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July 8, 1999

Mary E. Hamilton, CPA

MGT of America

455 Capitol Mall, Suite 605

Sacramento, California  95814

Re:  Your Request for Advice

         Our File No. I-99-159
Dear Ms. Hamilton:

This letter is in response to your request for advice regarding the post-employment provisions of the Political Reform Act (the “Act”).
  Since your request asks for general guidance, we are treating it as a request for informal assistance pursuant to Regulation 18329(c).
 

Please keep in mind that nothing in this letter should be construed to evaluate any conduct that has already taken place.
  In addition, this letter is solely based on the facts presented to us in your letter requesting advice.  The Commission does not act as a finder of fact when issuing advice.  (In re Oglesby (1975) 1 FPPC Ops. 71.)  Our advice is applicable only to the extent that the facts provided to us are correct, and that all of the material facts have been provided.
QUESTIONS
1.  Does the one-year post-employment restriction of the Act prohibit you from speaking with employees of the state agency that previously employed you, about that agency contracting with your consulting firm?

2.  Does the one-year post-employment restriction of the Act prohibit you from performing work pursuant to a contract between your consulting firm and the state agency that previously employed you?

CONCLUSIONS
1.  The one-year post-employment restriction of the Act does not prohibit you from speaking with employees of the state agency that previously employed you, about that agency contracting with your consulting firm, unless you held a position with the agency that should have been listed as a designated employee position in the agency’s conflict of interest code.

2.  The one-year post-employment restriction of the Act does not prohibit you from performing work pursuant to a contract between your consulting firm and the state agency that previously employed you.

FACTS
You were formerly employed by the California Department of Finance as an associate administrative analyst.  As an associate administrative analyst for the Department of Finance, you did not hold a supervisory position, you did you make any policy decisions, and you were not a designated employee in the department’s conflict of interest code.  Your duties were limited to performing various accounting functions, from paying bills to analyzing health plan grant proposals.  You left state service in April of 1999, and you are currently with a private consulting firm.  Your firm is now considering contracting with your former agency for several jobs that may require accounting work, such as program evaluations, rate analyses, and grant proposal reviews.  You would like to know whether the Act prohibits you from speaking with employees of your former agency about that agency contracting with your consulting firm.  You would also like to know whether you may perform accounting services for your former agency, pursuant to a contract between your former agency and your consulting firm.

ANALYSIS
Upon leaving state service, a departing official is subject to two types of 

post-employment restrictions under the Act.  The first restriction is a one‑year “revolving door” ban against making any compensated appearance before the official’s former agency for the purpose of influencing administrative or legislative action, or certain actions involving a contract. The second restriction is a permanent “switching sides” ban against advising or representing any person, for compensation, in any judicial or other proceeding (including the formation of a contract) in which the official participated while in state service.

The One-Year Ban
The one-year “revolving door” ban is contained in Section 87406(d)(1).  This section provides, in pertinent part:

   “No designated employee of a state administrative agency, any officer, employee, or consultant of a state administrative agency who holds a position which entails the making, or participation in the making, of decisions which may foreseeably have a material effect on any financial interest, and no member of a state administrative agency, for a period of one year after leaving office or employment, shall, for compensation, act as agent or attorney for, or otherwise represent, any other person, by making any formal or informal appearance, or by making any oral or written communication, before any state administrative agency, or officer or employee thereof, for which he or she worked or represented during the 12 months before leaving office or employment, if the appearance or communication is made for the purpose of influencing administrative or legislative action, or influencing any action or proceeding involving the issuance, amendment, awarding, or revocation of a permit, license, grant, or contract, or the sale or purchase of goods or property.”

Under this section, the one‑year ban only applies to two kinds of former state employees: (1) those employees who held a position that was listed as a designated employee position in their former agency’s conflict of interest code; and (2) those employees who held a position that was not listed as a designated employee position in their former agency’s conflict of interest code, but nevertheless made or participated in the making of governmental decisions that had a reasonably foreseeable material effect on any financial interest.  (Regulation 18746.1.)

Your position as an associate administrative analyst was not listed as a designated employee position in the conflict of interest code for the Department of Finance.  As such, you would not be subject to the one-year ban unless, in your position as an associate administrative analyst, you nevertheless made or participated in the making of governmental decisions that had a reasonably foreseeable material effect on any financial interest.  In other words, you were an employee whose position should have been designated in the conflict of interest code for the Department of Finance, even though it was not so listed. (Regulation 18746.1(a)(2).)

A state employee “makes a governmental decision” when, acting within the scope of his or her authority, he or she: (1) votes on a matter; (2) appoints a person; (3) obligates his or her agency to any course of action; (4) enters into any contractual agreement on behalf of his or her agency; or (5) determines not to act, unless the determination is made due to a conflict of interest.  (Regulation 18702.1.)

A state employee “participates in making a governmental decision” when he or she negotiates (without significant substantive review) with a governmental entity or private person regarding a governmental decision, or when he or she advises or makes recommendations to the decisionmaker (either directly or without significant substantive review), by conducting research or an investigation or by presenting any report, analysis or opinion, which requires the exercise of independent judgment on the part of the employee and the outcome or purpose of which is to influence the decision.  (Regulation 18702.2.)  We have advised that an employee participates in the making of a governmental decision, even if it is reviewed by several of his superiors, if any of the following apply: (1) the superiors rely on the data or analysis prepared by the employee without checking it independently; (2) the superiors rely on the professional judgment of the employee; or (3) the employee in some other way actually influences the final decision. (Lilyquist Advice Letter, No. M‑96‑318 [Memorandum to the Attorney General].)

We do not have sufficient information about the duties that you performed as an associate administrative analyst to determine whether you held a position that should have been listed as a designated employee position in the conflict of interest code for the Department of Finance.  You will therefore have to make that determination for yourself.

