                                                                    February 16, 1999

Ruth Gilson

Councilmember

City of Bellflower

16600 Civic Center Drive

Bellflower, California  90706-5494

 Re:  Your Request for Advice

         Our File No. A-99-026
Dear Ms. Gilson:

This letter is in response to your request for advice regarding the provisions of the Political Reform Act (the “Act”).
  Please keep in mind that this letter is solely based on the facts presented to us in your letter, and in our telephone conversation of January 28, 1999.  The Commission does not act as a finder of fact when issuing advice.  (In re Oglesby (1975) 1 FPPC Ops. 71.)  Our advice is applicable only to the extent that the facts provided to us are correct, and that all of the material facts have been provided.
QUESTION
If you and your husband attend a play one evening as the guests of an another couple with whom you are acquainted, and you and your husband buy dinner for the other couple on the same evening that you attend the play, with the cost of the tickets for you and your husband to attend the play being approximately the same as the cost of the dinner for the other couple, what responsibilities do you have for reporting the tickets on your statement of economic interests?

CONCLUSION
You are only responsible for reporting the tickets on your statement of economic interests to the extent that the tickets constitute a gift to you, and the total value of the gifts that you receive from the persons providing the tickets is $50 or more during the period covered by the statement.

FACTS
You are a member of the Bellflower city council.  You and your husband were invited by another couple to attend a play with them as their guests.  On the same evening that you attended the play, you purchased dinner for the other couple.  The cost of the tickets to the play for you and your husband was approximately the same as the cost of the dinner for the other couple. 

You would like to know whether you must report, on your statement of economic interests, the cost of one or both of the tickets to the play that were received by you and your husband.

ANALYSIS
As a member of the city council, you are an elected officer, as that term is defined in Section 82020.  Elected officers are prohibited from accepting gifts valued at more than $290 from a single source in a calendar year.  (Section 89503; Regulation 18940.2.)  They are also required to report on their annual statement of economic interests gifts aggregating $50 or more in value from a single source in a calendar year.  (Sections 87203 and 87207.)

Section 82028(a) defines what constitutes a gift under the Act.  This section defines a gift as:

   “any payment that confers a personal benefit on the recipient, to the extent that consideration of equal or greater value is not received and includes a rebate or discount in the price of anything of value unless the rebate or discount is made in the regular course of business to members of the public without regard to official status.”

To determine whether the tickets to the play constitute gifts, the critical question that must be answered is whether consideration of equal or greater value was provided in exchange for the tickets.  In your letter, you stated that on the same evening that you and your husband attended the play, you purchased dinner for your hosts, and the cost of their dinner was approximately the same as the cost of the tickets to the play for you and your husband.

If you and your husband purchased dinner for the other couple in exchange for the tickets that you received, and the cost of the other couple’s dinner was equal to or greater than the cost of the tickets, then consideration of equal or greater value was provided in exchange for the tickets.  In that case, the tickets did not constitute gifts.

If you and your husband purchased dinner for the other couple in exchange for the tickets that you received, but the cost of the other couple’s dinner was less than the cost of the tickets that you received, then the portion of the value of each ticket that exceeded the value of the consideration that you provided for them would constitute a gift.  (Midstokke Advice Letter, 

No. I-90-563a.)

If, however, the purchase of dinner for the other couple was not done in exchange for receiving the tickets, then it does not appear that you provided any consideration for the tickets that you and your husband received.  In that case, the total cost of each ticket would constitute a gift from the other couple.

Assuming that the tickets were gifts, the next question to be answered is whether both of the tickets were gifts to you, or only the ticket that you personally used.  In the Coffman Advice Letter, No. A-95-046, we addressed the issue of whether tickets to a retirement dinner that were given to a public official and the official’s spouse both constituted gifts to the public official.  In that letter we reasoned as follows:

   “Under Commission regulations, gifts given directly to immediate family members of public officials are not gifts to the public official unless used or disposed of by the official. (Regulation 18944(a).)  A gift delivered by mail or through a written communication such as an invitation to dinner, is a gift to the family member and not the official if the family member's name or other designation, such as spouse, appears in the written communication offering the gift.  (Regulation 18944(b).)  If the communication allows the official to exercise discretion in determining who will actually use or benefit from the gift, such as when an invitation allows the official to be accompanied by a guest without naming the guest, then the gift is deemed to be given to the official and not to any family member or other person accompanying the official. (Regulation 18944(c).)”

The Coffman Advice Letter, supra, then concluded that if the dinner invitation to the public official specifically extended an invitation for the official’s spouse to accompany the official, then the value of the dinner consumed by the spouse would be a gift to the spouse, and not to the official.

Following the reasoning of the Coffman Advice Letter, supra, if the invitation to attend the play that was extended by the other couple was a specific invitation for you and your husband to attend the play, then only the ticket that you used was a gift to you.  You would therefore only report the cost of that one ticket on your statement of economic interests, provided the total value of the gifts you have received from the other couple during the period covered by the statement was $50 or more (including this ticket).  The other ticket was a gift to your husband, and you would not be required to report the cost of that ticket on your annual statement of economic interests.

By contrast, however, if the invitation to attend the play was an invitation for you to attend the play with whomever you wished to bring along with you, then both of the tickets were gifts to you.  In that event, you would be required to report the cost of both of the tickets on your statement of economic interests, provided the total value of the gifts you have received from the other couple during the period covered by the statement was $50 or more (including both tickets).

If you have any other questions regarding this matter, please contact me at 

(916) 322-5660.

Sincerely,

Steven G. Churchwell

General Counsel

By:
Steven Benito Russo

       
Staff Counsel, Legal Division
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�  Government Code sections 81000 - 91014.  Commission regulations appear at title 2, sections 18109 - 18995, of the California Code of Regulations. 


�  We note that Regulation 18942 exempts from this definition of “gift” certain types of payments that would otherwise satisfy the definition.  It appears that the tickets to the play do not fit within any of the exemptions stated in the regulation, however, including the exemption set forth in subdivision (a)(8) of the regulation, as the tickets were not provided as part of a mutual exchange of presents for a holiday, birthdays, or other similar occasions. 





