                                                                    December 23, 1998

René Auguste Chouteau

City of Santa Rosa

100 Santa Rosa Avenue

Post Office Box 1678

Santa Rosa, California  95402-1678

 Re:  Your Request for Advice

         Our File No. A-98-289
Dear Mr. Chouteau:

This letter is in response to your request for advice on behalf of Housing Authority Commissioner William Arnone regarding the provisions of the Political Reform Act (the “Act”).
 

QUESTION
Is Mr. William Arnone required to report his investment in the REIT Value Trust, 

Series 2 on his assuming office statement?  If so, what is the extent of his reporting requirement?
CONCLUSION
Mr. Arnone must report the full value of the investment unless the REIT Value Trust, Series 2 is a diversified mutual fund registered with the Securities Exchange Commission under the Investment Company Act of 1940 or a common trust fund which is created pursuant to Section 1564 of the Financial Code. 

FACTS
Mr. Arnone has been appointed as Commissioner of the City of Santa Rosa's Redevelopment Agency/Housing Authority.  Mr. Arnone has a $4,000 investment in “REIT Value Trust, Series 2,” which calculates to be approximately 2-2/3 percent of the value of the trust. 
ANALYSIS
Mr. Arnone is required to report any investment of $1,000 or more as part of his assuming office statement.  Section 82034 defines investment as follows:

  “‘Investment’ means any financial interest in or security issued by a business entity, including but not limited to common stock, preferred stock, rights, warrants, options, debt instruments and any partnership or other ownership interest owned directly, indirectly or beneficially by the public official, or other filer, or his or her immediate family, if the business entity or any parent, subsidiary or otherwise related business entity has an interest in real property in the jurisdiction, or does business or plans to do business in the jurisdiction, or has done business within the jurisdiction at any time during the two years prior to the time any statement or other action is required under this title.  No asset shall be deemed an investment unless its fair market value equals or exceeds one thousand dollars ($1,000).  The term “investment” does not include a time or demand deposit in a financial institution, shares in a credit union, any insurance policy, interest in a diversified mutual fund registered with the Securities and Exchange Commission under the Investment Company Act of 1940 or a common trust fund which is created pursuant to Section 1564 of the Financial Code, or any bond or other debt instrument issued by any government or government agency.  Investments of an individual includes a pro rata share of investments of any business entity, mutual fund, or trust in which the individual or immediate family owns, directly, indirectly or beneficially, a 10‑percent interest or greater.  The term “parent, subsidiary or otherwise related business entity” shall be specifically defined by regulations of the commission.”  (Emphasis added.)


You are asking whether Mr. Arnone’s interest in the REIT Value Trust, Series 2 is an investment or if it is exempt from the definition as a “diversified mutual fund registered with the Securities and Exchange Commission under the Investment Company Act of 1940” or as a “common trust fund which is created pursuant to Section 1564 of the Financial Code.”  You have provided us with a 26-page prospectus of the REIT Value Trust, Series 2 to help us analyze the trust.
  According to the plain language of the prospectus, the REIT is a trust, rather than a mutual fund.  In addition, there is no indication that the trust is created pursuant to Section 1564 of the Financial Code.  Therefore, the REIT seems to be an investment and must be reported.  If the investment is not exempt pursuant to Section 82034, then Mr. Arnone must report the full value of the investment on his assuming office statement.  Mr. Arnone does not have to report his interest in the underlying securities held by the REIT trust unless his pro rata share of those investments is worth $1,000 or more.  Based on the information provided, it appears that 

Mr. Arnone does not have a pro rata share in any of the underlying securities worth $1,000 or more.

If you have any other questions regarding this matter, please contact me at 

(916) 322-5660.

Sincerely,

Steven G. Churchwell

General Counsel

By:
Marte Castaños

       
Staff Counsel, Legal Division

SGC:MC:tls

�  Government Code sections 81000 - 91014.  Commission regulations appear at title 2, sections 18109 - 18995, of the California Code of Regulations. 


�  Please note that we are not the finder of fact when providing advice. (In re Oglesby (1975) 1 FPPC Ops. 71.)  If you believe this is a mutual fund, you need to provide those facts which you feel are relevant and whether or not this trust is registered with the SEC.





