                                                                    May 3, 1999

James R. Sutton

Nielsen, Merksamer, Parrinello, Mueller & Naylor, LLP

591 Redwood Highway, #4000

Mill Valley, California  94941

 Re:  Your Request for Advice

         Our File No. I-99-093
Dear Mr. Sutton:

This letter is in response to your request for advice regarding the lobbying provisions of the Political Reform Act (the “Act”).
  Since your questions are general in nature, we are treating your request as one for informal assistance.
  (Regulation 18329(b)(8).)  You have requested advice regarding the definition of “lobbying firm.”  Please note that this letter does not address a lobbying firm’s reporting obligations.

QUESTIONS
1.  Do the following payments count toward the $5,000 compensation test, which is the first prong of the lobbying firm qualification test in Regulation 18238.5:  grassroots lobbying, public relations, legal research, drafting legislation, coalition building, client meetings, drafting communications to be used by a client’s lobbyist in direct communications?

2.  For purposes of determining whether an entity qualifies as a lobbying firm under the compensation test, which fees should the entity aggregate:  (1) fees earned from clients which have authorized it to communicate directly with state officials; (2) fees earned from clients on whose behalf direct communications have actually taken place during that quarter; or (3) fees received from clients for which no direct communication has taken place?

CONCLUSIONS
1.  Yes.  Payments for grassroots lobbying, public relations and coalition building count toward the $5,000 threshold to the extent that such payments are for soliciting or urging other persons to enter into direct communication.  Legal research and drafting legislation count toward the $5,000 threshold, if the firm performs such activities for the purpose of engaging in direct communication.  Drafting communications to be used by a client’s lobbyist also count toward the $5,000 threshold.  However, meetings with clients do not count toward the $5,000 threshold.
2.  When applying the $5,000 compensation test, an entity must aggregate fees earned from all clients for which it has been authorized to engage in direct communication during the quarter to determine whether it has reached the $5,000 threshold.
APPLICABLE LAW
The Act requires lobbying firms to file periodic reports disclosing, among other things, payments received for lobbying services.  (Section 86114; Regulation 18614.)  Section 82038.5 provides that a business entity is a lobbying firm if it meets the following criteria:

  “(1)  The business entity receives or becomes entitled to receive any compensation, other than reimbursement for reasonable travel expenses, for the purpose of influencing legislative or administrative action on behalf of any other person, and any partner, owner, officer or employee of the business entity is a lobbyist.

  “(2)  The business entity receives or becomes entitled to receive any compensation, other than reimbursement for reasonable travel expenses, to communicate directly with any elective state official, agency official, or legislative official for the purpose of influencing legislative or administrative action on behalf of any other person, if a substantial or regular portion of the activities for which the business entity receives compensation is for the purpose of influencing legislative or administrative action.”

In short, a business entity is considered to be a lobbying firm if: 1) the entity receives compensation to lobby, and a partner, owner, officer or employee of the business entity qualifies as a “lobbyist” as defined in the Act, or 2) the entity receives compensation to communicate directly with a state official for the purpose of lobbying, and a substantial or regular portion of the entity’s compensated activities include lobbying.

Your questions concern the second test on how an entity may qualify as a lobbying firm.  This test is set forth in Regulation 18238.5, which provides that an entity becomes a lobbying firm if: 1) the firm receives or is entitled to receive $5,000 or more in compensation in a calendar quarter for the purpose of lobbying, and 2) a partner, owner, officer or employee of the business entity engages in “direct communication.”  Specifically, you have questions regarding the first prong of the test set forth in Regulation 18238.5 (i.e., the $5,000 compensation test), which provides that payments received for the purpose of lobbying are the payments that an entity must cumulate to determine whether it meets the $5,000 threshold.

The word “lobbying” is a common expression for the term “influencing legislative or administrative action.”  The Act defines “influencing legislative or administrative action” as promoting, supporting, influencing, modifying, opposing or delaying any legislative or administrative action by any means, including but not limited to the provision or use of information, statistics, studies or analyses.  (Section 82032.)  In addition, “payments to influence legislative or administrative action” include, among other things:  (1) payments for services, time or expenses of an employee, for or in connection with direct communication with any elective state official, legislative official or agency official, and (2) payments for or in connection with soliciting or urging other persons to enter into direct communication with any elective state official, legislative official or agency official.  (Section 82045(d) and (e).)

An entity must aggregate the following payments to determine whether it satisfies the $5,000 compensation test prong of Regulation 18238.5:

1. Payments received for the purpose of engaging in direct communication, including compensation received in connection with travel.  (Section 82045(d).)

2. Payments received for the preparation work undertaken for the purpose of engaging in direct communication.  (Section 82045(d).)  Preparation work includes activities such as conducting studies, researching, writing correspondence, developing testimony and attending hearings and meetings, if such activities are in connection with direct communication.

3. Payments received for soliciting or urging other persons to enter into direct communication.  (Section 82045(e).)  

Regulation 18239(d)(3) defines “direct communication:”

  “‘Direct communication’ means appearing as a witness before, talking to (either by telephone or in person), corresponding with, or answering questions or inquiries from, any qualifying official, either personally or through an agent who acts under one’s direct supervision, control or direction.”  (See Regulation 18238.5(b).)

Payments received for activities that are not provided in connection with direct communication are not counted for purposes of qualifying as a lobbying firm.  (Pessner Advice Letter, No. I-93-268.)  In addition, reimbursement for reasonable travel expenses does not count toward the $5,000 threshold.  (Section 82038.5.)  Further, compensation received in connection with administrative testimony, including preparation work solely undertaken for administrative testimony, does not count toward the $5,000 level.  (Slaby Advice Letter, No. I-90-692.)


ANALYSIS
You have asked whether payments for the following activities count toward the $5,000 threshold:  grassroots lobbying, public relations, legal research, drafting legislation, coalition building, client meetings, drafting communications to be used by a client’s lobbyist in direct communication.  Grassroots lobbying, public relations and coalition building are general terms.   If these terms refer to mailings, advertisements, telephone solicitations or other activities that solicit or urge other persons to enter into direct communication, they must be counted.  In addition, legal research and drafting legislation count toward the $5,000 threshold, if the firm performs such activities for the purpose of engaging in direct communication.  Drafting communications to be used by a client’s lobbyist will also count toward the $5,000 level.  However, meetings with clients do not count toward the $5,000 test.

The $5,000 compensation test is one of two prongs that must be met before an entity qualifies as a lobbying firm.  (Regulation 18238.5.)  The second prong requires a partner, owner, officer or employee of the business entity to engage in “direct communication.”  Thus, if an entity receives $5,000 for the activities mentioned above, but is never authorized to engage in direct communication, the entity will not qualify as a lobbying firm.  When applying the $5,000 compensation test, an entity must cumulate fees earned from all clients for which it has been authorized to engage in direct communication to determine whether it has reached the $5,000 threshold.

If you have other questions regarding this matter, please contact me at (916) 322-5660.

Sincerely,

Steven G. Churchwell

General Counsel

By:
Julia Butcher

       
Staff Counsel, Legal Division

SGC:JB:tls

�  Government Code sections 81000 - 91014.  Commission regulations appear at title 2, sections 18109 - 18995, of the California Code of Regulations. 


�  Informal assistance does not provide the immunity conferred by formal written advice.   (Regulation 18329(c)(3).)





