committee if the candidate develops or implements campaign strategy for the committee.  (Madden Advice Letter, No. A-85-197.)  You have not provided any facts that would indicate whether Citizens for the Preservation of Glendora is a controlled committee.  However, we can advise that writing a column for the committee’s newspaper does not, by itself, result in the committee becoming a controlled committee.

Candidate Endorsement in Newspaper
The Act does not prohibit the committee from requesting a candidate to distribute a newspaper in which the candidate is endorsed.  The term “contribution” includes monetary and nonmonetary payments.  (Section 82044.)  Therefore, if the committee provides copies of the newspaper to the endorsed candidate, the committee will be making a nonmonetary contribution to the candidate.  

Moreover, the committee may be making a contribution to the candidate even if it does not give the newspaper to the candidate.  The publication of an endorsement is a contribution to the endorsed candidate unless it is clear that the endorsement was not at the candidate’s behest.  (See Regulation 18225.7.)  

If the publication is not at the behest of a candidate, it will be considered a reportable independent expenditure.  An “independent expenditure” is defined as an expenditure made by any person in connection with a communication which expressly advocates the election or defeat of a clearly identified candidate, or taken as a whole unambiguously urges a particular result in an election but which is not made at the behest of the affected candidate.  (Section 82031.)

Advertising Space in Newspaper
Any contributions received by the committee to help defray the cost of publishing the newspaper is a reportable contribution received by the committee.  Payments made in connection with the newspaper are reportable expenditures.  The term “contribution” does not include payments for which full and adequate consideration is received.  (Section 82015.)  Therefore, if an advertiser pays fair market value for advertising space in the newspaper, the payment will not be considered a contribution or expenditure and may be reported as miscellaneous increases to cash on Schedule I of the committee’s campaign statements.  “Fair market value” is the amount the advertiser would pay to purchase similar advertising space on the open market.  (Section 82025.5.)  The Act does not prohibit a candidate from purchasing advertising space in the committee’s newspaper.

Sender Identification Requirements
Candidates and Committees.  The Act requires candidates and committees to follow certain identification requirements when sending a mass mailing.  (Section 84305.)  A “mass mailing” is more than 200 substantially similar pieces of mail.  (Section 82041.5.)  The “sender” of the mailing is the candidate or committee that pays for the largest portion of expenditures attributable to the designing, printing and posting of the mailing.  (Regulation 18435(b).)  We have advised that when a third party pays the largest portion of expenditures attributable to a mass mailing at a candidate’s behest, the committee, and not the candidate, is the sender.  You indicate that the newspaper is not mailed, but is hand-delivered.  Thus, the sender identification requirements are not applicable to your facts, provided that no more than 200 newspapers are distributed through the mail.
Slate Mailer Organizations.  The Act imposes additional identification requirements on slate mailer organizations that send slate mailers.  (Section 84305.5.)  The term “slate mailer” refers to more than 200 substantially similar pieces of mail that support or oppose four or more candidates or ballot measures.  (Sections 82041.5, 82048.3.)  A “slate mailer organization” is an organization that receives $500 or more per calendar year to produce slate mailers.  (Section 82048.4.)  The slate mailer provisions are not applicable to your facts, provided that no more than 200 newspapers are mailed.

Business License
The Act does not regulate business licenses and the Commission’s jurisdiction is limited to the Act.  (Section 83111.)  Therefore, we cannot advise you as to whether the committee must have a business license.  You should contact your local business license office.

If you have any other questions regarding this matter, please contact me at 

(916) 322-5660.

Sincerely,

Steven G. Churchwell

General Counsel

By:
Julia Butcher

       
Staff Counsel, Legal Division
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Enclosures

�  Government Code sections 81000 - 91014.  Commission regulations appear at title 2, sections 18109 - 18995, of the California Code of Regulations. 





