                                                                    May 28, 1999

The Honorable Charles S. Poochigian

California State Senate

Post Office Box 8446

Fresno, California  93747

 Re:  Your Request for Advice

         Our File No. I-99-112
Dear Senator Poochigian:

This letter is in response to your request for advice regarding provisions of the Political Reform Act (the “Act”).
   Because your questions are general in nature, this letter constitutes informal advice.  (Regulation 18329(b)(2)(B).)

QUESTIONS 
If a member of the Legislature participates as a sponsor of the community events described below, which limits, restrictions, and prohibitions in the Act would apply, if any?  Would any reporting obligations arise under the given circumstances?   

First Event:  A tax-exempt 501(c)(3) nonprofit entity organizes an annual women’s conference.  Co-sponsors of this event include charitable institutions, commercial businesses and the media.  Sponsorship requires contribution of a substantial sum of money to the organization. Individual conference participants pay a fee for attending a banquet and workshops on issues of general interest to women.  The event is advertised in the media and in a mailing that includes a large number of invitations.  Advertisements and mail identify each sponsor.  After payment of salaries and expenses, remaining proceeds of the event are distributed to nonprofit women’s organizations.  This distribution is not directed by the legislator.

2) Second Event:  Another organization also sponsors a conference on the general topic of women’s health.  This organization is a for-profit entity, or at least one not formally organized as a nonprofit, and there is no planned distribution of proceeds to other organizations.  Sponsors include charitable institutions, commercial businesses and the media.  Sponsorship requires contribution of a substantial sum of money to the organization.  Individual conference participants pay a fee for attending a banquet and workshops on issues of general interest to women.  The event is advertised in the media and in a mailing involving a large number of invitations.  Advertisements and mail identify each sponsor.  
3) Third Event:  The same facts as given for the second event, but in this case the  legislator will not make any monetary contribution, but will instead permit the use of his or her name to promote the event.
ANALYSIS
Your questions raise two distinct sets of issues.  First, to what extent does the Act regulate publicity received by a legislator from advertisements associated with these events?  Second, may the legislator use campaign funds to support these events?  Our response is organized accordingly.
 

I.  Potential Benefits of Sponsorship.

Section 89001 provides: “No newsletter or other mass mailing shall be sent at public expense.”  None of these events, as described, seems to involve “mailings” prohibited under Section 89001, since your account does not suggest that any public funds will be used to produce or distribute the promotional materials.  Instead, it appears that the sponsors (none of which are described as public entities) will fund promotional activities with private capital.  We therefore conclude that the mass mailing ban would not limit a legislator’s sponsorship of these events. 

You have not described the materials that will be used to advertise these events and to identify their sponsors.  Depending on the content, such materials might be “contributions” to the campaign of any legislator identified as a sponsor.  Section 82015(a) defines “contribution” broadly as any payment made at the behest of a candidate,
 except to the extent that full and adequate consideration is received, unless it is clear from the circumstances that it is not made for political purposes.  

A payment is made “at the behest” of a candidate whenever it is made at the direction of, in cooperation, consultation, coordination, or in concert with, or at the request or suggestion of a candidate.  “Sponsorship” (as you have described it in connection with these three events) certainly involves a “suggestion” that others make payments in cooperation with the sponsoring legislator(s), and an expectation of publicity for the sponsors.  We will therefore presume that payments in support of the events in question, and publicity-related expenditures, were made “at the behest of” any legislator identified as an event sponsor.

Under those portions of Section 82015(b)(2)(B) pertinent to the present analysis, a payment made at the behest of a candidate is “made for political purposes,” unless: 

(B) It is clear from the surrounding circumstances that the payment was made for purposes unrelated to his or her candidacy for elective office.  The following types of payments are presumed to be for purposes unrelated to a candidate’s candidacy for elective office:

  (i) A payment made principally for personal purposes, in which case it may be considered a gift...

  (iii) A payment not covered by clause (i), made principally for legislative, governmental, or charitable purposes, in which case it is neither a gift nor a contribution.  However, payments of this type that are made at the behest of a candidate who is an elected officer shall be reported within 30 days following the date on which the payment or payments equal or exceed five thousand dollars ($5,000) in the aggregate from the same source in the same calendar year in which they are made.”
 

In short, any “payment” to a legislator (i.e., publicity associating the legislator’s name with the event) made “for purposes unrelated to his or her candidacy for elective office,” and not “made principally for personal purposes,” is not a “gift” under Section 82015(b)(2)(B)(i).  Instead, publicity surrounding the event would fall under Section 82015(b)(2)(B)(iii), and even publicity generated “at the behest” of the legislator/sponsor would not be “contributions” to the legislator, so long as the publicity was principally generated to serve a legislative, governmental, or charitable purpose.  (See, generally, Chiang Advice Letter, No. I-97-623; Kamp Advice Letter, No. A-97-623(a).)

If the events you describe have as their principal goal a legislative, governmental or charitable purpose — a determination we cannot make on present information — the sponsors of these events will not be regarded as having furnished gifts or contributions to the co-sponsoring legislator.  However, the sponsoring organizations would still assume reporting obligations if they crossed the $5,000 threshold specified in Section 82015(b)(2)(B). 

