January 27, 1999

Bruce E. Cash

President

United Strategies, Inc.

1905 Business Center Drive, Suite 101

San Bernardino, CA 92408

Re: Your Request for Advice

       Our File No. A-99-005
Dear Mr. Cash:

This letter is a response to your request for advice regarding the campaign provisions of the Political Reform Act (the “Act”).


QUESTION
Does United Strategies, Inc. (USI) have reporting obligations under the Act as a result of reducing the debt owed to it from the Fontana Area Chamber of Commerce, Political Action Committee (PAC)?


CONCLUSION
Since the decision to reduce the debt was made for legitimate business reasons and not for political purposes, USI is not required to report the debt reduction as a contribution to the PAC.


FACTS
United Strategies, Inc. provided consulting services for the Fontana Area Chamber of Commerce, Political Action Committee in support of a local utility tax measure on the November, 1998, ballot.  USI assisted in the formation of a committee to collect contributions 
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and pay expenses associated with supporting the ballot measure.  On May 26, 1998, USI and the PAC entered into a Consulting Agreement.  Due to fundraising shortfalls, this agreement was amended on September 28, 1998.  This amendment allowed the PAC to be responsible only for paying USI any funds left in the balance after hard costs of running the campaign had been paid.  In a telephone conversation on January 22, 1999, Carrie, VP-Secretary of USI, further explained that the budget for this campaign was to be driven by the success of the fundraising effort.  Since the anticipated funds were not forthcoming, the budget was adjusted accordingly by amendment.  It was anticipated that the total amount received by USI under this amendment would represent a reduction in the amount originally agreed upon.  

We assume that USI has not participated in any other activities that would require reporting under the Act.


ANALYSIS
Section 82015 defines "contribution," in part, as:

“... a payment, a forgiveness of a loan, a payment of a loan by a 

third party, or an enforceable promise to make a payment except to

the extent that full and adequate consideration is received unless it 

is clear from the surrounding circumstances that it is not made for 

political purposes.”

Section 82044 defines "payment" as:

“... a payment, distribution, transfer, loan, advance, deposit, gift, 

or other rendering of money, property, services or anything else 

of value, whether tangible or intangible.”

The Commission has provided some general guidelines to determine whether the reduction of a debt would be considered a contribution.  Committees whose debts are reduced would not be receiving contributions so long as:

1.  The decision to reduce the debt is a bona fide business judgment that the full amount is uncollectible;

2.  The assessment and reduction of fees are applied in a standard manner to all clients who have not paid their bills; and

3.  Reasonable efforts have been made by the creditor to collect the full amount of the debt. 

(See Hansen Advice Letter, No. I-92-103; Lowell Advice Letter, No. A-89-702; 

Steinberg Advice Letter, No. A-86-344.)
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However, when circumstances suggest that the creditors intended to bestow a political benefit on the debtor or that reasonable steps were not taken to collect the debts, forgiveness of the debt will be considered a “contribution,” which may impose reporting obligations on creditor.

After hearing the three criteria listed above, Carrie stated that she felt numbers 1 and 2 above applied directly to your situation.  Discussing number 3 further, it was determined that no effort would result in a higher collection of fees.  Therefore, it appears that the reduction of debt does not meet the definition of a contribution under the Act and would not trigger any reporting obligations for USI. 

Please do not hesitate to contact me at (916) 322‑5660 if you have additional questions.

Sincerely,

Steven G. Churchwell

General Counsel

By: Kevin S. Moen

       Political Reform Consultant



�  Government Code sections 81000 - 91014.  Commission regulations appear at title 2, sections 18109 - 18995, of the California Code of Regulations.





