June 2, 1999

Nicholas Bevilacqua

Lockheed Martin IMS

Company Headquarters

Glenpointe Centre East

Teaneck, New Jersey  07666

Re:
Your Request for Advice

Our File No. I‑99-126
Dear Mr. Bevilacqua:

You have requested advice concerning the campaign provisions of the Political Reform Act.
  Because your questions are general in nature, we are treating your letter as a request for informal assistance.
 

QUESTIONS
1.  You have provided a summary of the Commission’s fact sheet entitled “Fact Sheet For Multi-Purpose Organizations Which Make Contributions To California (Nonfederal) Candidates/Committees.”  You ask if your summary is correct and pose the following questions with regard to the rule in Regulation 18215(b)(1) (commonly referred to as the “first bite of the apple” rule).

2.  What effect does a contribution to an elected official’s officeholder account have on the above rule?

3.  What happens if the second contribution within any relevant four-year period is less than $1,000?

4.  Major donor committees are organizations that do not receive contributions, but make contributions totaling $10,000 or more in a calendar year.  Does the $10,000 threshold apply only to contributions made in California?

CONCLUSIONS
1.  Yes, for the most part your summary is correct.  However, I would like to clarify the four-year period portion of the rule.  The four-year period begins the first full year after the year the contribution was made.  For example, if an out-of-state political action committee (pac) makes its very first contribution ever to a California candidate of $1,000 or more on June 30, 1999, then the pac would have to wait until January 1, 2004 to make its next $1,000 contribution, in the aggregate, to California candidates or committees.  In some cases, it could be close to five years between activity of $1,000 in California.

2.  A contribution to an elected official’s “officeholder account” would be treated in the same manner as a contribution to the official’s campaign committee for purposes of qualifying as a committee.

3.  Provided no other contributions are made to any California candidates or committees during the calendar year, a contribution of less than $1,000 made within the four years following the year in which the initial contribution was made, would not trigger any reporting obligations.

4.  Yes, the $10,000 contribution threshold for qualifying as a major donor committee applies only to contributions made to California candidates or committees.

ANALYSIS
An out-of-state pac will qualify as a committee if it receives contributions totaling one thousand dollars ($1,000) or more in a calendar year.  (Section 82013(a).)  The term “contribution” is defined in Section 82015 as a payment made for political purposes.  In addition, the term “contribution” is also defined in Regulation 18215(b)(1) as follows:

“Any payment made to a person or organization other than a candidate or committee, when, at the time of making the payment, the donor knows or has reason to know that the payment, or funds with which the payment will be commingled, will be used to make contributions or expenditures.  If the donor knows or has reason to know that only part of the payment will be used to make contributions or expenditures, the payment shall be apportioned on a reasonable basis in order to determine the amount of the contribution.”

There is a presumption that the donor does not have reason to know that all or part of the payment will be used to make expenditures or contributions, unless the person or organization has made expenditures or contributions of at least $1,000 in the aggregate during the calendar year in which the payment occurs, or any of the immediately preceding four calendar years.  Thus, under Regulation 18215(b)(1), the initial $1,000 in contributions or expenditures made from an out-of-state pac will not qualify the pac as a committee under the presumption that the donors did not have reason to know that all or part of their contributions would be used to make expenditures or contributions in California.

If you have any questions regarding this letter, please contact me at (916) 322‑5660.

Sincerely,

Steven G. Churchwell

General Counsel

By:  Trish Mayer

        Political Reform Consultant

CORRECTED LETTER:  JULY 21, 1999
�   Government Code Sections 81000-91015.  Commission regulations appear at Title 2, California Code of Regulations Section 18000, et seq.


�   Informal assistance does not provide the requestor with the immunity provided by an opinion or formal written advice.  (Section 83114; Regulation 18329(c)(3).)





