September 14, 1999

Mattie Taormina

Special Assistant to the State Librarian

Library-Courts Building

P.O. Box 942827

Sacramento, Ca 94237-0001

Re: Your Request for Advice

        Our File No. A-99-220
Dear Ms. Taormina:

This letter is in response to your request for advice regarding the statement of economic interests disclosure provisions of the Political Reform Act (the “Act”).

QUESTION
Must members of the California Gold Discovery to Statehood Sesquicentennial Commission (Sesquicentennial Commission) file leaving office statements of economic interests as a result of the defunding of the Commission?

CONCLUSION 
Unless they resign their positions on the Sesquicentennial Commission, they are not required to file leaving office statements of economic interests at this time.

FACTS
You are writing on behalf of Dr. Kevin Starr, State Librarian of California, and the Chairman of the California Gold Discovery to Statehood Sesquicentennial Commission.

The Sesquicentennial Commission adopted a conflict of interest code, effective as of January 20, 1999, which designates its members as having an obligation to file statements of economic interests. 

The Sesquicentennial Commission was created by Executive Order W-74-94 on January 24, 1994, and will cease to exist at the end of 2001.   However, the Sesquicentennial Commission was defunded as of July 1, 1999.

The Sesquicentennial Commission was initially provided staff support by the Department of Parks and Recreation.  Later that support was provided by the California State Library and then by the Office of the Secretary of State up to June 30, 1999.  You have provided an extract from the 1999-2000 State Budget showing that the Secretary of State will no longer provide support services to the Sesquicentennial Commission.  It is our understanding those services henceforth will again be provided by the Department of Parks and Recreation.

You have also provided a copy of a letter sent to members of the Sesquicentennial Commission from Dr. Starr, indicating that “recent action by the Joint Legislative Budget Committee will almost certainly result in dissolution of the California Sesquicentennial Commission.”  

ANALYSIS
Regulation 18730(b)(5)(D) provides that all persons who leave designated positions shall file a leaving office statement of economic interests within 30 days after leaving office.

The Executive Order which created the Sesquicentennial Commission indicates it will cease to exist at the end of 2001.  Therefore, notwithstanding its defunding, the Sesquicentennial Commission will exist until the end of the year 2001, unless another Executive Order is issued which terminates it at an earlier date.  Though the Commission has no funding of its own, it does have ongoing support services. 

Unless members of the Sesquicentennial Commission resign their positions, they will not leave office until the Sesquicentennial Commission sunsets.  If they do not resign their positions, they must continue to file annual statements every year and they would conclude their filing obligations by filing a combined annual and leaving office statement by January 30, 2002.  

However, if members of the Commission submit resignations to the appointing power,  they will be obligated to file a leaving office statement within 30 days after submission of their resignations.  

If  you have any other questions regarding this matter, please contact me at (916) 322-5660.  

Sincerely, 

Steven G. Churchwell

General Counsel

By:
Wayne Imberi

Political Reform Consultant II
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cc:  Mr. Robert Jennings

� Government Code sections 81000-91014.  Commission regulations appear at title 2, 18109-18955, of the California Code of Regulations.





