                                                                    April 13, 1999

Mary E. Binning

City Attorney's Office

City of Orange

300 East Chapman Avenue

Orange, California  92866

 Re:  Your Request for Advice

         Our File No. A-99-071
Dear Ms. Binning:

This letter is in response to your request for advice regarding the provisions of the Political Reform Act (the “Act”).
 

QUESTIONS
May planning commissioner Ben Pruett represent Southern California Gas Company in discussions with City of Orange staff, or before the Orange city council, regarding a trench cut fee ordinance or alternative proposals?  To what extent may he represent Southern California Gas Company in similar discussions with other local governmental agencies in Southern California?

CONCLUSION
So long as commissioner Pruett does not also purport to represent the planning commission in any way, he may appear on behalf of the Gas Company before any governmental agency other than the planning commission itself, or any agency subject to the budgetary control of the planning commission.

FACTS
Ben Pruett is a planning commissioner for the City of Orange (“the City”).  He is not a member of the city council.  Mr. Pruett is employed by Southern California Gas Company (“the Gas Company”) as a Franchise and Fees Manager.  His duties include acquisition and renewal of franchise agreements, and management of permit and fee issues.  The Gas Company is a privately owned for-profit public utility which owns a pipeline running through the City.

Various departments of city government (not including the planning commission) are now considering ordinances which could have a foreseeable financial impact on the Gas Company.  For example, one ordinance under scrutiny by the Public Works Department would require utilities such as the Gas Company to pay a “trench cut fee” every time they dig in a public street.  Such utilities do not currently pay a trench cut fee.  This fee would apply to all utility companies — not just to the Gas Company. 

The proposed ordinances will not be presented to the planning commission for any decision or recommendation.  They will be presented by other city departments directly to the city council, which is solely responsible for decisionmaking.  Commissioner Pruett is interested, however, in representing the Gas Company in discussions of the proposed ordinances with the city council, its staff, and with other local governmental agencies in Southern California.

ANALYSIS
Commissioner Pruett is concerned that representing the Gas Company before the city council and other governmental agencies may involve him in conflicts of interest.  The Act's conflict of interest provisions were designed to insure that public officials perform their duties impartially, free from bias attributable to their own financial interests or those of persons who have supported them.  (Section 81001(b).)  Specifically, Section 87100 prohibits any public official from making, participating in making, or otherwise using his or her official position to influence a governmental decision in which the official has a financial interest.
   

At the outset, it is important to emphasize that the Act does not prohibit any person from holding any position or employment, public or private.  The Act’s conflict of interest rules apply

only to limit the participation of a public official in governmental decisionmaking, when the official has a financial interest in the decision.

A public official has a “financial interest” in a governmental decision if it is reasonably foreseeable that the decision will have a material financial effect on one or more of the official’s economic interests.  (Section 87103; Regulation 18700(a).)  The only governmental decisions you have specifically described are those relating to the proposed trench cut fee ordinance.  We will analyze commissioner Pruett’s obligations under the Act in this specific context, but the discussion should also be helpful in resolving similar problems that he may encounter with respect to other, similar governmental decisions.  

The Act’s conflict of interest provisions can only be violated when a public official makes, participates in making, or in some way attempts to use his or her official position to influence a governmental decision in which the official knows — or has reason to know — that he or she has a financial interest.
  (Section 87100.)  Because official action is fundamental to any violation of the conflict of interest provisions, Commission regulations describe in detail what constitutes making, participating in making, or influencing a governmental decision.  (Regulations 18702.1, 18702.2, and 18702.3, respectively.) 

A public official, “makes a governmental decision,” when the official, acting within the authority of his or her office or position, does any of the following:  

votes on a matter, 

appoints a person, 

obligates or commits his or her agency to any course of action, 

enters into any contractual agreement on behalf of his or her agency, 

or determines not to do any of these things, unless such determination is made because of his or her financial interest.
  

