September 24, 1999

David L. Gould

555 South Flower Street, Suite 4510

Los Angeles, California  90071

 Re:  Your Request for Advice

         Our File No. A-99-241
Dear Mr. Gould:

This letter is in response to your request on behalf of former Board of Equalization member Brad Sherman for advice regarding the campaign funds provisions of the Political Reform Act (the “Act”).

QUESTIONS
Brad Sherman is no longer a member of the Board of Equalization.  How may he spend campaign funds held by the committee he formed to run for that office?

1.  May he transfer these funds to a committee that he formed in 1994 to explore a candidacy for State Controller?

2.  May he contribute these funds to various Democratic clubs in his old district?

3.  May he donate these funds to 501(c)(3) charitable organizations?

CONCLUSIONS
1.  Yes.  He may transfer surplus campaign funds to his 1994 State-Controller committee to pay any campaign debts that were outstanding before the funds became surplus.  He may not, however, transfer surplus campaign funds to any committee, if the funds will be used to support or oppose a candidate for elective office.

2.  Possibly.  Mr. Sherman may contribute surplus campaign funds to a Democratic club if the organization is either:  (1) a political party or a committee, and the funds are not used to make contributions to support or oppose a candidate for elective office; or (2) a bona fide charitable, educational, civic, religious, or similar tax-exempt nonprofit organization, and no substantial part of the proceeds will have a material financial effect ($250 or more) on Mr. Sherman, any member of his immediate family, or on you, the campaign treasurer.

3.  Yes.  Mr. Sherman may contribute surplus campaign funds to a bona fide charitable, educational, civic, religious, or similar tax-exempt nonprofit organization, if no substantial part of the proceeds will have a material financial effect ($250 or more) on Mr. Sherman, any member of his immediate family, or on you, the campaign treasurer.

FACTS
Brad Sherman was a member of the Board of Equalization.  At this time, he does not hold, or plan to seek, state or local office.  Mr. Sherman has two committees.  He formed the first one to run for the Board of Equalization in 1990 and 1994.  He formed the second committee to explore a possible candidacy for State Controller.

ANALYSIS
A.  Use of Campaign Funds
The Act regulates the use of campaign funds.  In general, a candidate
 may only use campaign funds for a political, legislative or governmental purpose.  (Section 89512.)  Thus, a candidate may not use campaign funds for personal purposes.  In addition to the general rule, there are more specific rules governing the use of campaign funds, which all committees should know.  You can find these rules in Sections 89510-89518.

B.  Surplus Campaign Funds
Surplus campaign funds are subject to greater restrictions.  (Section 89519.)  Surplus campaign funds are campaign funds that are left over after a candidate leaves office, or after the candidate is defeated in an election.  To prevent campaign funds from turning into surplus campaign funds, a candidate may redesignate his or her committee for a future election, or transfer the funds to a current committee, before the funds become surplus.

1.  Definition of “Surplus Campaign Funds”
If a candidate has any campaign funds remaining on the day after he or she leaves office, these funds become surplus funds.  (Section 89519.)  A candidate leaves office when the candidate’s term has ended, or he or she resigns.  Mr. Sherman’s term on the Board of Equalization has ended.  Therefore, the campaign funds held in his 1994 Board-of-Equalization committee are surplus funds.

If a candidate is defeated in an election, any campaign funds remaining in the account at the end of the post-election reporting period following the election become surplus funds.  A candidate is defeated in an election if the candidate loses or withdraws from the election, or opens a committee for the election and decides not to run.  (Willet Advice Letter, No. A-96-103.)  After Mr. Sherman opened his 1994 State-Controller committee, he decided not to run.  Consequently, at the end of the post-election reporting period following the 1994 election, the campaign funds held by this committee became surplus funds.

2.  Restrictions on Use of Surplus Campaign Funds
A candidate may not use surplus campaign funds to run for a future elective office in California.  Instead, a candidate may only spend surplus funds on the following expenses:

(
Outstanding campaign debts or officeholder expenses.


(
A home or office security system, if the candidate has received threats to his or her physical safety and other conditions are met.

(
Repayment of contributions on a pro‑rata basis.

(
Donations to any bona fide charitable, educational, civic, religious, or similar tax‑exempt, nonprofit organization, if no substantial part of the proceeds will have a material financial effect on the candidate, any member of his or her immediate family, or the campaign treasurer.

(
Contributions to a political party or committee, so long as the funds are not used to make contributions in support of or in opposition to a candidate for elective office.

(
Contributions to support or oppose any candidate for federal office, or any candidate in another state, or any ballot measure.

(
Professional services, such as legal or accounting services.  (Section 89519.)

a.  Intra-Candidate Transfers
You would like to know whether Mr. Sherman may transfer surplus funds from his 1994 Board-of-Equalization committee to his 1994 State-Controller committee.  The general rule is that a candidate may not transfer surplus funds to any committee, if the funds will be used to support or oppose a candidate for elective office.  (Section 89519(d).)  A candidate may, however, use campaign funds to pay outstanding campaign debts.  (Section 89519(a).)  Accordingly, Mr. Sherman may transfer surplus funds to his 1994 State-Controller committee, as long as he uses those funds to pay any campaign debts that were outstanding before the funds became surplus.  (Fabio Advice Letter, No. A-95-186.)

b.  Democratic Clubs
You would also like to know whether Mr. Sherman may contribute surplus funds to Democratic clubs in his old district.  The rule is that a candidate may only contribute surplus funds to the organizations specified in Section 89519.  Thus, Mr. Sherman may contribute surplus funds to a Democratic club if the organization is a political party or a committee, and the funds are not used to make contributions to support or oppose a candidate for elective office.  (Section 89519(d).)  Section 82013 describes how an organization qualifies as a committee.

Alternatively, Mr. Sherman may contribute surplus funds to a Democratic club if the organization is a bona fide charitable, educational, civic, religious, or similar tax-exempt nonprofit organization, and no substantial part of the proceeds will have a material financial effect on Mr. Sherman, any member of his immediate family, or on you, the campaign treasurer.  (Section 89519(c).)  Section 89519 does not define the term “material financial effect.”  Applying the Act’s conflict-of-interest regulations, we have advised that material financial effect means $250 or more.  (see Regulation 18705.5).  (Spillane Advice Letter, No. A-95-071.)

c.  501(c)(3) Charitable Organization
Finally, you would like to know whether Mr. Sherman may donate surplus campaign funds to a 501(c)(3) charitable organization.  Section 89519 specifically allows such payments as long as no substantial part of the proceeds will have a material financial effect ($250 or more) on Mr. Sherman, any member of his immediate family, or on you, the campaign treasurer.

If you have other questions regarding this matter, please contact me at (916) 322-5660.

Sincerely,

Steven G. Churchwell

General Counsel

By:
Julia Butcher

       
Staff Counsel, Legal Division
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�  Government Code sections 81000 - 91014.  Commission regulations appear at title 2, sections 18109 - 18995, of the California Code of Regulations. 


�  A “candidate” includes an elected officer.  (Section 82007.)





