                                                                    June 14, 1999

David J. Aleshire

City Attorney

City of Palm Springs

Rutan & Tucker, LLP

Post Office Box 1950

Costa Mesa, California  92626-1998

 Re:  Your Request for Advice

         Our File No. I-99-121
Dear Mr. Aleshire:

This letter is in response to your request for advice regarding the provisions of the Political Reform Act (the “Act”), submitted on behalf of the City of Palm Springs and certain boardmembers of a nonrofit corporation.
  Because you have not provided us with the names of those persons whose obligations under the Act are principally in question, we can only provide you with informal advice.  (Regulation 18329(b)(2).) 
  

QUESTION
Would the boardmembers of the nonprofit Palm Springs Economic Development Corporation (“EDC”) be required to file Statements of Economic Interest (“SEI”), or become subject to the conflict of interest provisions of the Act, when EDC enters into a contract with the City which may provide (among other things) for partial city funding of EDC, and/or the transfer to EDC of certain functions heretofore performed by the City?

CONCLUSION
No particularized response can be given on these facts.  The boardmembers will become subject to the SEI and conflict of interest provisions of the Act if, but only if, their duties require or permit them to function as “public officials” within the meaning of the Act.  

FACTS
The City of Palm Springs wishes to implement an economic development program that would include services provided by the Palm Springs Economic Development Corporation (“EDC”), a nonprofit corporation recently formed by members of the local business community to spur economic growth.  EDC is governed by a Board of Directors elected by the membership, which consists of City residents and business leaders, including bankers, commercial developers, business owners, owners of downtown real estate, and residents without such economic interests.

EDC proposes to enter into a contract with the City.  Among other things, the contract may provide for the transfer of certain City employees to EDC, and city funding for EDC.  For its part, EDC would be charged with identification of businesses which might relocate to the City, and with the development of  incentive packages to attract such businesses.  Under the contract, EDC would also work toward retention of existing businesses, and would develop policies and recommendations to be implemented by the City to stimulate the business climate.  It is not yet clear whether EDC would be designated an advisory body to the Palm Springs City Council, or would have independent authority to reach agreements with businesses.  It is also unclear as yet whether EDC would be funded by the City, or would develop sources of funding in the private sector.

ANALYSIS
Since EDC and the City are still deliberating over the terms of their eventual working relationship, we can only offer a general outline of the analysis you must undertake — after the terms of the contract are settled — in order to establish which, if any, of the Act’s provisions might apply to EDC boardmembers.

Because the Act’s conflict of interest provisions and its SEI reporting obligations apply only to public officials, EDC boardmembers may be subject to these provisions if, but only if, their duties are such that they must be regarded as “public officials” under the Act.  The question, essentially, is this; under which of the circumstances you mention might EDC boardmembers acquire the status of public officials? 

1.  EDC as a local government agency, or a board with decisionmaking authority.
Section 82048, with exceptions not pertinent here, defines “public official” to include “every member, officer, employee or consultant of a state or local government agency.”  In the context of the Act’s conflict of interest provisions, “public official” is further defined at Regulation 18701(a), as follows:

“(a) ‘Public official at any level of state or local government’ means a member, officer, employee, or consultant of a state or local government agency.  The term "public official" also includes

individuals who perform the same or substantially the same duties as an individual holding an office or a position listed in Government Code Section 87200, including "other public officials who manage public investments" as that term is defined in subsection (b).

   (1) ‘Member’ shall include, but not be limited to, salaried or unsalaried members of boards or commissions with decisionmaking authority.  A board or commission possesses decisionmaking authority whenever:

   (A)  It may make a final governmental decision;

   (B)  It may compel a governmental decision; or it may prevent a governmental decision either by reason of an exclusive power to initiate the decision or by reason of a veto which may not be overridden; or

   (C)  It makes substantive recommendations which are, and over an extended period of time have been, regularly approved without significant amendment or modification by another public official or governmental agency.

 EDC boardmembers might be classed as public officials if EDC itself were characterized as a “local government agency,” which is defined at Section 82041:

“Local government agency means a county, city or district of any kind including school district, or any other local or regional political subdivision, or any department, division, bureau, office, board, commission or other agency of the foregoing.”  

The City, of course, is beyond any doubt a “local government agency.”  The first question of substance is whether, and under what circumstances, EDC might become a “local government agency” by virtue of its contract with the City.  The Commission has adopted a fact-based test to determine if an entity qualifies as a “local government agency.”  (In re Siegel (1977) 3 FPPC Ops. 62; In re Leach (1978) 4 FPPC Ops. 48.)  The Commission’s analysis proceeds through four questions:

1.  Is the impetus for formation of the entity a government agency?

2.  Is the entity substantially funded by, or is its primary source of funds, a government agency?


3.  Is one of the principal purposes for which the entity is formed to provide services or undertake obligations that public agencies are legally authorized to perform and which, in fact, they traditionally have performed?

