                                                                    July 19, 1999

Kathleen A. Larocque

Deputy County Counsel

County of Sonoma

575 Administration Drive, Room 105A

Santa Rosa, California  94503-2881

 Re:  Your Request for Advice

         Our File No. I-99-161
Dear Ms. Larocque:

This letter is in response to your request for advice on behalf of the Sonoma County Board of Supervisors regarding the conflict of interest provisions of the Political Reform Act (the “Act”).
  Since you have not named the official(s) on whose behalf you are requesting advice, your request will be treated as one for informal assistance.
  (Regulation 18329(b)(2)(A).)

QUESTION
May a member of the board of supervisors, who has outstanding campaign debt, vote to amend a local campaign finance law to allow candidates to accept post-election contributions in excess of the local contribution limit in order to pay off existing campaign debt?

CONCLUSION
A supervisor may not participate in the decision if the decision will have a personal financial effect on the supervisor.  Whether the decision will have a personal financial effect on a supervisor is a question of fact.

FACTS
Sonoma County restricts campaign contributions to $1,000 per person per election for contributions to supervisorial candidates.  A supervisor would like to propose an amendment to allow candidates who have outstanding campaign debt to accept post-election contributions in excess of the $1,000 limit to pay off existing campaign debt.  Nothing in the current ordinance restricts a candidate’s ability to incur campaign debts.

ANALYSIS
The Act prohibits public officials from making, participating in making or in any way attempting to use their official position to influence a governmental decision in which they have a financial interest.  (Section 87100.)  A supervisor is a public official for purposes of the Act.  (Section 82048.)

An official has a financial interest in a decision if it is reasonably foreseeable that the decision will have a material financial effect, distinguishable from its effect on the public generally, on, among other enumerated “economic interests”: 

(
The official or a member of his or her immediate family.  This is known as the “personal financial effects” rule.  A decision will have a personal financial effect on the official if the decision affects the personal expenses, income, assets or liabilities of the official or a member of his or her immediate family.  (Section 87103; Regulation 18703.5) 

(
Any source of income of $250 or more provided to, received by or promised to the official within 12 months prior to the time the decision is made.  (Section 87103(c).)

(
Any donor of a gift or gifts worth $300 or more provided to, received by or promised to the official within 12 months prior to the time the decision is made.  (Section 87103(e).)

We have consistently advised that the receipt of a campaign contribution does not give rise to a conflict of interest under Section 87100.  (Stafford Advice Letter, No. A-97-177.)  That is because the definitions of “income” and “gift” specifically exempt campaign contributions.  (Sections 82028(b)(4), 82030(b)(1).)  However, you have asked whether a decision to amend an ordinance regarding a campaign contribution restriction would have a personal financial effect on candidates with campaign debt.

Whether it is reasonably foreseeable that a decision will have a material personal financial effect on an official is a question of fact.  (Owen Advice Letter, No. A-99-108.)  A reasonably foreseeable personal financial effect is “material” if the effect will be $250 or more in any 12-month period.  (Regulation 18705.5.)  An effect is considered reasonably foreseeable if it is substantially likely that it will occur.  (Regulation 18706.)

You have not provided any facts regarding the campaign debt incurred by the members of the board of supervisors.  However, there are at least two factual scenarios in which it might be substantially likely that the decision to amend the campaign finance ordinance will materially affect the personal income or assets of the supervisors who have campaign debt.  

First, if a supervisor made a loan of $250 or more of his or her personal funds to his or her campaign committee, or received a loan of $250 or more from a member of his or her immediate family, and intends to pay off the loan with the additional contributions received as a result of the decision, then the supervisor may have a conflict of interest in the decision.  However, the supervisor may avoid the conflict by renouncing any contribution from past contributors to be used for that purpose.  (Rivera Advice Letter, No. A-96-139.)  This would not prevent the supervisor from soliciting funds from past contributors for other loans.

A second context in which a conflict might arise involves campaign debt owed to others.  Some loans to a candidate’s campaign committee are secured by a personal asset of the candidate.  Moreover, persuasive authority has held that a candidate may be personally liable for the debts of his or her committee.  (See, e.g., Karl Rove & Co. v. Thornburgh (1994) 39 F.3d 1273, 1288.)  Therefore, if a supervisor plans to resolve an outstanding debt with the additional contributions and the creditor has filed a collection action to recover $250 or more, then the supervisor may have a conflict of interest in the decision.

As noted above, this is a fact-specific inquiry.  There are a number of factors that can affect this analysis, including the amount of campaign funds a supervisor currently has on hand. If you wish to provide more specific facts, we would be happy to provide you with a more definitive answer. 

If you have other questions regarding this matter, please contact me at (916) 322-5660.

Sincerely,

Steven G. Churchwell

General Counsel

By:
Julia Butcher

       
Staff Counsel, Legal Division
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�  Government Code sections 81000 - 91014.  Commission regulations appear at title 2, sections 18109 - 18995, of the California Code of Regulations. 


�  Informal assistance does not provide the immunity conferred by formal written advice.  (Regulation 18329(c)(3).)





