                                                                    June 16, 1999

Harold Ferber

c/o David D’Arco

Health and Welfare Data Center

1651 Alhambra Boulevard

Sacramento, California  95816

 Re:  Your Request for Advice

         Our File No. I-99-104
Dear Mr. Ferber:

This letter is in response to your request for advice on behalf of Gerri Magers regarding the provisions of the Political Reform Act (the “Act”).
  Please bear in mind that nothing in this letter should be construed as evaluation of any conduct which may already have taken place.  Further, this letter is based on the facts as they have been presented to us.  The Commission does not act as the finder of fact in providing advice.  (In re Oglesby (1975) 1 FPPC Ops. 71.)  Because some of the questions you pose seek general advice or do not provide sufficient facts upon which to base a formal analysis, we are issuing informal assistance as allowed by Section 83114 and Regulation 18329.  Please be aware that informal assistance does not confer upon the requestor the immunity of formal advice.  (Section 83114 and Regulation 18329.)

QUESTIONS

1.  To what extent are Gerri Magers’ activities, in her capacity as an employee of AMS, limited by the Act?  

2.  May Ms. Magers participate as an AMS employee in responding to the current RFP if it is not canceled, and (a) is not substantially changed, or (b) is substantially changed?

3.  May Ms. Magers participate as an AMS employee in responding to any replacement RFP if the current RFP is canceled, and (a) the replacement RFP is substantially the same to the current RFP, or (b) the replacement RFP is substantially changed from the current RFP?

4.  With respect to questions 2 and 3, is there a definition or criteria that may be used to determine what is substantially the same and substantially different?

5.  May Ms. Magers participate as an AMS employee in the performance of an awarded contract, for either the current RFP or any new RFP which replaces the current RFP, if she has not participated in responding to either RFP?

6.  Are there any limitations on Ms. Magers’ activities regarding the solicitation of business, responding to procurements or working on executed contracts with cities and counties?

7.  Is the analysis for all of the above inquiries different depending on whether AMS is a contractor or subcontractor?
FACTS
Gerri Magers was the Chief Deputy Director at the Health and Welfare Data Center (“HWDC”).  Over the last several years, she also was the project manager of the California Child Support Automation project.  Ms. Magers has recently left state service and taken a job in the public sector.
  She intends to work for a company called American Management Systems (“AMS”).  AMS was a subcontractor on a child support automation contract which was terminated on November 19, 1997.
  Ms. Magers was the project manager for HWDC, with oversight over the AMS contract for a period of time prior to the termination of that contract.
 Subsequent to the termination of that contract, HWDC contracted directly with AMS for transitional services and that contract expired in February of 1999.

HWDC currently has published a Request for Proposal (“RFP”) that was developed under Ms. Magers' general supervision.  AMS may participate in responding to the current RFP as a contractor or as a subcontractor.  There are major policy changes which are being considered that might result in the cancellation of the current RFP and the issuance of a new RFP.  Ms. Magers has been involved in discussions concerning some of these policy changes and their impact on any new RFP.  For about three weeks prior to her leaving state service, Ms. Magers also supervised individuals who were part of a group tasked to begin planning for a new RFP as a contingency in light of the possible cancellation of the current RFP.  At this time, the decisions on the major policy changes have not been made and these decisions and their ultimate impact on any RFP have not been finally determined.  The work done by the group tasked to begin planning for a new RFP is in its early stages and is subject to substantial change.  

Ms. Magers has left state service and no longer has any involvement with these matters. 

Since AMS may participate in responding to any new RFP, Ms. Magers is interested in learning the prohibitions, if any, placed on her by the Act as a former state employee and has specifically authorized you to seek this advice on her behalf.

