RESCINDED IN PART:  The advice contained in this letter regarding how to determine when an electronic contribution is received was revised by amendments to regulation 18421.1.  These amendments, adopted in August of 2004, changed the date an electronic contribution is received to when the candidate or committee obtains possession or has control of the payment information or the funds, whichever is earlier.  Also see regulation 18401 for an outline of electronic recordkeeping requirements also adopted in August of 2004.

July 20, 1999

Chris Lavin

MCA

299 Third Street, Suite #101

Oakland, CA 94607

Re:  Your Request for Advice

        Our File No. A-99-201
Dear M. Lavin:

This letter is a response to your request for advice regarding the campaign provisions of the Political Reform Act (the “Act”).


QUESTIONS

1. When a fundraising organization accepts campaign contributions on behalf of a candidate by way of credit card transactions, may the fees charged by the credit card companies be aggregated per reporting period per credit card company for reporting purposes, or must each fee be itemized on the campaign reports?

2. When a contribution is made by credit card over the phone or Internet, an actual signature is not made on the credit card voucher by the contributor.  Is the candidate’s committee required to have the contributor’s signature on the voucher, or is it sufficient to maintain a printout of the contribution form, including the contributor’s full name, street address, occupation, employer or name of the business if self-employed, date and amount of each contribution, in the committee’s records?


CONCLUSIONS
3. Campaign expenditures of $100 or more made to a single vendor during the reporting period must be itemized and identify the recipient of the expenditures.   Only those companies which receive $100 or more during the period need to be itemized on the committee’s campaign reporting forms; each individual fee per contributor need not be itemized.

4. We have previously advised that a system whereby contributors could charge political contributions to their credit card accounts by telephone would not be prohibited under the Act so long as all of the Act's requirements for recording and disclosure of contributions and expenditures are satisfied.  (Zerbe Advice Letter, No. I-95-146.)  This would also be true if the contributions were made by credit card via the Internet.

The entire amount charged to each contributor’s credit card is the amount of the contribution; the campaign committee would not subtract any fees retained by the credit card company.  For reporting purposes, the date the contribution is received is the date the credit card transaction is authorized by the contributor, not the date the committee actually receives the monetary contribution.  In addition, the committee must ensure that the required information on each contributor, including the date of the contribution, is collected in a timely fashion.  (Buck‑Walsh Advice Letter, No. I‑90‑239.)  A printout of the contribution form, including all required information, is sufficient to meet this requirement.


FACTS

Your company intends to set up an on-line donation system to enable candidate and other committees to raise funds via the Internet.  Contributors would use their credit cards to make contributions.  Per normal business practices, each credit card company would charge the committee a fee based on the amount of each transaction.  Since the charge is not being made in person by the contributor, the contributor’s signature is not obtained.


ANALYSIS

As you mentioned, Section 84300(c) requires monetary contributions of $100 or more to be made:

“In the form of a written instrument containing the name of the donor and the name of the payee and drawn from the account of the donor or the intermediary.”

We have determined that credit card receipts and vouchers meet the requirements of this statute.  For reporting and recordkeeping purposes, the committee is still required to "maintain such detailed accounts, records, bills, and receipts that are necessary to prepare campaign statements ...."  (Regulation 18401(a).) 

Regulation 18401 provides: 

 (1) For a contribution received or other receipt of less than $25, or an expenditure made of less than $25: 

(A) The accounts and records shall contain a continuous computation of campaign account balances, and also shall include a listing reflecting the dates and daily totals of such contributions, other receipts, or expenditures on the dates of such contributions, other receipts or expenditures ....

 (2) For a contribution received or other receipt of $25 or more, but less than $100: 

(A) The accounts and records shall contain all information required in subdivision (a)(1)(A) above, and shall include the date of each contribution or other receipt, the amount, and the full name and street address of the contributor or the source of the other receipt. In the case of a contribution, the accounts and records also shall contain the cumulative amount received from the contributor and shall specify whether the contribution is monetary or nonmonetary ....

(3) For a contribution received of $100 or more: 

(A) The accounts and records shall contain all information required in subdivisions (a)(1)(A) and (a)(2)(A) above, and shall include the occupation and employer (or, if self‑employed, the name of the principal place of business) of any contributor ....

Section 84302 requires that anyone acting as an intermediary or agent of another in making a contribution of $100 or more disclose his or her own name, street address, occupation, employer or, if self‑employed, his or her principal place of business, and also disclose the same information as to the contributor.  Information concerning both the intermediary and the contributor must be disclosed on the committee's campaign statement.  However, a person only qualifies as an intermediary if the recipient of the contribution would consider the person to be the contributor without the disclosure of the identity of the true source of the contribution. 

(Regulation 18432.5.)  This definition would not apply under your facts.  Therefore, the credit card companies do not need to be reported as intermediaries for contributions received.

Any fee retained by the credit card company is considered an expenditure by the committee.  Therefore, any amounts withheld by the credit card company must be reported by the committee as expenditures at the time the fee is deducted.  (Zerbe Advice Letter, No. I-95-146.)

If you have additional questions, please feel free to contact me at (916) 322-5660.

Sincerely,

Steven G. Churchwell

General Counsel

By: 
Kevin S. Moen, PhD

Political Reform Consultant

�  Government Code sections 81000 - 91014.  Commission regulations appear at title 2, sections 18109 - 18995, of the California Code of Regulations.





