                                                                    January 25, 1999

Diana Phillips

San Diego County Rock Producers Association

2831 Camino Del Rio South, Suite 203

San Diego, California  92108

 Re:  Your Request for Advice

         Our File No. I-98-303
Dear Ms. Phillips:

This letter is in response to your request for advice regarding the provisions of the Political Reform Act (the “Act”).
 Since your request is one for general guidance, we are treating your request as one for informal assistance pursuant to Regulation 18329(c).

Please note that nothing in this letter should be construed to evaluate any conduct that has already taken place.
  In addition, this letter is solely based upon the facts presented to us in your letter.  The Commission does not act as a finder of fact when issuing advice.  (In re Oglesby (1975) 1 FPPC Ops. 71.)  Our advice is applicable only to the extent that the facts provided to us are correct, and that all of the material facts have been provided.

Finally, you should keep in mind that the Commission's jurisdiction is limited to the provisions of the Act, so we cannot advise you regarding the impact that other laws, outside of the Act, may have on your situation. Specifically, we cannot advise you regarding federal campaign laws governing contributions to federal candidates, or federal tax laws governing non-profit corporations.  Questions concerning federal campaign laws should be directed to the Federal Elections Commission, and questions concerning federal tax laws should be directed to the Internal Revenue Service.

QUESTIONS
1.  Must the funds of the political action committee of the San Diego County Rock Producers Association be administered by an approved company or agency, or can the funds be administered by the San Diego County Rock Producers Association itself?  

2.  Is there a restriction on the dollar amount that can be set aside by the San Diego County Rock Producers Association for contributions by its political action committee?  

3.  Can the funds that the San Diego County Rock Producers Association contributes to its political action committee be generated by special events, where a portion of the money collected for each event goes to education, and another portion goes to the political action committee?
CONCLUSIONS
1.  The funds of the political action committee of the San Diego County Rock Producers Association may be administered by the San Diego County Rock Producers Association itself.

2.  The Act does not place any restriction on the dollar amount that can be set aside by the San Diego County Rock Producers Association for contributions by its political action committee.

3.  The funds that the San Diego County Rock Producers Association contributes to its political action committee can be generated by special events, where a portion of the money collected for each event goes to education, and another portion goes to the political action committee.
FACTS
The San Diego County Rock Producers Association (the “association”) is a nonprofit trade association for the aggregate industry, established in accordance with Section 501(c)(6) of the Internal Revenue Code.  The association is setting up a political action committee (“PAC”) to make contributions to state and federal officials, and other individuals seeking public office.  On behalf of the association, you are seeking answers to questions regarding the collection and administration of PAC funds.

ANALYSIS
The Act does not contain any provision that either prohibits or limits the amount of direction or control that an association may exercise over its PAC.  (Erlandson Advice Letter, No. A-87-165.)  As such, your association is free to administer the funds held by its PAC, and is under no duty to turn over administration of the funds to some other company or agency.

Further, the Act does not place any monetary restriction on the amount that may be set aside by your association for contributions by the association’s PAC to various candidates.  Your association and the PAC are, of course, required to comply with all of the disclosure requirements set forth in Regulation 18419 (copy enclosed) regarding sponsored committees. 

In order to generate funds for both the educational activities of your association, and for the associations’s PAC, your association may conduct fundraising events, such as golf tournaments.  The Act contains no prohibition on joint fundraising activities of this kind.  For reporting and record keeping purposes, however, whenever your association conducts a fundraising event for more than one purpose, your association should advertise the event in a manner that provides notice to each contributor of the specific amount of his or her contribution that will be allocated to each purpose.  (Benton Advice Letter, No. A-98-116; Parisi Advice Letter, No. I-98-057.)  Additionally, your association should take care to properly disclose the contributions received from your fundraising events, as provided in Regulation 18419, and other disclosure laws pertaining to campaign activities.  We encourage you to contact our Technical Assistance Division for more specific advice on this subject, once you decide to hold a particular fundraising event.   

If you have any other questions regarding this matter, please contact me at 

(916) 322-5660.

Sincerely,

Steven G. Churchwell

General Counsel

By:
Steven Benito Russo

       
Staff Counsel, Legal Division
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�  Government Code sections 81000 - 91014.  Commission regulations appear at title 2, sections 18109 - 18995, of the California Code of Regulations. 


�  Informal assistance does not provide the requestor with the immunity provided by an opinion or formal written advice.  (Section 83114; and Regulation 18329(c)(3).)


�  Pursuant to regulation 18329, the Commission does not provide advice regarding past conduct. (Regulation 18329(b)(8)(A).)