If you determine that your position should have been listed as a designated employee position, you are prohibited, for a one-year period after leaving state service, from communicating with the Department of Finance, or any employee thereof, in an attempt to influence any administrative or legislative action, or any action or proceeding involving the issuance, amendment, awarding, or revocation of a permit, license, grant, or contract, or the sale or purchase of goods or property.  This includes contacting employees of the Department of Finance about that agency contracting with your consulting firm.  The one‑year period commenced when you were no longer under an employment agreement, and no longer receiving compensation, including compensation for “unused” vacation time, from your former agency. (Weil Advice Letter, No. A‑97‑247.)

Although the one-year revolving door ban prohibits certain former state employees from contacting the employees of their former agency to influence any action on a contract, it does not prohibit former state employees from engaging in services to administer, implement, or fulfill the requirements of an existing contract, provided the services do not involve the issuance, amendment, awarding, or revocation of the existing contract.  On this point, Regulation 18746.1(a)(5)(A) specifically provides, in pertinent part:

   “Services performed to administer, implement, or fulfill the requirements of an existing permit, license, grant, contract, or sale agreement may be excluded from the prohibitions of this regulation, provided the services do not involve the issuance, amendment, awarding, or revocation of any of these actions or proceedings.”

As such, except as discussed above, the one-year ban would not prohibit you from providing accounting services to the Department of Finance, pursuant to a contract between your consulting firm and that agency, after the contract for those services has already been brought into existence.

The Permanent Ban

While your questions to us focused on the one-year post employment restriction just discussed, you should also be aware of the permanent “switching sides” prohibition contained in Sections 87401 and 87402, that may apply even where Section 87406 does not, or where the 

one-year prohibition period has expired.

Sections 87401 and 87402 provide as follows:

   “No former state administrative official, after the termination of his or her employment or term of office, shall for compensation act as agent or attorney for, or otherwise represent, any other person (other than the State of California) before any court or state administrative agency or any officer or employee thereof by making any formal or informal appearance, or by making any oral or written communication with the intent to influence, in connection with any judicial, quasi‑judicial or other proceeding if both of the following apply: 

   (a)  The State of California is a party or has a direct and substantial interest. 

   (b)  The proceeding is one in which the former state administrative official participated.”  (Section 87401.)

   “No former state administrative official, after the termination of his or her employment or term of office shall for compensation aid, advise, counsel, consult or assist in representing any other person (except the State of California) in any proceeding in which the official would be prohibited from appearing under Section 87401.” (Section 87402.)

By the terms of these sections, the permanent ban only applies to former state administrative officials.  Section 87400(b) defines a “state administrative official” as a “member, officer, employee or consultant of a state administrative agency who as part of his or her official responsibilities engages in any judicial, quasi‑judicial or other proceeding in other than a purely clerical, secretarial or ministerial capacity.”

Section 87400(c) defines “judicial, quasi‑judicial or other proceeding” to include: 

“[A]ny proceeding, application, request for a ruling or other determination, contract, claim, controversy, investigation, charge, accusation, arrest or other particular matter involving a specific party or parties in any court or state administrative agency, including but not limited to any proceeding governed by Chapter 5 (commencing with Section 11500) of Division 3 of Title 2 of the Government Code.”

As such, a state administrative official may not, for compensation, represent or assist in representing any business entity regarding any contract or other judicial or quasi‑judicial proceeding in which the official and the business entity participated while the official was employed in state service.  An official is considered to have “participated” in a contract or other proceeding, if the official was personally and substantially involved in the contract or proceeding. (Section 87400(d).)  The permanent prohibition applies throughout the duration of a proceeding in which the official participated.  It does not, however, prohibit the official from representing a business entity in any new proceeding, even though the business entity may have been a party to a previous proceeding in which the official participated.

In interpreting this prohibition, we recently advised that a governmental Request For Proposal (RFP) is integral to the execution of a governmental contract.  We therefore concluded that preparing and issuing a governmental RFP is part of the same “proceeding” as the contract that results from it.  (Ferber Advice Letter, No. I‑99‑104.) 

Accordingly, if as an employee of the Department of Finance, you were personally and substantially involved in developing the RFP’s for the contracts that your firm would now like to bid upon, you were acting as a state administrative official, and you are now permanently prohibited from communicating in any way with the employees of your former agency, for the purpose of influencing that agency with regard to your employer’s bid on the contracts.

It should be noted, however, that the Commission considers the application, drafting and awarding of a contract to be a separate proceeding from the monitoring and performance of the contract.  (Blonien Advice Letter, No. A‑89‑463; Anderson Advice Letter, No. A‑98‑159.)  As such, even if you were personally and substantially involved in developing the RFP’s for the contracts that your firm would now like to bid upon, once any of those contracts are awarded to your consulting firm, the permanent ban would not prohibit you from being involved in the performance of those contracts.

If you have any other questions regarding this matter, please contact me at 

(916) 322-5660.

Sincerely,

Steven G. Churchwell

General Counsel

By:
Steven Benito Russo

       
Staff Counsel, Legal Division

SGC:SBR:tls

�  Government Code sections 81000 - 91014.  Commission regulations appear at title 2, sections 18109 - 18995, of the California Code of Regulations. 


�  Informal assistance does not provide the requestor with the immunity provided by an opinion or formal written advice.  (Section 83114; and Regulation 18329(c)(3).)


�  Pursuant to regulation 18329, the Commission does not provide advice regarding past conduct. (Regulation 18329(b)(8)(A).)


�  The Act also prohibits any current state official from participating in any matter that will affect a person with whom the official is negotiating employment.  (See Section 87407 and Regulation 18747.)





 





