                                                                    July 1, 1999

The Honorable Jan Goldsmith

12842 Francine Court

Poway, California  92064

 Re:  Your Request for Advice

         Our File No. A-99-141
Dear Judge Goldsmith:

This letter is in response to your request for advice regarding the provisions of the Political Reform Act (the “Act”).
 

QUESTIONS
May you raise funds to help retire a campaign debt remaining from a non-judicial campaign which preceded your appointment as a judge?  

If so, may you raise campaign funds for a judicial election and transfer those funds to the non-judicial campaign committee to retire the pre-​existing debt of that committee?  

May you identify yourself as a judge in solicitation materials and fundraising efforts if the purpose of the fundraising is to pay off the debt from the prior non-judicial election campaign that preceded your appointment to the Superior Court?
CONCLUSIONS
Nothing in the Act prohibits you from raising funds to retire an existing campaign debt or from identifying yourself as a judge in solicitation materials and fundraising efforts.  You should consult the California Judicial Council regarding any specific prohibitions on fundraising that may apply to judges.  You may transfer funds between or among your campaign bank accounts, so long as there are no contribution limits in place.

FACTS
In 1998, you were an unsuccessful candidate for California State Treasurer.  At the time of your appointment to the Superior Court in December 1998, your campaign committee for the treasurer election maintained a debt of over $80,000, much of which is owed to you for funds you advanced during the campaign.  You have not taken any steps to terminate your State Treasurer Committee, nor have you forgiven any of the loans.

ANALYSIS
 Nothing in the Act prohibits you from raising funds to retire an existing campaign debt.  Therefore, you are free to raise funds post-election to retire your treasurer campaign committee debts.  Please note that our advice is limited to the provision of the Act.  You will need to consult with the California Judicial Council regarding any specific prohibitions on fundraising that may apply to judges.

 You may transfer funds between or among your campaign bank accounts, so long as there are no contribution limits in place for the judicial election for which you raise funds.  Section 85304, enacted by Proposition 73, banned transfers between or among a candidate’s own controlled committees.  Proposition 73 was challenged in 1989.  Among other findings, the court held the transfer ban to be unconstitutional in cases where no valid contribution limits were in place.  (Service Employees International Union v. Fair Political Practices Commission (E.D. Cal. 1990) 747 F. Supp. 580.)  The appellate court affirmed this holding.  (Service Employees International Union v. Fair Political Practices Commission (9th Cir.1992) 955 F.2d 1312, cert. den. 112 S.Ct. 3056.)  
Lastly, the Act does not prohibit you from identifying yourself as a judge in solicitation materials and fundraising efforts.  Again, you should consult the California Judicial Council regarding any specific prohibitions on fundraising that may apply to judges.
If you have any other questions regarding this matter, please contact me at 

(916) 322-5660.








Sincerely,

Steven G. Churchwell

General Counsel

By:
Deborah Allison

       
Staff Counsel, Legal Division

SGC:DA:tls

�  Government Code sections 81000 - 91014.  Commission regulations appear at title 2, sections 18109 - 18995, of the California Code of Regulations. 