CONCLUSIONS AND ANALYSIS

1.  To what extent are Gerri Magers’ activities, in her capacity as an employee of AMS, limited by the Act?
Public officials who leave state service are subject to two types of post-governmental employment restrictions under the Act.  The first is a permanent prohibition on advising or representing any person for compensation in any judicial or other proceeding (including contracts) in which the official participated while in state service.  The second is a one-year ban on making any appearance before their former agency for compensation for the purpose of influencing any administrative, legislative or other specified action (including contracts).

Permanent Ban on “Switching Sides”
Section 87401 provides:

  “No former state administrative official, after the termination of his or her employment or term of office, shall for compensation act as agent or attorney for, or otherwise represent, any other person (other than the State of California) before any court or state administrative agency or any officer or employee thereof by making any formal or
informal appearance, or by making any oral or written communication with the intent to influence, in connection with any judicial, quasi‑judicial or other proceeding if both of the following apply:

    (a)  The State of California is a party or has a direct and substantial interest.

    (b)  The proceeding is one in which the former state administrative official participated.”  (Section 87401.)

Section 87402 provides:

  “No former state administrative official, after the termination of his or her employment or term of office shall for compensation aid, advise, counsel, consult or assist in representing any other person (except the State of California) in any proceeding in which the official would be prohibited from appearing under Section 87401.”  (Section 87402.)

Sections 87401 and 87402 prohibit former state administrative officials, who participated in a judicial, quasi-judicial or other proceeding while employed by a state agency, from being paid to represent or assist in representing another person regarding that same proceeding.  A “judicial, quasi-judicial or other proceeding” includes, “any proceeding, application, request for a ruling or other determination, contract, claim, controversy, investigation, charge, accusation, arrest or other particular matter involving a specific party or parties in any court or state administrative agency ....”  (Section 87400(c).)  Accordingly, a state administrative official may not, for compensation, represent or assist in representing any business entity regarding any contract or other judicial or quasi-judicial proceeding in which the official and the business entity participated while the official was employed in state service.

An official is considered to have “participated” in a contract or proceeding, if the official was personally and substantially involved in the contract or proceeding.  (Section 87400(d).)  A former state official who held a management position in a state administrative agency is deemed to have participated in a contract or proceeding if:  1) the contract or proceeding was pending before the agency during his or her tenure, and 2) any decision regarding the contract or proceeding was made by the official directly or by someone under his or her supervision.  (Regulation 18741.1(a)(4).)

The permanent ban applies throughout the duration of a proceeding in which the official  participated.  It does not, however, prohibit the official from representing a business entity in any new proceeding even though the business entity may have been a party to a previous proceeding in which the official participated. 

One-Year Ban
In addition to the permanent ban, the Act prohibits specified officials, for a period of one year after leaving state service, from being paid to communicate with or appear before their former agency for the purpose of influencing administrative or legislative action, or any action or proceeding involving the issuance, amendment, awarding or revocation of a permit, license,

grant, contract or the sale of goods or property.  Section 87406(d)(1) specifically provides that no designated employee
 of a state administrative agency:

  “[F]or a period of one year after leaving office or employment, shall, for compensation, act as agent or attorney for, or otherwise represent, any other person, by making any formal or informal appearance, or by making any oral or written communication, before any state administrative agency, or officer or employee thereof, for which he or she worked or represented during the 12 months before leaving office or employment, if the appearance or communication is made for the purpose of influencing administrative or legislative action, or influencing any action or proceeding involving the issuance, amendment, awarding, or revocation of a permit, license, grant, or contract, or the sale or purchase of goods or property.  For purposes of this paragraph, an appearance before a state administrative agency does not include an appearance in a court of law, before an administrative law judge, or before the Worker’s Compensation Appeals Board.”

An employee’s  “former agency” includes any state administrative agency she or he “worked for or represented” during the 12-month period before she or he left state service and  also includes any agency whose budget, personnel and other operations are controlled by the former agency.  (Regulation 18746.1(a)(6).)

As a state administrative official and a designated employee, Ms. Magers’ future activities are limited, as applicable, by both the permanent and one year bans.

