                                                                    April 1, 1999

Michael Erin Woody

Civil Engineer

1099 East Champlain Drive, Suite A-182

Fresno, California  93720

 Re:  Your Request for Advice

         Our File No. I-99-061
Dear Mr. Woody:

This letter is in response to your request for advice regarding the provisions of the Political Reform Act (the “Act”).
   Since your question is general in nature, we are treating your request as one for informal assistance.
  (Regulation 18329(b)(8), copy enclosed.)

QUESTION
May the Fresno Development Department continue to review your architectural plans and reports, or the plans and reports of a subordinate, if you become the city’s mayor?

CONCLUSION
Yes.  If you became the Mayor of Fresno, your architectural plans and reports, and the plans and reports of a subordinate, may continue to be reviewed by the city’s development department.  However, you may not make, participate in making or use your official position to 

influence a decision that involves your plans and reports except as specified in the exception described below.

FACTS
You are considering running for the Office of Mayor in the City of Fresno.  You are also a civil engineer. As a civil engineer, you review architectural plans to determine if such plans meet the requirements of the Uniform Building Code and relevant local codes.  The plans and reports that you prepare are submitted to the development departments in the jurisdiction in which the project will be located.  The development departments review the plans and reports for approval.

ANALYSIS
The Act prohibits public officials from making, participating in making or using their official position to influence a governmental decision in which they have a financial interest.  (Section 87100.)  A mayor and a candidate for mayor are public officials for purposes of the Act.  

The prohibition applies to specific activities—making, participating in making, or attempting to influence a governmental decision.  These terms are defined broadly.  (Regulations 18702.1-18702.3.)  An official “attempts to influence a governmental decision” that is before his or her own agency, or an agency controlled by his or her agency, if the official contacts, appears before, or otherwise attempts to influence any member, officer, employee or consultant of the agency.  (Regulation 18702.3(a).)  Attempts to influence include appearances or contacts on behalf of a client.  However, the Act does not prohibit an official’s employee or partner from representing a client before the official’s agency even where the employee or partner uses letterhead that includes the official’s name.  (Novak Advice Letter, No. I‑97‑365.)  

In addition, the Commission has recognized an exception for architects and engineers who are public officials.  Under the exception, an official is not “attempting to influence a governmental decision” if he or she prepares drawings or submissions of an architectural, engineering or similar nature to be used by a client in connection with a proceeding before any agency.  (Regulation 18702.4(b)(4), copy enclosed.)  This exception is limited to the preparation of technical documents.  Moreover, the exception does not permit an official to have any other direct contact with the agency regarding the client’s project except for necessary contact with agency staff concerning the processing or evaluation of the drawings or submissions prepared by the official.  “Necessary contact” has been narrowly construed to only allow an official to respond to questions from agency staff regarding the evaluation of drawings and submissions prepared by the official or relating to their movement through the approval process.  (Holbert Advice Letter, No. I-90-080.)  Finally, the exception would not allow the official to contact agency staff with respect to any drawing or submission prepared by someone other than the official.  (Smith Advice Letter, No. A-96-022.)

The basis for the exception was set forth in the staff memorandum submitted to the Commission in connection with the exception.  The memorandum stated:

  “The cities were basically concerned about limitations on the professional activities of planning commissioners and city councilmembers who are architects and engineers.  There was general agreement that planning commissioner/architects should not actually represent clients before the planning commission.  It was also agreed that such architects and engineers should be able to prepare the drawings and plans for clients, even though the drawings and the plans would have to be submitted to the planning commission.  There seemed to be general consensus among the city attorneys that this exception is necessary in order to allow the local architects and engineers to continue to practice their profession when they act as planning commissioners or councilmembers.”  (Staff Memorandum to the Commission, dated April 29, 1985.)

 For additional guidance, I have enclosed a fact sheet regarding the conflict of interest laws under the Act.  After you become a public official, you may request advice regarding a specific set of facts.  If you have any other questions regarding this matter, please contact me at (916) 322-5660.








Sincerely,

Steven G. Churchwell

General Counsel

By:
Julia Butcher

       
Staff Counsel, Legal Division
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Enclosures

�  Government Code sections 81000 - 91014.  Commission regulations appear at title 2, sections 18109 - 18995, of the California Code of Regulations. 


�  Informal assistance does not provide the requestor the immunity conferred by formal written advice.  (Regulation 18329(c)(3).)