Alternatively, if the “principal goal” of the events are in doubt, the contents of the advertisements might also remove event publicity from the definition of “contribution.”  Regulation 18215(c)(4) excludes from this definition:

  “(4) A payment made at the behest of a candidate, which is for a communication by the candidate or any other person, that meets all of the following:

  (i)  Does not contain express advocacy:

  (ii) Does not make reference to the candidate’s candidacy for elective office, the candidate’s election campaign,, or the candidate’s or his or her opponent’s qualifications for office; and 

  (iii) Does not solicit contributions to the candidate or to third persons for use in support of the candidate or in opposition to the candidate’s opponent.” 

Thus, if event publicity meets the test in this exception, neither the candidate nor the sponsoring organizations would be required to report the advertising expenditures.  

II.  Use of Campaign Funds 
Sponsorship of at least one event involves “the contribution of a substantial sum of money” to the organization which, we understand, would come from the legislator’s campaign funds.  The “personal use” provisions of the Act (Sections 89510 — 89519) govern the use of campaign funds.   These provisions require generally that a candidate, including an officeholder, use campaign funds for purposes that are at least reasonably related to a political, legislative, or governmental purpose.  (Sections 89512, 89515.)  Where an expenditure of campaign funds confers a substantial personal benefit on a candidate, however, the expenditure must be directly related to a political, legislative, or governmental purpose.  (Section 89512.)  “Substantial personal benefit” means an expenditure of campaign funds which results in a direct personal benefit with a value to the candidate of more than $100.  (Section 89511(b)(3).)  

Section 89515 provides that: 

“Campaign funds may be used to make donations or loans to bona fide charitable, educational, civic, religious, or similar tax-exempt, nonprofit organizations, where no substantial part of the proceeds will have a material financial effect on the candidate, elected officer, campaign treasurer, or any individual or individuals with authority to approve the expenditure of campaign funds held by a committee, or member of his or her immediate family, and where the donation or loan bears a reasonable relation to a political, legislative or governmental purpose.”   

Assuming that the contemplated donation will not have a substantial personal benefit on any of the persons identified in this statute, it would be permissible for a legislator to contribute campaign funds to the 501(c)(3) organization described in connection with the first event, so long as the expenditure bears a reasonable relationship to a political, legislative, or governmental purpose.  Without knowing more about this event, we cannot determine whether it will meet this standard.  

The other organization you describe is a for-profit entity or one which, at the least, is not formally recognized as a nonprofit organization.  This entity would not fall within the scope of Section 89515.  In one case, you propose no monetary donation by the legislator, but a “contribution” consisting of a right to use his or her name as a sponsor of the event.  Because such a “contribution” does not involve expenditure of campaign funds, it would not violate the personal use rules, or other provisions of the Act.  

On the other hand, there is no express provision for donation of campaign funds to a for-profit entity without tax-exempt status.  We have advised that campaign funds may be paid over to organizations like service clubs (Winger Advice Letter, No. I-97-185) and political action committees (Bravo Advice Letter, No. I-91-178; Tenant Advice Letter, No. I-90-111), so long as the expenditures were directly related to a political, legislative, or governmental purpose.  We believe that the Act would permit the donation of campaign funds to the for-profit women’s organization described in your second and third questions if, and only if, the expenditure is directly related to a political, legislative, or governmental purpose.  Again, without knowing more about the events, we cannot advise you on whether they might meet this standard.     

We trust that this letter answers your questions.  We will be happy to answer any further questions you may have as the details of these events become more clear. 








Sincerely,

Steven G. Churchwell

General Counsel

By:
Lawrence T. Woodlock

       
Staff Counsel, Legal Division

SGC:LTW:tls

�  Government Code sections 81000 - 91014.  Commission regulations appear at title 2, sections 18109 - 18995, of the California Code of Regulations. 


�  Informal assistance does not provide the requestor with the immunity provided by an opinion or formal written advice.  (Section 83114; Regulation 18329(c)(3).


�  FPPC staff is presently considering regulations that may change portions of the law discussed in this letter.  The advice and analysis provided herein reflect the current state of the law. 


�  “Payment” is a payment, distribution, transfer, loan, advance, deposit, gift or other rendering of money, property, services or anything else of value, tangible or intangible.  (Section 82044.)  “Candidate” is defined at Section 82007 to include any individual listed on a ballot for elective office.  Until his or her status as a candidate has terminated pursuant to Section 84212, an elected official is regarded as a “candidate” under Section 82007. 


�  Section 82015(b)(2)(C) and (D), describes payments that are made for political purposes:





  “(C) For purposes of subparagraph (B), a payment is made for purposes related to a candidate’s candidacy for elective office if all or a portion of the payment is used for election-related activities.  For purposes of this subparagraph, “election-related activities” shall include, but are not limited to, the following:


  (i) communications that contain express advocacy of the nomination or election of the candidate or the defeat of his or her opponent.


  (ii) Communications that contain reference to the candidate’s candidacy for elective office, the candidate’s election campaign, or the candidate’s or his or her opponent’s qualifications for elective office.


  (iii) Solicitation of contributions to the candidate or to third persons for use in support of the candidate or in opposition to his or her opponent.


  (iv) Arranging, coordinating, developing, writing, distributing, preparing, or planning of any communication or activity described in clauses (i), (ii), or (iii), above.


  (v) Recruiting or coordinating campaign activities of campaign volunteers on behalf of the candidate.


  	  (vi) Preparing campaign finance disclosure statements.


  (vii) Communications directed to voters or potential voters as part of activities encouraging or assisting persons to vote if the communication contains express advocacy of the nomination or election of the candidate or the defeat of his or her opponent.


  (D) A contribution made at the behest of a candidate for a different candidate or to a committee not controlled by the behesting candidate is not a contribution to the behesting candidate.