4.  Is the entity treated as a public entity by other statutory provisions?

An entity will be characterized as a “local government agency” if the answer to each of these questions is “yes.”  But the same result may obtain in some instances where the answer to one or more of these questions in “no.”  When, as here, many basic terms of the relationship are as yet unsettled, we can only refer you to the Siegel/Leach analysis as guidelines.  It is obvious, for example, that substantial City funding of EDC would satisfy the second element of the “test,” making it more likely that EDC would ultimately be characterized as a governmental agency.  Similarly, the third prong of this test might be satisfied if EDC were to assume responsibility for performing governmental functions currently performed by the City, whether or not current City employees were transferred to EDC to facilitate this “privatization.”

We have no information on the events surrounding formation of EDC, and cannot therefore determine if the “impetus” for its formation was the City — if, for example, EDC were created specifically to facilitate the contract now under discussion.  We also do not know whether EDC is or will be treated as a public entity by other statutory provisions.  When you are in possession of all the facts pertinent to this analysis, we trust that you will be able to apply the Siegel/Leach analysis to decide for yourselves whether EDC may be classed as a “local government agency” under Section 82041.

Even if EDC does not meet enough of the Siegel/Leach criteria for outright classification as a “local government agency,” its boardmembers may nonetheless qualify as “public officials” if, under the contract with the City, EDC’s board is “a board or commission with decisionmaking authority.”  You have said that EDC may be required or permitted under the proposed contract to carry out functions previously performed by the City.  If the City transfers to the EDC board any authority to make what had been governmental decisions, Regulation 18701(a)(1), quoted above, would require that EDC boardmembers be regarded as “public officials.”  Should the contract designate the board as merely an “advisory” body limited to recommendations for governmental action, the board would still be considered to have “decisionmaking authority” if, in practice over an extended period of time, it appears that its “recommendations” are routinely followed without significant governmental amendment or modification.    

2.  Boardmembers as “consultants” to the City.
The definition of “public officials” given at Section 82048 also includes “consultants,” a term defined at Regulation 18701(a)(2):

  “(2) ‘Consultant’ means an individual who, pursuant to a contract with a state or local government agency:

   (A) Makes a governmental decision whether to:

   1.  Approve a rate, rule, or regulation;

   2.  Adopt or enforce a law;

   3.  Issue, deny, suspend, or revoke any permit, license, application, certificate, approval, order, or similar authorization or entitlement;

   4.  Grant agency approval to a contract which requires agency approval and in which the agency is a party or to the specifications for such a contract;

   6.  Grant agency approval to a plan, design, report, study, or similar item;

   7.  Adopt, or grant agency approval of, policies, standards, or guidelines for the agency, or for any subdivision thereof; or

(B) Serves in a staff capacity with the agency and in that capacity performs the same or substantially all the same duties for the agency that would otherwise be performed by an individual holding a position specified in the agency’s Conflict of Interest Code.”

If, pursuant to the terms of any contract between EDC and the City, EDC boardmembers were to assume the role of “consultants” as defined above, they would be classified as “public officials.”  The focus here is not on the status of EDC, but on the nature of the services provided by EDC boardmembers under the contract with the City.  To the extent that the boardmembers fill roles previously occupied by city officials or staff, there is a high likelihood that they are acting as “consultants” to the City.  

Consultants, like members of “boards and commissions with decisionmaking authority,” and decisionmakers within local government agencies, are all “public officials” as defined in Regulation 18701 for purposes of the Act’s conflict of interest provisions.  Disclosure of economic interests is required under Section 87200 for many — but not all — elected and appointed state and local public officials.  Other public officials, such as employees or consultants of a state or local government agency, disclose their financial to the extent required by the conflict of interest codes developed by the government agencies in and for which they work.   (Sections 87300-87313.)  We cannot offer you any advice on the extent of SEI disclosure obligations that might be imposed upon EDC boardmembers.  That decision is appropriately left to the City, after the details of board responsibilities has become clear and, of course, it has become clear that they are “public officials.”

If you have any other questions on this matter, please contact me at (916) 322-5660.

                          Sincerely,

                                                  Steven G. Churchwell

                                                  General Counsel

                                                             By: Lawrence T. Woodlock

                                                 Staff Counsel, Legal Division
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�  Government Code sections 81000 - 91014.  Commission regulations appear at title 2, sections 18109 - 18995, of the California Code of Regulations. 


�  Informal advice does not provide the requestor(s) with immunity.  (Regulation 18329(c)(3).)