2.  May Ms. Magers participate as an AMS employee in responding to the current RFP if it is not canceled, and (a) is not substantially changed, or (b) is substantially changed?
As explained above, the one year ban prohibits a former state employee, for a period of one year after leaving state service, from being paid to  influence his or her former agency either orally or in writing.  Regulation 18746.2 defines “influencing” under Section 87406 as oral or written communication:

 “[M]ade for the purpose of supporting, promoting, influencing, modifying, opposing, delaying, or advancing the action or proceeding.  An appearance or communication includes, but is not limited to, conversing by telephone or in person, corresponding with in writing or by electronic transmission, attending a meeting, and delivering or sending any communication.”

Under Section 87406(d)(1), a former employee may not “influence” the former agency with respect to actions or proceedings to, among other things, issue, award or amend a contract.  

Ms. Magers’ response to HWDC’s RFP, either in its current or amended form, would be action on her part (which presumably would be compensated by AMS) to support the award of a contract to AMS.  As such, her action would fall squarely within the prohibitions of Section 87406(d)(1).  Accordingly, she may not engage in such action for a period of 12 months from the date she left state service.

Next, we must consider whether the permanent ban applies to your question.
  We have previously established that Ms. Magers is a state administrative official.  (See footnote 3, supra.)  You have told us that Ms. Magers, while at HWDC, supervised the development of the RFP.  Accordingly, she “participated” in the RFP as that term is used in Section 87400(d).  Also, because a governmental RFP is integral to the execution of a governmental contract whereby specific parties will be identified, we conclude that a governmental RFP is a “proceeding” under Section 87400(c).  (Anderson Advice Letter, No. A-98-159.)  Thus, Ms. Magers may never participate in responding to the current RFP.  

If the RFP is substantially and materially revised from its current form, it may constitute a “new” proceeding for purposes of the permanent ban prohibition.  This determination however, is a fact specific one that would depend on the provisions of the revised RFP.  The permanent ban does not apply to “new” proceedings in which the former employee did not participate.
   (Section 87401; Pratt Advice Letter, No. A-95-386; Glaab Advice Letter, No. A-97-341; and Anderson, supra.)
3.  May Ms. Magers participate as an AMS employee in responding to any replacement RFP if the current RFP is canceled, and (a) the replacement RFP is substantially the same to the current RFP, or (b) the replacement RFP is substantially changed from the current RFP?

The advice given in response to question 2 applies to this question with respect to the one year ban; Ms. Magers is prohibited from responding to any RFP for a period of 12 months after she has left state service.

If the replacement RFP is substantially the same as the current RFP, we have previously advised that the two RFP’s will be considered the same proceeding for purposes of the permanent ban, and Ms. Magers would not be allowed to participate in responding to either.  (Anderson, supra.)  If the replacement RFP is substantially changed, then it would be a new proceeding not subject to the permanent ban as long as Ms. Magers did not “participate” in the development of the replacement RFP (see immediately preceding discussion).
4.  With respect to questions 2 and 3, is there a definition or criteria that may be used to determine what is substantially the same and substantially different?

The comparison of proceedings has no bearing on the one year ban prohibitions since it is the actions of the former employee that are evaluated under this section.

With respect to the permanent ban, we have advised previously that matters which constitute “new” proceedings in which the former employee did not participate are not covered by the permanent ban.  (See Grady Advice Letter, No. I-99-034.)  A new RFP covering a new contract that is based on new consideration and new terms, even if involving the same parties, would be a “new” proceeding for purposes of Section 87400.  (See Anderson, supra.)
5.  May Ms. Magers participate as an AMS employee in the performance of an awarded contract, for either the current RFP or any new RFP which replaces the current RFP, if she has not participated in responding to either RFP?

