February 7, 2000

Mr. Charles S. Morales

P.O. Box 123

Gilroy, California 95020

 Re:  Your Request for Advice

         Our File No. A-99-246(a)
Dear Council Member Morales:

This letter is in response to your request for reconsideration of advice we provided to    Mr. Jeffrey Johnson on your behalf in Advice Letter, No. A-99-246, regarding the provisions of the Political Reform Act (the “Act”).
    

The advice contained in this letter applies to future votes and actions only.  Please be advised that the Commission does not provide advice concerning past conduct.  (Regulation 18329(b)(8)(A).)     

QUESTIONS
1.  Do you have an “economic interest” in sources of income to your spouse, including her employer, if you are separated from your spouse and you have separated your finances and income?  

2.  If we find that you do not have an economic interest in your spouse’s salary, you ask whether the determining factor is 12 months living apart or whether there would be no conflict of interest due to an “economic interest” as soon as you were living apart from Ms. Morales and no longer commingling income, in fact paying her voluntary spousal support?

3.  Would your vote on an issue like this likely result in punitive action by the Fair Political Practices Commission after you have sought legal advice and determined yourself, based on the facts and the legal advice, that a conflict of interest does not exist?

CONCLUSIONS
1.  Under the Act, a public official is generally considered to have an economic interest in  any significant source of income to his or her spouse.  If an official has obtained a final judgment of dissolution of marriage or legal separation of the parties, the official no longer has an economic interest in sources of income to his or her spouse.  Similarly, if you are separated under California law and you have fully separated your income from that of Ms. Morales, such that you no longer have a community property interest in each other’s income, then the income of Ms. Morales is no longer attributable to you for conflict of interest purposes.

2.   Under California family law, multiple factors are considered to determine whether a couple is separated and what the date of separation is.  Commission staff is in no position to assess whether a couple is separated or what the date of separation is under California family law.  In this case, you obtained an opinion by outside counsel that examined whether you and your spouse were separated.  You will need to consider the date of your separation in relation to the upcoming Council vote, because under section 87103(c), an official has an economic interest in any source of income, including his community property share of his spouse’s income, received within 12 months preceding a decision.  

3.  Reliance on formal written advice from the Fair Political Practices Commission confers immunity from prosecution by the Commission on the requestor and is evidence of good faith in any other civil or criminal proceeding.  As discussed below, your reliance on advice from your  city attorney does not confer statutory immunity under the Act, and its bearing on any potential enforcement action would be determined on a case-by-case basis.  

FACTS
You are a city council member for the City of Gilroy.  Your spouse, Ms. Rita Morales,  has worked for 27 years for a company whose sole owner is also an investor in a project subject to several council votes.  

You and your wife have been separated since May of 1998.  You and your wife sold your home in October of 1998 and have maintained separate living arrangements since your original separation in 1998.  Divorce papers were filed on or around August of 1999, and your divorce is pending.  

You have been living separately from Ms. Morales for over twelve months.  She signed a lease on an apartment and has lived there for over twelve months.  You and your wife have not commingled your funds for over twelve months.  You have also been paying your wife voluntary spousal support for over twelve months, though you have not been ordered to do so by a court.  

You state that prior to this request for advice, you sought legal advice on this question from the City of Gilroy’s attorney.  She initially advised you that you had no conflict of interest in her opinion, but upon further review she recused herself from the matter.  She contacted another attorney to advise you on this matter, who issued a nine-page opinion to you, which analyzed whether you had a conflict of interest under the Act and whether you were separated under California law.  You later spoke with staff in the FPPC’s enforcement division about this issue, who suggested that you request advice from the legal division.   

The legal division issued a formal advice letter to Mr. Johnson on your behalf on November 9, 1999.  You have requested reconsideration of that advice.  

ANALYSIS
Section 87100 of the Act prohibits any public official from making, participating in making, or otherwise using his or her official position to influence a governmental decision in which the official has a financial interest.  A "public official" is defined in section 82048 and regulation 18701 as every natural person who is a member, officer, employee, or consultant of a state or local government agency.  As a member of the Gilroy City Council, you are a public official covered by the Act’s conflict-of-interest rules.  

1.  Economic Interests.  
An official has a financial interest in a decision within the meaning of section 87100 if it is reasonably foreseeable that the decision will have a material financial effect, distinguishable from its effect on the public generally, on the official or a member of his or her immediate family or on, among other things:

   “(c)  Any source of income, other than gifts and other than loans by a commercial lending institution in the regular course of business on terms available to the public without regard to official status, aggregating two hundred fifty dollars ($250) or more in value provided to, received by or promised to the public official within 12 months prior to the time when the decision is made.”  (Section 87103(c).)  

Under the Act, the income of a public official includes any community property interest in the income of a spouse.  The Act defines income in section 82030: 

   “(a) ‘Income’ means, except as provided in subdivision (b), a payment received, including but not limited to any salary, wage, advance, dividend, interest, rent, proceeds from any sale, gift, including any gift of food or beverage, loan, forgiveness or payment of indebtedness received by the filer, reimbursement for expenses, per diem, or contribution to an insurance or pension program paid by any person other than an employer, and including any community property interest in the income of a spouse.”  (Emphasis added.)

Thus under the Act, you would generally be considered to have an economic interest in any significant source of income to your spouse, Rita Morales, and such a source of income could give rise to a conflict of interest for you.  If any person or business has been a source of income to an official of $250 or more, or to his or her spouse of $500 or more (making the official’s community property interest $250) within the past 12 months, the source of income is a potentially disqualifying economic interest.  

