                                                                    July 22, 1999

Joseph Canciamilla

Chair, Board of Supervisors

Contra Costa County

651 Pine Street, Room 106

Martinez, California  94553-1293

 Re:  Your Request for Advice

         Our File No. A-99-184
Dear Mr. Canciamilla:

This letter is in response to your request for advice regarding the campaign provisions of the Political Reform Act (the “Act”).
  You are requesting advice on behalf of yourself and Contra Costa County Supervisors Donna Gerber, John Gioia, Mark De Saulnier, and Gayle Uilkema.    

QUESTIONS

1.  Consistent with the one bank account rule, may a member of the Board of Supervisors maintain a campaign committee and bank account from his or her most recent election (the 1998 election) to use for officeholder expenses, and establish a new campaign committee and bank account to use for campaign expenses for their upcoming election (e.g., the 2002 election)?

2.  Can funds from a supervisor’s 1998 account be rolled into the 2002 reelection account or subsequent reelection accounts at any time after the 2002 account is opened?

CONCLUSIONS
1.  Yes.  Under the one bank account rule (section 85201) and regulation 18525, an incumbent member of the Board of Supervisors may use the committee and bank account from his or her most recent election for officeholder contributions and expenditures, and may set up a new campaign committee and account for the 2002 election. 

2.  Generally under state law a candidate may transfer (non-surplus) funds among the candidate’s own committees.  However, the local ordinance may well restrict the “rollover” of these funds, as discussed below. 

FACTS
Contra Costa County has enacted an ordinance which imposes contribution limits for campaigns for county elective office and which specifies when the limits are not applicable.  The contribution limits are $750 per election from individuals, and $5,000 per election from PACs.  

The county’s campaign contribution limits do not apply to contributions placed in a controlled committee of the incumbent of a county office if (1) the incumbent designates the committee as a committee to collect funds for purposes other than a campaign for county office; (2) the funds are not used for any purpose related to a campaign by that incumbent; and (3) the  funds are not transferred to or used for any other committee controlled by the incumbent which raises or receives or spends money for the purposes related to a campaign for a county office.  (Contra Costa County Ordinance Code, section 530-2.214.)  

Incumbents may wish to qualify for the exemption so that they are able to raise funds for officeholder expenses without being subject to the contribution limits that apply to campaign contributions.  The exemption does not require creation of an officeholder account.  However, questions have arisen about an incumbent’s ability to achieve the segregation of funds required to qualify for the ordinance exemption in light of the state “one bank account” rule.  The Board of Supervisors is considering whether amendment of Ordinance Code section 530-2.214 is necessary so that it is consistent with the “one bank account” rule.

If the above members of the Board of Supervisors comply with the following process,  you ask whether their actions will be consistent with the “one bank account” rule.  A member of the Board of Supervisors would establish a campaign committee and open a campaign account for an election, e.g., the 1998 election.  After the election is concluded, the incumbent would maintain that account for officeholder expenses and continue to raise funds for such expenses only into the 1998 account.  When the board member decides to run for reelection, he or she would open a new bank account and establish a new committee to raise money and also pay for officeholder expenses, for reelection, e.g., for the 2002 election.  Thus, the incumbent supervisor would have two accounts open at the same time, but each account would be for a different election, e.g., one for the 1998 election and officeholder expenses arising from that election, and one for the 2002 reelection campaign.  The board member would have to file separate disclosure statements (Form 490) for each account and committee.      

ANALYSIS
1.  Officeholder Accounts.  An incumbent member of the Contra Costa County Board of Supervisors may keep his or her 1998 committee and bank account open to use for officeholder expenses, and may open a separate committee and bank account for the 2002 election.  
The “one bank account” rule of section 85201 came into state campaign finance law as part of Proposition 73, adopted by the voters in June 1988.  Section 85201 provides that all contributions or loans made to a candidate, or the candidate’s controlled committee, shall be deposited in a single campaign bank account.  

The interplay between the one bank account rule of state law and the officeholder expense provisions of local jurisdictions is discussed in the recent Hicks Advice Letter, No. I-99-120 (copy enclosed).  As described in the Hicks letter, the one bank account rule is currently interpreted to mean that a candidate for elective office may have only one campaign bank account and one controlled committee for each specific election.  Thus, despite the one bank account rule, a candidate may have numerous bank accounts/committees open simultaneously if the candidate keeps a bank account/committee from a previous election open and establishes bank accounts/committees for future elections. 

Regulation 18525(b), copy enclosed, states that an incumbent elected officer may make officeholder expenses “from either the campaign bank account established pursuant to Government Code Section 85201 for election to the incumbent term of office or from a campaign bank account established pursuant to Government Code Section 85201 for election to a future term of office.”  It is a common practice among statewide and state legislative officeholders to keep the bank account and committee from their most recent election open and use it for officeholder expenses.  They then open an account/committee for a future election to use as their campaign account/committee for the upcoming election.  Incumbent members of the Contra Costa Board of Supervisors may do the same.   

2.  Transfers Among a Candidate’s Own Committees.  In the litigation challenging Proposition 73, a ban on transfers among a candidate’s own committees was struck down.  (Service Employees International Union v. Fair Political Practices Commission, 955 F.2d 1312 (9th Cir. 1991), affirming Service Employees International Union v. Fair Political Practices Commission, 747 F.Supp. 580, 591 (E.D. Cal. 1990).)  Generally under state law, a candidate may transfer funds among the candidate’s own committees.  Where contribution limits are in effect, some restrictions on transfers among a candidate’s own committees remain.  For example, because there are contribution limits for special elections at the state level, transfers to a special election account are subject to the contribution limits of section 85305.  A similar restriction may apply in a local jurisdiction that has contribution limits applicable to candidates. 

You ask whether funds from a supervisor’s 1998 account can be rolled into the 2002 reelection account or subsequent reelection accounts at any time after the 2002 account is opened.
  Under state law, a candidate may freely transfer (non-surplus) funds between his or her own committees (subject to the contribution limits of section 85305 for a special election).  Contra Costa’s local contribution limits may restrict the “rollover” of these funds, however, and this is a matter of local interpretation.  In addition, as to funds raised for officeholder expenses, sections 530-2.214(2) and (3) of the ordinance state that an incumbent may not use funds raised outside the contribution limits for his or her campaign, and may not transfer such funds to another committee controlled by the incumbent that raises or spends money for purposes related to a campaign for county office.  Because this question turns on interpretation of the county ordinance, you should seek advice from the county counsel’s office.  

If you have any other questions regarding this matter, please contact me at 

(916) 322-5660.

Sincerely,

Steven G. Churchwell

General Counsel

By:
Hyla P. Wagner

       
Staff Counsel, Legal Division

Enclosures

SGC:HPW:tls

�  Government Code sections 81000 - 91014.  Commission regulations appear at title 2, sections 18109 - 18995, of the California Code of Regulations. 


�  We assume the funds from the 1998 account are not surplus because the supervisors are currently in office.  Funds that have become surplus may only be used as specified in section 89519 and may not be used for an individual’s election to a future office.  To use funds for a future election, a defeated candidate or officeholder whose term is up must open a new bank account and transfer the funds to the new account before they become surplus.  