If “performance” of the contract would equal “influencing” under Section 87406, then the one year ban would prohibit Ms. Magers from performing the contract on behalf of AMS.  We are unable to make this determination since you have provided us with no facts that discuss the performance aspect of the contract.  Please note, however, that Regulation 18746.1(b)(5)(A) provides that the one year ban will not be violated if the former employee is engaging in services to administer, implement, or fulfill the requirements of an existing contract, provided the services do not involve the issuance, amendment, awarding, or revocation of the existing contract.
As far as the permanent ban is concerned, the Commission considers the application, drafting and awarding of a contract to be a separate proceeding from the monitoring and performance of the contract.  (Blonien Advice Letter, No. A-89-463; Anderson, supra.)  Therefore, if the contract which is the subject of the RFP is awarded to AMS, the permanent ban would not prohibit Ms. Magers from being involved in the performance of the contract.
6.  Are there any limitations on Ms. Magers’ activities regarding the solicitation of business, responding to procurements or working on executed contracts with cities and counties?

Since you have provided us no specific details regarding these activities, we cannot give you specific advice.  Please refer to the general rules concerning the one year and permanent bans explained in response to question 1, above, as well as our responses to your other questions. .

7.  Is the analysis for all of the above inquiries different depending on whether AMS is a contractor or subcontractor?
Again, we do not have enough facts to answer this question.  We do not know if HWDC treats subcontractors differently from contractors or how those relationships are manifested in contract (e.g., does HWDC contract with subcontractors directly or through the general contractor?).  We would be happy to entertain this question again if you would like to present specific information.

If you have any other questions regarding this matter, please contact me at 

(916) 322-5660.

Sincerely,

Steven G. Churchwell

General Counsel

By:
Lisa L. Ditora

       
Staff Counsel, Legal Division

SGC:LLD:tls

�  Government Code sections 81000 - 91014.  Commission regulations appear at title 2, sections 18109 - 18995, of the California Code of Regulations. 


�  Based on the context of your letter, we assume you meant “private sector” instead of “public sector.”


�  Given the context of your letter, we assume that the AMS contract was between it and HWDC.


�  You have not asked us for advice concerning the provisions of Section 87407 (the prohibition against participating in governmental decisions involving a prospective employer).  Additionally, advice to Ms. Magers on this subject may constitute comment on past conduct.  Thus, we render no opinion as to whether Ms. Magers has violated the Act in this area.


�  A “state administrative official” is defined in Section 87400(b) as “every member, officer, employee or consultant of a state administrative agency who as part of his or her official responsibilities engages in any judicial, quasi-judicial or other proceeding in other than a purely clerical, secretarial or ministerial capacity.”  As part of the state’s Health and Human Services Agency, the HWDC is a state administrative agency under Section 87400(b).  As an employee with the HWDC, Ms. Magers was a state administrative official.


�  Regulation 18741.1(a)(4) refers to Regulation 18438.2 for the definition of “pending.”  Regulation 18438.2(b)(1) states that a proceeding is pending before an agency “[w]hen the ... proceeding has been commenced ....”


�  Regulation 18746.1(a)(2) clarifies Section 87406(d)(1) to include any employee of a state administrative agency who holds a position that is designated or should be designated in the agency’s conflict of interest code.  As Chief Deputy Director of the HWDC, Ms. Magers is included within the coverage of Section 87406(d)(1).


�  You do not provide us the date Ms. Magers left state service (which would include accrued vacation).  Thus, we cannot give you the date of the expiration of the one year ban.


�  An evaluation of the permanent ban may be superfluous since it is likely the RFP process will be completed within the duration of the one year ban. 


�  You state that Ms. Magers has been involved in discussions concerning policy changes at HWDC and the impact of those changes on any new RFP.  Additionally, Ms. Magers had supervised individuals who were part of a group created to plan for a new RFP.  To the extent that any work Ms. Magers or her subordinates performed in the aforementioned sentences is manifested in the new RFP, Ms. Magers would be deemed to have participated in that RFP pursuant to Regulation 18741.1 (see discussion, pg. 4, supra.)