(Regulation 18702.1(a)(1)-(4).)

You have said that the planning commission will not vote on, recommend, or take any official action on the trench cut ordinance.  Under these facts, it appears that commissioner Pruett has no potential to “make” a decision on that ordinance.  (Regulation 18702.1.)

A public official “participates in making a governmental decision,” when, acting within the authority of his or her position, the official does any of the following:  

negotiates, without significant substantive review, with a governmental entity or private person regarding a governmental decision; or

advises or makes recommendations to the decisionmaker either directly or without significant intervening substantive review, by conducting research or making any investigation which requires the exercise of judgment on the part of the official and the purpose of which is to influence a governmental decision, or by preparing or presenting any report, analysis, or opinion, orally, or in writing, which requires the exercise of judgment on the part of the official and the purpose of which is to influence a governmental decision.  

(Regulation 18702.2(a), (b).) 

Since the planning commission will not play any part in decisionmaking on the trench cut ordinance, commissioner Pruett will not have an opportunity to “participate” in the decision, which will come before another agency where commissioner Pruett cannot act “within the authority” of his position as a member of the planning commission.  (Regulation 18702.2.)

Under the circumstances you describe, commissioner Pruett can at most seek to influence another agency’s decision.
  When the relevant governmental decision is within or before an agency other than the public official’s own agency, or an agency appointed by or subject to the budgetary control of the public official’s agency  “... the official is attempting to use his or her official position to influence the decision if, for the purpose of influencing the decision, the official acts or purports to act on behalf of, or as the representative of, his or her agency to any member, officer, employee or consultant of an agency.  (Regulation 18702.3(b).) 

So long as he does not in any way purport to act on behalf of the planning commission, commissioner Pruett will not be using his official position to influence governmental decisions, and he may represent the Gas Company before any governmental agency other than the planning commission and subordinate bodies.  Because he would not be making, participating in making, or using his official position to influence the making of any decision, commissioner Pruett may appear before these agencies whether or not he has a financial interest in the Gas Company, and whether or not the decision has a foreseeable, material financial effect on the Gas Company.   Further analysis under the Act is unnecessary. 

If you have any other questions on this matter, please contact me at (916) 322-5660.

                                                 Sincerely,

                                                 Steven G. Churchwell

                                                             
 General Counsel

                                                             By: Lawrence T. Woodlock

                                                                         Staff Counsel, Legal Division
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�  Government Code sections 81000 - 91014.  Commission regulations appear at title 2, sections 18109 - 18995, of the California Code of Regulations. 


�  In addition to the Act, there are other bodies of law potentially applicable to the questions raised in your letter, such as Government Code Section 1090, the Public Contracts Code, Codes of Ethics and Conflict of Interest Codes adopted by various agencies and governmental bodies, the law of incompatible activities, and the common law.  The FPPC can offer advice only on the narrow requirements of Political Reform Act.


�  The conflict of interest provisions of the Act apply only to “public officials.”  A “public official” is defined to include “every member, officer, employee or consultant of a state or local government agency ....”  (Section 82048.)  As a planning commissioner, you are clearly a “public official” within the meaning of the Act.


�  When the determination not to act occurs because of the official's financial interest, the official's determination must be accompanied by disclosure of the financial interest, made part of the agency's official record, or made in writing to the official's supervisor as provided in 2 Cal. Code of Regs. Section 18730(b)(10), to the appointing power, or to any other person specified in a Conflict of Interest Code adopted pursuant to Government Code Section 87300.


�  There are two rules bearing on the use of an official position to influence a governmental decision.  One rule applies when the governmental decision is within or before the public official’s own agency, or is before an agency appointed by or subject to the budgetary control of the public official’s agency.  (Regulation 18702.3(a).)  By hypothesis, this rule has no application in this case.  Commissioner Pruett wishes to represent the Gas Company in decisions before the city council, its staff, or other governmental agencies not including the planning commission.






