March 15, 1999

Chris P. Mathys

2051 E. Shaw Avenue

Fresno, CA 93710

Re: Your Request for Advice

       Our File No. I-99-048
Dear Mr. Mathys:

This letter is in response to your request for advice regarding the provisions of the Political Reform Act (the “Act”).
  Because your questions have to do with past conduct, we can only provide general guidance in response to your questions.  Accordingly, we are treating your request as one for informal assistance, which does not provide the requestor with the immunity provided by formal written advice.  (Section 83114; Regulation 18329(c)(3).) 


QUESTIONS
1. Was the transfer of funds from your officeholder account to your city council campaign account legal and may these funds be used for campaign purposes at any time?

2. May funds from an existing campaign bank account be transferred to another campaign account and used for campaign purposes?

3. Funds were inadvertently deposited into your city council campaign account in violation of Fresno law and subsequently returned to contributors.  As long as the reports reflect this activity, are there any other corrections that need to be made?

4. After your county central committee campaign committee incorrectly filed its campaign statements with the City of Fresno on February 1, 1999, they were refiled on February 6, 1999, with the County of Fresno.  Are there any other corrections that are required?
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CONCLUSIONS
1 & 2.
There is nothing in the Act that prohibits candidates and officeholders from transferring (non-surplus) funds among their own campaign and officeholder accounts.  The Act also does not impose restrictions on when funds may be spent.  However, the Act does state that all funds raised for a candidacy shall be deposited into the account established for that election.  In addition, a candidate must specify on any written solicitation for funds the particular office for which contributions are sought.  In certain instances, transfers may be subject to restrictions, such as contribution limits imposed by the Act in special elections, or by local ordinance.  We cannot address whether the transfer of funds from the county central committee account to the city council account would violate the City of Fresno’s ban on off-year fundraising.  The Commission does not have the authority to interpret local ordinances.

5. To the extent the committee’s campaign statements accurately reflect the receipt and return of the contributions, no additional corrections are required by the Act.

6. Since you filed your county central committee campaign statement late, your county filing officer may impose a late fine of up to $50; your committee is  obligated to pay any such fine imposed.  Otherwise, we are not able to determine if you have additional reporting obligations. 


FACTS
In August 1998, you transferred funds from an existing officeholder account to your Committee to Elect Chris Mathys to Fresno City Council.  You also have a campaign account for county central committee.  You intend to open a third account to seek elective office in 2000, and want to transfer funds among your controlled committees.
 

Contributions were inadvertently deposited in your city council committee account and subsequently returned to the contributors.  According to your letter, Fresno Municipal Code prohibits incumbent councilmembers from receiving contributions during non-election years.  There is no restriction on raising funds for the Fresno County Central Committee.
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The campaign statement for your Committee to Reelect Chris Mathys to the Fresno County Central Committee was inadvertently filed with Fresno City on February 1, 1999.  It was 

subsequently filed five days late with the County of Fresno on February 6, 1999.


ANALYSIS
Although there is nothing in the Act that would prohibit transfers between or among a  candidate’s campaign bank accounts, Section 85201 requires a candidate to establish a campaign bank account for each office for which the candidate will receive contributions or make expenditures.  Section 85210(c) states that:

“All contributions or loans made to the candidate, to a person on behalf of the candidate, or to the candidate’s controlled committee shall be deposited in the account.”

Section 85201(e) states that “all campaign expenditures shall be made from the account.”  In combination with these statutory requirements, Regulation 18523.1 provides that:

“When a candidate or controlled committee of a candidate makes any written solicitation for contributions, the solicitation shall identify the particular controlled committee by name, and the specific office for which contributions are sought, and shall instruct contributors to designate their contributions for that particular controlled committee.”

Although Proposition 73's ban on transfers between or among a candidate’s own controlled committees was deemed unconstitutional (Service Employees International Union, AFL-CIO, et al. v. Fair Political Practices Commission (9th Cir.1992) 955 F.2d 1312, cert. den. __U.S. __, 112 S.Ct. 3056), some restrictions still remain.  Because the contribution limits for any special election held to fill a vacant elective office remain valid, transfers to a special election account are subject to the contribution limits imposed by Section 85305.  This restriction may apply in a jurisdiction which imposes contribution limits for its candidates.  In Roche Advice Letter, No. G-95-112, we recognized that even when a transfer of funds is not prohibited by the Act, local ordinances still may prohibit such a transfer.

Your letter indicates that the Fresno Municipal Code prohibits off-year fundraising by incumbent city officeholders and that there is no such restriction on fundraising with regard to the county central committee.  The Commission has no authority to interpret the Fresno Municipal Code.  Therefore, you should consult the Fresno City Attorney to determine if funds raised into any of your other campaign committees may be transferred to your city council campaign account.
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Section 91013 provides that a late fine of $10 per day may be assessed by the filing officer on statements received after the filing deadline.  Since the deadline for filing your county central committee statement was February 1, 1999, but it was not filed with the County of Fresno until February 6, 1999, the County has the authority to fine your committee up to $50.

If you have any further questions, please call me at (916) 322-5660.

Sincerely,

Steven G. Churchwell

General Counsel

By:
Kevin S. Moen

Political Reform Consultant

�  Government Code sections 81000 - 91014.  Commission regulations appear at title 2, sections 18109 - 18995, of the California Code of Regulations. 


� From the information provided in your letter, we assume that none of the campaign funds are “surplus” funds.  Campaign funds become surplus when an elected officeholder leaves office or at the end of the post-election reporting period following defeat of a candidate, whichever occurs last, and may not be used for a future candidacy.  (Section 89519.)  We further assume that, with regard to the officeholder account, the requirements of Regulation 18531.5 were all satisfied, including the requirement that no funds were deposited into the officeholder account after January 6, 1998, except to pay debts for non-campaign related expenses.





