                                                                    January 19, 1999

Larry Zarian

City of Glendale

613 E. Broadway, Room 200

Glendale, California  91206-4391

 Re:  Your Request for Advice

         Our File No. A-98-317
Dear Mr. Zarian:

This letter is in response to your request for advice regarding the provisions of the Political Reform Act (the “Act”).
 

QUESTION
May you reimburse yourself from your previous campaign account for expenses related to exploring whether or not to run again for office?

CONCLUSION
The Act provides that an incumbent elected officeholder may be reimbursed for expenditures of his or her personal funds if certain criteria are met.  Because the expenditures are not “campaign expenses” within the meaning of the reimbursement provision, you may be reimbursed so long as you provide your treasurer with a dated receipt and written description, and you are reimbursed within 90 days of the expenditure. 

FACTS
You are a member of the Glendale City Council.  You indicated by telephone that you spent $12,500 of your personal funds for a survey poll.  The poll did not list your qualifications, nor did it list individuals who support your candidacy.  The poll was conducted by a professional organization, and was designed to gather information for you, as opposed to giving information about you to those polled. 

You also spent $1,600 of your personal funds for precinct sheets.  The sheets give information about voting precincts in your jurisdiction, such as voting turnout, and salary levels.  The sheets are used to determine, among other things, the cost of a campaign.  

The poll and the precinct sheets were part of exploratory activities to help you decide whether or not to run again for office.  After making these expenditures, you have decided not to run again for a position on the city council.

ANALYSIS
Section 89511.5 governs the use of personal funds for incumbent elected officers.  It provides, in pertinent part:

  “ (b)  An incumbent elected officer may be reimbursed for expenditures of his or her personal funds, from either the controlled committee campaign bank account established pursuant to Section 85201 with respect to elections to the incumbent term of office, or from a controlled committee campaign bank account established pursuant to Section 85201 with respect to election to a future term of office, if all of the following conditions are met:

   (1)  The expenditures are not campaign expenses.

   (2)  The incumbent elected officer, prior to reimbursement, provides the treasurer of the committee with a dated receipt and a written description of each expenditure.

   (3)  Reimbursement is paid within 90 days of the expenditure, in the case of a cash expenditure, or within 90 days of the end of the billing period in which it was included, in the case of an expenditure charged to a credit card or charge account.”

Therefore, so long as you provide your treasurer with a dated receipt and written description, and you are reimbursed within 90 days as provided, you may be reimbursed as long as the expenditures are not campaign expenses. 

To determine whether your expenditures are “campaign expenses” within the meaning of the statute, we turn to Regulation 18525 for guidance.  (See Ferguson Advice Letter, No. A-92-276.)  Regulation 18525 mandates that incumbent elected officers must make expenditures for campaign expenses for a future term of office from a bank account established for that purpose.  This requirement applies to “[p]ayments for mass mailings, political advertising, opinion polls or surveys, and other communications in connection with election to a future term of office ....”  (Regulation 18525(a)(2), emphasis added.)  The regulation goes on to define an expenditure as 

being “in connection with election to a future term of office” if the communication “makes reference to the officer’s future election or status as a candidate for a future term of office....”
  

Your facts indicate that the opinion poll, conducted by a professional organization, was designed to gather information for you, as opposed to giving information about you to those polled.   The poll made no reference to your future election or your status as a candidate for a future term of office.  Similarly, the precinct sheets ordered by you provided information to you to help you determine whether or not to run for office.  Accordingly, we conclude that expenses for both items are not “in connection with election to a future term of office” as contemplated by Regulation 18525.  As a result, neither of these expenses was required to be from an account designated for your election to a future term of office.  

Because we find that the expenses are not “in connection with election to a future term of office” pursuant to Regulation 18525, we also conclude that they are not “campaign expenses” under Section 89511.5.  Therefore, you may be reimbursed for both expenses as long as you provide your treasurer with a dated receipt and written description, and you are reimbursed within 90 days of the expenditure.

Note that under section 89511.5(c), you must report reimbursement of expenditures totaling one hundred dollars ($100) or more in a fiscal year.  The expenditures must be reported on the campaign statement for the period in which the expenditures were made, and the reimbursements must be reported on the campaign statement for the period in which the reimbursements were made.


If you have any other questions regarding this matter, please contact me at 

(916) 322-5660.

Sincerely,

Steven G. Churchwell

General Counsel

By:
Deborah Allison

       
Staff Counsel, Legal Division
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�  Government Code sections 81000 - 91014.  Commission regulations appear at title 2, sections 18109 - 18995, of the California Code of Regulations. 


�  Regulation 18525 also provides that an expenditure is “in connection with election to a future term of office” if the incumbent officer within 3 months prior to an election has filed certain documents.  (Regulation 18525(a)(2).)  You indicated that you decided not to run for office, and have not filed any of these documents.  Therefore, this part of the Regulation is inapplicable.





