                                                                    January 7, 1999

Dean F. Andal

Chairman, Board of Equalization

Member, Franchise Tax Board

7540 Shoreline Drive, Suite D

Stockton, California  95219

 Re:  Your Request for Advice

         Our File No. A-98-294
Dear Mr. Andal:

This letter is in response to your request for advice regarding the provisions of the Political Reform Act (the “Act”).
 

QUESTION
If you or your staffer accepts a payment in the performance of work for a federal advisory commission, e.g., travel expenses, is this payment reportable and/or subject to the Act’s gift limits?

CONCLUSION
The Fair Political Practices Commission (“Commission”), by express provision of the California Constitution, may not refuse to enforce a law based upon a belief that the law is preempted by federal law.  (Cal. Const., art. III, § 3.5(c).)  Therefore, we must apply the normal gift rules to any payment received by you or your staff person.  Since you have not given us the specific facts regarding any gift, we can provide you only with general advice.  See Analysis below.

FACTS
You are the chairman of the Board of Equalization and a member of the Franchise Tax Board.  In addition, you were recently appointed to the Advisory Commission on Electronic Commerce (“advisory commission”) created by the Internet Tax Freedom Act.  Section 1102(b)(1)(B) of the Internet Tax Freedom Act states that the membership of the advisory commission shall include representatives from state and local government.  You are one of the representatives from state and local government.  

Section 1102(c) of the Internet Tax Freedom Act states that “the Commission may accept, use, and dispose of gifts or grants of services or property, both real and personal, for purposes of aiding or facilitating the work of the Commission.  Gifts or grants not used at the expiration of the Commission shall be returned to the donor or grantor.”  To your knowledge, you are not subject to any other federal restrictions regarding gifts.  Also, you are not a federal employee.

Your counsel has stated that you may receive funds to assist you in your performance of work for the advisory commission, e.g., travel expenses, from third parties in a variety of ways.  First, payments may be made to the advisory commission who would then distribute the payments to you.  Second, third parties that you have not solicited may give the payments directly to you.  Finally, third parties that you have solicited may give the payments directly to you.
  

ANALYSIS
The Act imposes various restrictions and reporting requirements on the receipt of gifts by certain public officials.  First, the amount an elected state officer or a designated employee of a state government agency, among others, may receive from a single source during a calendar year is limited.  (Section 89503.)  Currently, the gift limit is $290.  For the calendar year 1999, the gift limit is $300.  (Regulation 18940.2.)  Second, the Act requires every public official to disclose his or her economic interests that could foreseeably be affected by the exercise of the official’s duties.  (Section 87207.)  Finally, Section 87100 requires public officials to disqualify themselves from any governmental decision if it is reasonably foreseeable that the decision will have a material financial effect on a donor of gifts worth $290
 or more provided to, received by or promised to the public official within 12 months before the decision.  (Section 87103(e).)

All of these sections apply to you by virtue of your position with the Board of Equalization.  In addition, if your staff member is a designated employee of a state government agency, it is likely that the same sections would apply to him or her as well.
  Furthermore, 

nothing in the Act leads us to the conclusion that the Act’s gift limits do not apply to you or your staffer if the payment is received in the context of your work with the federal advisory commission.
    

  Your tax counsel, Jon Sperring, has suggested that the Act’s provisions regarding gifts may be preempted by the Internet Tax Freedom Act’s provisions regarding gifts.

Under the supremacy clause of the federal constitution, federal law may preempt state statutes if (1) a federal statute or administrative regulation expressly states that it preempts state law, (2) the scheme of federal regulation is so pervasive that it “occupies the field” and leaves no room for the state to supplement it, or (3) state law actually conflicts with federal law such that compliance with both would be impossible or that the state law frustrates the purpose of the federal law.  (Weber v. Heaney (8th Cir. 1993) 995 F. 2d 872, 875.)

While the Act’s gift limits and other gift-related provisions may or may not frustrate the purpose of the Internet Tax Freedom Act’s provisions regarding gifts, or otherwise be preempted by the Internet Tax Freedom Act, the Commission cannot make that determination according to the California Constitution.  (Brennan Advice Letter, No. I-94-367.)  Section 3.5 of Article III of the California Constitution states that an administrative agency, including an administrative agency created by an initiative statute, has no power to refuse to enforce a statute on the basis that federal law or federal regulations prohibit the enforcement of such statute unless an appellate court has made a determination that the enforcement of such statute is prohibited by federal law or federal regulations.  (Reese v. Kizer, supra.)  To date, no appellate court has addressed this issue.

