                                                                    January 26, 1999

Ms. Kate L. Lynch

Nielsen, Merksamer, Parrinello, Mueller & Naylor, LLP

591 Redwood Highway, #4000

Mill Valley, California  94941

Re:  Your Request for Advice

        Our File No. I-98-323
Dear Ms. Lynch:

This letter is in response to your request for advice regarding the provisions of the Political Reform Act (the “Act”).
 

QUESTION
Does a sponsored political action committee (“PAC”) have to report legal and accounting fees paid by its sponsor as an accrued expense on the date of the law firm's invoice or as an “estimated” amount when the law firm's invoice is not available before the close of the reporting period?  Does it then have to “reverse” the accrued expense when the sponsor pays the invoice, and report receiving a nonmonetary contribution from the sponsor on that date?  Or does the PAC only have to report these fees as nonmonetary contributions on the date that the sponsor actually pays the law firm's invoice? 

CONCLUSION
Ongoing legal and accounting fees incurred in running a sponsored PAC are considered part of the administrative overhead of the sponsored PAC under regulation 18215(c)(16).  Therefore, the sponsored PAC may report legal and accounting fees paid by its sponsor as a memo entry on Form 420, Schedule C (nonmonetary contributions) on the date that the sponsor actually pays the law firm’s invoice.         

FACTS
Your law firm provides legal advice and accounting services to several state PACs.  For some of these PACs, the firm’s legal fees are paid directly by the sponsor of the PAC, rather than out of PAC funds.  The sponsor has signed an agreement with your firm to pay these legal fees, and you address your invoices to the sponsor rather than to the PAC.  The PACs disclose the payment of these fees as “nonmonetary contributions” on their Form 420s (Recipient Committee Campaign Statement - Long Form) on the date which their sponsors pay your firm's invoices.  Those sponsors which qualify as major donors disclose the nonmonetary contributions to their PACs on their Form 461s (Major Donor Committee Campaign Statement) or the sponsor co-signs the PAC reports if they comply with regulation 18419.   In addition, the PACs disclose outstanding invoices which are unpaid at the close of a reporting period as “accrued expenses” and then “reverse” this entry when their sponsors actually pay the invoices.

You bill your clients on a monthly basis, and typically send your invoices for services by the 15th of the month following the month services were provided.  For example, you sent an invoice on December 15 to PAC sponsors for legal and accounting services provided to their PACs during the month of November.  Sponsors are asked to pay these invoices within 30 days of receipt of the invoice.  


ANALYSIS
Under the Act, “nonmonetary” or “in-kind” contributions include goods and services provided free of charge to a candidate or committee, and goods and services provided at a discount from the fair market value to a candidate or committee (unless the same discount is given in the regular course of business to members of the public).  (Section 82015(c); Regulation 18215(b)(3).)  In-kind contributions may also include payments by a third party for goods and services provided to a candidate or committee.  

Your firm bills certain sponsoring corporations or associations on a regular basis for the ongoing administrative expenses of their sponsored PACs.  In the transactions you described, the sponsored PAC is receiving Neilsen Merksamer’s accounting and legal services free of charge because the PAC’s organizational sponsor is paying for these services.  Therefore, absent regulation 18215(c)(16), the sponsored PAC would be receiving an in-kind contribution from the sponsor. 

In 1997, the Commission adopted a regulatory exception to the definition of  “contribution” for the administrative overhead of sponsored committees.  The administrative overhead exception states that the term “contribution” does not include:

   “A payment by a sponsoring organization for the establishment and administration of a sponsored committee, provided such payments are reported.  Any monetary payment made under this subdivision to the sponsored committee shall be made by separate instrument.  A ‘sponsoring organization’ may be any person (see Gov’t Code § 82047) except a candidate or other individual (see Gov’t Code § 82048.7).  ‘Establishment and administration’ means the cost of office space, phones, salaries, utilities, supplies, legal and accounting fees, and other expenses incurred in setting up and running a sponsored committee.”   (Regulation 18215(c)(16).)    

Under regulation 18215(c)(16), payments by a sponsoring organization for the routine legal and accounting fees incurred in administering a sponsored committee are not considered  contributions, but must still be reported.  The sponsored PAC may report the payments from its sponsoring organization on its Form 420, Schedule C (nonmonetary contributions) on the date the sponsor pays the law firm’s invoices.  The payment for the legal and accounting fees may be noted as a memo entry
 on Schedule C and excluded from the total.  

In addition, as you noted, the sponsors that qualify as major donors should disclose the payments to their PACs on their major donor reports (Form 461) or the sponsors can co-sign the PAC reports if they meet the criteria of regulation 18419 regarding sponsored committees.  

If you have any other questions regarding this matter, please contact me at 

(916) 322-5660.

Sincerely,

Steven G. Churchwell

General Counsel

By:
Hyla P. Wagner

       
Staff Counsel, Legal Division
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�  Government Code sections 81000 - 91014.  Commission regulations appear at title 2, sections 18109 - 18995, of the California Code of Regulations.  Because your letter requests general advice about campaign reporting, we are treating it as a request for informal assistance, indicated by the file number prefix “I.”  Informal assistance does not provide the requestor with the immunity provided by an opinion or formal written advice.   


�  A memo entry provides supplemental or explanatory information about an itemized transaction on a reporting schedule.  The dollar amount of a memo entry is not included in the total figure for the schedule.  