You question whether the income
 of your spouse from her employment with a company can still give rise to a conflict of interest for you if you and your spouse are separated and have fully separated your incomes.  

The Commission has advised that an official does not have a community property interest in the income of his or her spouse, where the official and the spouse had a separate property agreement or a prenuptial agreement providing to that effect.    

The Vassey Advice Letter, No. A-86-201, advised that a member of the State Water Resources Control Board did not have a conflict of interest based on income from clients of her spouse’s lobbying firm, because (1) the official and her spouse had a formal separate property agreement with which they had strictly complied and as a result had no community property; and (2) the spouse’s contracts with clients specified that he would not lobby the State Water Resources Control Board or the nine regional water boards.    

The Katz Advice Letter, No. A-86-335, discussed a proposed prenuptial agreement that an assembly member and his spouse were considering entering into.  The letter advised that if the prenuptial agreement would convert community property income into separate property income of his spouse, the official would not be required to report it on his statement of economic interests. 

In addition, the Shaw Advice Letter, No. I-90-377, advised that a planning commissioner need not disqualify himself from decisions because of income from his spouse’s consulting business which income was her separate property under a prenuptial agreement.  The planning commissioner’s spouse had a business providing consulting services to a redevelopment agency.  However, since the business itself was community property of the couple, the planning commissioner had to disqualify himself from any decision that would have a foreseeable material financial effect on the business.    

In California family law, the determination of a separation date results in the loss of an economic interest in property by one or the other of the spouses.  (In re Marriage of Peters, 52 Cal. App. 4th 1487 (1997).)  Family Code section 760 provides that all property acquired during marriage is community property.  However, Family Code section 771 states that property acquired after a separation is classified as the acquiring spouse’s separate property.  

Under family law, determining the date when a married couple separates is a detailed, fact-based inquiry.  In the case In re Marriage of Hardin, 38 Cal. App. 4th 448 (1995), the Court of Appeal summarized the state of California law on determining the date of a married couple’s separation:  

   “The courts have neither defined the standard to be employed nor the factors to be considered in determining the date of separation.  Nevertheless, the answers are implicitly contained within the cases.  All factors bearing on either party’s intentions ‘to return or not to return to the other spouse’ are to be considered. [Citation omitted.]  No particular facts are per se determinative.  The ultimate test is the parties’ subjective intent and all evidence relating to it is to be objectively considered by the court.”  (Id. at 451-52; See also, In re Marriage of Umphrey, 218 Cal. App. 3d 647 (1990).)

In this case, you have been separated from Ms. Rita Morales since May of 1998.  Your divorce papers were filed in August of 1999, and your divorce is pending.  If an official has obtained a final judgment of dissolution of marriage or legal separation of the parties, income received by the official’s spouse is no longer attributable to the official under the Act.  Similarly, if you and your spouse are legally separated and have fully separated your income, such that you no longer have a community property interest in each other’s income, the income received by Ms. Morales from her employment is no longer attributable to you; thus, 12 months after you have lost your community property interest in Ms. Morales’ income, it would cease to give rise to a conflict of interest for you.
 

2.  Reliance on Advice.  

You also asked whether your vote on an issue like this would likely result in any punitive action by the Fair Political Practices Commission after you had sought legal advice from your city attorney and outside counsel, and determined yourself, based on the facts and the legal advice from your city attorney and outside counsel, that a conflict did not exist. 

Reliance on formal written advice from the Commission confers immunity from prosecution by the Commission on the requestor and is evidence of good faith in any other civil or criminal proceeding.  (Section 83114(b); regulation 18329.)  Section 83114(b) provides as follows:  

    “(b)  Any person may request the commission to provide written advice with respect to the person's duties under this title.  Such advice shall be provided within 21 working days of the request, provided that the time may be extended for good cause.  It shall be a complete defense in any enforcement proceeding initiated by the commission, and evidence of good faith conduct in any other civil or criminal proceeding, if the requester, at least 21 working days prior to the alleged violation, requested written advice from the commission in good faith, disclosed truthfully all the material facts, and committed the acts complained of either in reliance on the advice or because of the failure of the commission to provide advice within 21 days of the request or such later extended time.”  

Reliance on advice from your city attorney or outside counsel does not confer statutory immunity.  Whether or not your reliance on the advice of your city attorney and outside counsel would have bearing in a later Commission enforcement action if one were initiated would only be determined on a case‑by‑case basis.  In that event, the Commission would examine whether you reasonably relied on the advice of the city attorney or outside counsel given the circumstances of the situation and the advice.  (West Advice Letter, No. I-90-592.)

If you have any other questions regarding this matter, please contact me at 

(916) 322-5660.




Sincerely,

Luisa Menchaca

Assistant General Counsel

By:
Hyla P. Wagner

       
Senior Commission Counsel

cc:  Jeffrey G. Johnson
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�  Government Code sections 81000 - 91015.  Commission regulations appear at title 2, sections 18109 - 18996, of the California Code of Regulations. 


�  You have not provided us with the facts to independently analyze all aspects of whether you have a conflict under the Act in an upcoming council vote on a senior center.  You have confined your question to a source of income issue.    


�  This case involves only the employment income of Ms. Rita Morales.  It does not involve an investment interest in a business entity.  An investment interest held by the spouse of an official, even as separate property, is considered an indirect investment interest of the official which must be disclosed and may give rise to a conflict of interest.  (Section 87103(a); Ryan Advice Letter, No. A-99-027; Johns Advice Letter, No. A-92-657.)  





�  Under section 87103(c), an official has an economic interest in any source of income, including his community property share of his spouse’s income, received within 12 months preceding a decision.       





