 July 29, 1999

Pat Davison

People for the USA

P.O. Box 3105

Truckee, CA 96160

Re:
Your Request for Advice

Our File No. A-99-167

Dear Ms. Davison:

This letter is a response to your request for advice on behalf of the Citizens for Property Rights, a chapter of People for the USA, regarding the provisions of the Political Reform Act (the "Act").
 

QUESTION
Will the activities of Citizens for Property Rights (“Citizens”) in connection with the opposition of local ballot measures qualify it as a committee and trigger reporting obligations, and what limitations are imposed by the FPPC?

CONCLUSION
If Citizens receives contributions totaling $1,000 or more in a calendar year for activities that expressly advocate the defeat or passage of clearly identified ballot measures, it will likely qualify as general purpose ballot measure committee.  Additionally, the committee may be sponsored.  There are no limits on contributions made to committees formed to support or oppose ballot measures; however expenditures of campaign funds must be at least reasonably related to a political, legislative or governmental purpose.

FACTS
You are writing on behalf of the Citizens for Property Rights chapter of the national nonprofit organization, People for the USA.  The focus of the organization is on land use 
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planning issues; candidate endorsement or opposition is prohibited.  Citizens was created in response to the city of Dublin drafting a growth management initiative, which will appear on the November 2000 ballot.  The chapter incurred approximately $100 in expenses in 1998 and 1999 for certain activities related to that initiative.  In addition, the chapter has participated in educational activities and local and state lobbying efforts to further growth planning and property rights issues.

 You indicated there will be measures on the ballot for Alameda County this November 1999 and March 2000, which Citizens would like to oppose.  Citizens would like to function as an independent entity and engage in various non-political and political activities such as sending mailers, setting up yard signs and fundraising to further the purposes of the organization.

ANALYSIS
The campaign disclosure provisions of the Act require candidates and “committees” to file periodic reports disclosing contributions received and expenditures made.  (Section 84100 et seq.)  The term “committee” includes a person or organization that receives contributions totaling $1,000 or more in a calendar year.  (Section 82013(a).)

The Act defines a “contribution” as any monetary or nonmonetary payment made for political purposes except to the extent that full and adequate consideration is received, unless it is clear from the surrounding circumstances that it is not made for political purposes.  (Section 82015(a).)  Under Regulation 18215(a) (copy enclosed), a payment is made for political purposes if it is for the purpose of influencing or attempting to influence the action of the voters for or against the qualification or passage of any measure.

Citizens will qualify as a committee if it receives political contributions of $1,000 in a calendar year for its activities designed to influence the action of the voters against the passage of the ballot measures, such as sending mailers and setting up yard signs opposing the measures.  (Section 82013(a).)  Money raised and spent on purely educational activities or lobbying efforts to further growth planning and property rights issues are not considered activities engaged in for a political purpose, and will not count toward qualifying an organization as a committee.  

Section 82047.5 states:

“‘Primarily formed committee’ means a committee pursuant to subdivision (a) of Section 82013 which is formed or exists primarily to support or oppose any of the following:

(a) A single candidate.

(b) A single measure.
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(c) A group of specific candidates being voted upon in the 

same city, county or multicounty election.

(d) Two or more measures being voted upon in the same city, county, multicounty, or state election.”

Based on the facts presented in your letter it appears that Citizens will not qualify as a primarily formed committee because the measures it is opposing will appear on the ballot in different elections; November 1999 and March 2000.  Therefore, if Citizens raises $1,000 in contributions in the calendar year it will be classified as a general purpose ballot measure committee.

In addition, the committee may also meet the definition of sponsored committee.  Section 82048.7 states:

“(a) ‘Sponsored committee’ means a committee, other than a candidate controlled committee, which has one or more sponsors.  Any person, except a candidate or other individual, may sponsor a committee.

(b) A person sponsors a committee if any of the following apply:

(1) The committee receives 80 percent or more of its contributions from the person or its members, officers, employees, or shareholders.

(2) The person collects contributions for the committee by use of payroll deductions or dues from its members, officers, or employees.

(3) The person alone or in combination with other organizations, provides all or nearly all of the administrative services for the committee.

(4) The person alone or in combination with other organizations, sets the policies for soliciting contributions or making expenditures of committee funds.”

You indicated that the Citizens for Property Rights chapter is a subgroup of People for the USA, which may qualify as the sponsor of your chapter if any of the above criteria are met.

An organization that qualifies as a ballot measure committee pursuant to Section 82013(a) must file a Statement of Organization (Form 410) with the Secretary of State within 10 days of qualifying.  (Section 84101(a).)  Once qualified, a ballot measure committee must file 

semi-annual statements and pre-election statements disclosing the activity of the committee in connection with the election on which the measure is to be voted.
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You also inquired about limitations imposed on ballot measure committees.  The courts have long held that committees formed to support or oppose ballot measures are not subject to any contribution limits because to do otherwise would impose an unconstitutional restraint on free speech.  This applies to non-monetary as well as monetary contributions the committee may receive.  Any expenditure of funds received by a ballot measure committee must be reasonably related to a political, legislative, or governmental purpose of the committee.
  An expenditure by a committee that confers a “substantial personal benefit,” i.e., a direct personal benefit of more than $100, on any individual or individuals with authority to approve the expenditure of campaign funds held by the committee, must be directly related to a political, legislative, or governmental purpose of the committee.  (Section 89512.5.)

Enclosed are copies of the filing schedules for the November 1999 and March 2000 elections, as well as Information Manual D for Recipient Committees Formed to Support or Oppose the Qualification or Passage of a State or Local Ballot Measure.  This manual will provide specific information about your record keeping requirements, how to report your receipts and expenditures, and when and where campaign statements must be filed. 

If you have any questions on this matter, please feel free to contact me at (916) 322-5660.

Sincerely,

Steven G. Churchwell

General Counsel

By:   Margaret E. Figeroid

         




         Political Reform Consultant

Enclosures

� Government Code sections 81000 - 91014.  Commission regulations appear at title 2, sections 18109 - 18995, of the California Code of Regulations.


�  Specific requirements for sponsored committees are set forth in Regulation 18419 (copy enclosed).


�  Please note the Elections Code Section 18680 also regulates the expenditure of funds by a committee entrusted with money or things of value for the purpose of promoting or defeating any initiative, referendum, or recall petition or any measure that has qualified for the ballot.  The FPPC does not render advice with respect to interpretation of the Elections Code.  Accordingly, you should seek advice on the applicability of the Elections Code provisions from the Secretary of State’s office.





