                                                                   March 29, 1999

Alfred W. Janske, Treasurer

Metropolitan Greater Oakland 

   Democratic Club

4511 Park Boulevard

Oakland, California 94602-1440

 Re:  Your Request for Informal Advice

         Our File No. I-99-063
Dear Mr. Janske:

This letter is a response to your request for advice regarding the campaign provisions of the Political Reform Act (the “Act”).
  Because you are requesting advice regarding general applications of the law, your letter dated February 23, 1999, is considered a request for informal assistance.
 

QUESTIONS

1.   Does the term “retired” satisfy the requirement to provide an individual’s occupation and the name of his/her employer?

2.   When an individual is using personal funds to make a contribution, and the individual  is self-employed, are you required to disclose the legal name of his/her business.  If the individual owns more than one business, are you required to disclose the name of each business?

3.   If, after making a contribution, an individual’s occupation and employer changes, which occupation and employer must be disclosed?

4.   Is a separate Form 405, Amendment to Campaign Disclosure Statement, required to be filed for each Form 420 being amended?

5.   Are monthly payments of less than $100 for the production of your newsletter required to be itemized, or are the payments reported on Line 2 of the Summary Section of Schedule E?

6.   Are outstanding loans which were incurred during the previous calendar year required to be disclosed on Schedule B, Part III for the current calendar year?

CONCLUSIONS

1.   The term “retired” satisfies the requirement for disclosing an individual’s occupation and employer.

2.   When an individual is self-employed, owns more than one business, and is making contributions from his/her personal funds, you need only disclose one of the individual’s businesses and provide the full name of that business.

3.  If the occupation and employer of an individual changes after the individual has made a contribution, report the information the individual provides to you at the time he or she made the contribution.

4.   When amending a Form 420, you must use a separate Form 405 for each statement being amended.

5.   Payments of less than $100 for the production of your newsletter must be itemized if the payments are being made for a single product or service and the total expense relating to the product or service is $100 or more.

6.   On Schedule B, Part III, disclose any loans received by the committee that were outstanding at any time during the calendar year.

ANALYSIS

Section 84211 sets out detailed campaign reporting requirements for committees.  When itemizing individuals who have contributed a cumulative amount of $100, in addition to the individual’s name and address, you are required to report his/her occupation and name of his/her employer.  If the individual is retired, or maybe a homemaker, provide this information in the occupation/employer column of the committee’s disclosure statement.  If an individual is self-employed, provide the name of the individual’s business.  The name of the business must be the name the business uses for other legal purposes or the name by which the business is commonly known by the public. If an individual is making contributions from personal funds,  is self-employed, and owns more than one business, you need only disclose the name of one of the businesses.   (Section 84211(f) and 1995/96 Information Manual C, page 19.)

When an error is discovered on a previously filed Form 420, an Amendment to Campaign Disclosure Statement, Form 405, must be filed to correct the error(s) or omission(s).  Form 405 should be filed as soon as possible after the error or omission has been discovered.  A separate Form 405 must be used for each campaign statement which is being amended.  (Kathe Advice Letter, No. A-91-333, and 1995/96 Information Manual C, page 36.)

Each payment of $100 or more must be itemized.  In addition, any payment of less than $100 must be itemized when the payment is made for a single product or service for which the total expense of the product or service is $100 or more.  Because you did not provide specific information on the type or types of payments you are making in connection with the production of your newsletter, I am providing the following example as an illustration of when a payment of less than $100 must be itemized:   A copier was purchased for $3,000 with the agreement that the committee would make a monthly payment of $50.  Because payments of less than $100 are being made for a single product, the copier,  the payments must be itemized.    (Section 84211(h) and 1995/96 Information Manual C, page 27 .)

You must disclose each loan that was outstanding at any time during the calendar year, regardless of when the committee received the loan or whether the entire loan was repaid by the time the report is due.  For example, if the committee received a loan during 1998 and the loan, or any part of the loan, remains outstanding at any time during 1999, you must disclose the outstanding loan on Schedule B, Part III when the committee files its semi-annual statement for the period ending December 31, 1999.   (Section 84216(e) and 1995/96 Information Manual C, Page 23.)

I am enclosing for your information and use, a copy of the 1995/96 Information Manual C and the 1999 Addendum which supplements the manual.    

If you have any other questions regarding these matters, please contact me at (916) 322-5660.

Sincerely,

Steven G. Churchwell

General Counsel

By: Mary Ann Kvasager

       Political Reform Consultant

Enclosure

�  Government Code sections 81000 - 91014.  Commission regulations appear at title 2, sections 18109 - 18995, of the California Code of Regulations. 


�  Informal assistance does not provide the requestor with the immunity provided by an opinion or formal written advice.  (Section 83114; Regulation 18329(c)(3).)