We reiterate that you are subject to all of the Act’s gift provisions, and that your staffer will almost certainly be covered as well.  Therefore, we must provide a more detailed analysis of the law as applied to the facts you have provided.  Unfortunately, at this time, you are unable to provide many facts about any actual gifts that you or your staff may receive.  Therefore, we must be more general in our discussion.  

Pursuant to Section 82028(a), a “gift” is:

  “[Any] payment that confers a personal benefit on the recipient, to the extent that consideration of equal or greater value is not received and includes a rebate or discount in the price of anything of value unless the rebate or discount is made in the regular course of business to members of the public without regard to official status.” (Emphasis added.  Subsection (b) provides exceptions not applicable here.)

In the Yee Advice Letter, No. A-98-197 (copy enclosed), we advised “that a payment ‘confers a personal benefit,’ within the meaning of Section 82028(a), even if the payment otherwise facilitates the conduct of governmental business.”  For example, there is a personal benefit if (1) the payment is earmarked for the use of a particular public official or group of public officials, (2) the payment provides to a public official a benefit such as more comfortable travel arrangements than he or she would have enjoyed but for the payment, or (3) the payment allows the use of facilities to which the public official would not have had access but for the payment.  (Yee Advice Letter, supra.)

In the Yee Advice Letter, supra, numerous donors were making anonymous contributions to the State Bar’s Commission on Judicial Nominees Evaluation (“JNE Commission”) for its general operating expenses to allow that commission to continue to operate during the State Bar’s funding crisis.  Based on the facts of that letter,
 we concluded that the payments were for the normal operating expenses of the State Bar and did not confer a personal benefit on any particular official.  Therefore, the payments were not gifts to any individual affiliated with the State Bar.

In the instant case, unlike in Yee, many donations will go directly to you.  Therefore, we must conclude that these payments almost certainly will confer a personal benefit on you and/or your staffer, and that any payments received directly would be limited pursuant to Section 89503, unless otherwise exempt.

It is likely that donations given to the advisory commission and not earmarked for a particular advisory commission member will be for normal operating expenses, and therefore, would not confer a personal benefit on you or your staffer pursuant to Section 82028.  (Barna Advice Letter, No. A-98-266 (copy enclosed).)  However, since we do not have the specific facts regarding any donations, we cannot give you a conclusive answer.    

If you have any other questions regarding this matter, please contact me at 

(916) 322-5660.

Sincerely,

Steven G. Churchwell

General Counsel

By:
Marte Castaños

       
Staff Counsel, Legal Division

SGC:MC:tls

�  Government Code sections 81000 - 91014.  Commission regulations appear at title 2, sections 18109 - 18995, of the California Code of Regulations. 


�  Some of the facts recited here were provided by your tax counsel, Jon Sperring, by telephone on December 17, 1998 and December 18, 1998.


�  As of January 1, 1999, this amount will also be $300.  (Section 87103(e) and Regulation 18940.2.)


�  You have not provided the identity of any staffer who may receive payments in the performance of work for the advisory commission.


�  We do note that in the context of the Act’s campaign rules we have stated that many of the Act’s provisions simply do not apply to federal campaigning when a person is simultaneously a federal candidate and a state candidate.  (See Moser Advice Letter, No. A-97-423; Pownall Advice Letter, No. A-97-359.)  However, the Commission has never found that the gift rules do not apply to a public official that happens to be a federal employee or official.  Finally, it is important to state that determining that a law does not apply in certain contexts is much different from stating that a provision of the Act is preempted by federal law, which the Commission may not do, as stated below.  (See Reese v. Kizer (1988) 46 Cal.3d 996.) 


�  In addition, the facts relied on in Yee were: (1) all payments had been made payable to the State Bar, to be used only for official JNE Commission business; (2) the donations were deposited into the State Bar’s general fund; (3) the donors relinquished control over the funds once the donations had been made; (4) the State Bar had exclusive discretion over the disposition of the donations; (5) no individual JNE Commissioners were recipients of the payments, and (6) no donation identified any specific commissioner as the person to use the payments.


�  Please note that payments for travel, depending on the source and purpose of the travel, may be exempt from the gift limits of Section 89503.  (See Section 89506 and Regulation 18950.1.)  Travel payments would still be reportable and subject to the conflict-of-interest provisions of the Act, i.e., Section 87100.  In addition, Regulation 18950.3 does provide an exception to the reporting requirements.





