September 27, 1999

Sheila R. Mohan

Deputy Legal Affairs Secretary

Office of the Governor

State Capitol

Sacramento, California  95814

 Re:  Your Request for Advice

         Our File No. A-99-249
Dear Ms. Mohan:

This letter is in response to your request for advice regarding the provisions of the Political Reform Act (the “Act”).
 

QUESTION

Are there any restrictions under the Political Reform Act with respect to participation by Governor Gray Davis and First Lady Sharon Davis in the immunization greeting card program for new mothers sponsored by Hallmark Cards?
CONCLUSION
The Political Reform Act does not restrict Governor Gray Davis or First Lady Sharon Davis from participating in Hallmark Cards’ immunization greeting card program for new mothers if the cards are hand-delivered to new mothers by staff or volunteers at hospitals and local health departments.  Mailing the cards to new mothers at their homes would be prohibited by the mass mailing provisions of the Act.

FACTS
Hallmark Cards has an immunization greeting card program in which the governors of 33 states and territories participate.  Under the program, Hallmark donates congratulatory greeting cards to the Governors of each state to be sent to the parents of newborns.  The cards have a personalized message usually from the Governor and First Lady, reminding parents of the importance of immunizing their child.  

Hallmark has asked Governor and Mrs. Davis if California is interested in participating in this program.  Officials at the Immunization Branch of the California Department of Health Services think the program would be beneficial to newborns in California.  Hallmark proposes to design and produce a public service card, customized with the Governor’s and First Lady’s signatures and personal greetings, to be distributed to new mothers to emphasize the importance of child immunization.

Hallmark has committed to provide the cards to the state free of charge for three years. The cards would be promoted and distributed by the Department of Health Services to hospitals and local health departments, and delivered primarily by hand by hospital staff and volunteers at those facilities.

ANALYSIS
In considering whether Governor and Mrs. Davis’ participation in the Hallmark immunization cards program is restricted by the Political Reform Act, we review provisions of the Act concerning contributions and mass mailings.  

1.  Contributions.  The Act’s definition of contribution, copy enclosed, provides that a contribution made at the behest of a candidate
 is a contribution to the candidate unless it is clear from the surrounding circumstances that it was made for purposes unrelated to his or her candidacy for elective office.  (Section 82015(b)(2).)  The following types of payments are presumed to be for purposes unrelated to a candidate’s candidacy for elected office:  

   “(i)   A payment made principally for personal purposes, in which case it may be considered a gift under the provisions of Section 82028.  Payments that are otherwise subject to the limits of Section 86203 are presumed to be principally for personal purposes.

   (ii)   A payment made by a state, local, or federal governmental agency or by a nonprofit organization that is exempt from taxation under Section 501(c) (3) of the Internal Revenue Code.

   (iii)   A payment not covered by clause (i), made principally for legislative, governmental, or charitable purposes, in which case it is neither a gift nor a contribution.  However, payments of this type that are made at the behest of a candidate who is an elected officer shall be reported within 30 days following the date on which the payment or payments equal or exceed five thousand dollars ($5,000) in the aggregate from the same source in the same calendar year in which they are made.”


* * *

Under subdivision (iii) above, Hallmark’s provision of cards to Governor Davis is not considered a contribution
 or a gift to him.  The donation of cards is not for personal purposes; it is principally for governmental or charitable purposes.  

2.  Reporting.  Though payments for legislative, governmental or charitable purposes made at the behest of an elected officer that are covered by subdivision (iii) are not considered a contribution to the elected officer, 1997 amendments to the definition of contribution added a new reporting requirement for these payments.  (Ch. 450, Stats. 1997)  Such payments must be reported if they equal or exceed $5,000 in the aggregate from a single source in a calendar year.  Subdivision (iii) describes how the elected officer should report the payments:

   “The report shall be filed by the elected officer with the elected officer’s agency and shall be a public record subject to inspection and copying pursuant to the provisions of subdivision (a) of Section 81008.  The report shall contain the following information: name of payor, address of payor, amount of the payment, date or dates the payment or payments were made, the name and address of the payee, a brief description of the goods or services provided or purchased, if any, and a description of the specific purpose or event for which the payment or payments were made.  Once the five thousand dollars ($5,000) aggregate threshold from a single source has been reached for a calendar year, all payments for the calendar year made by that source must be disclosed within 30 days after the date the threshold was reached or the payment was made, whichever occurs later.  Within 30 days after receipt of the report, state agencies shall forward a copy of these reports to the Fair Political Practices Commission, and local agencies shall forward a copy of these reports to the officer with whom elected officers of that agency file their campaign statements.”     
If Hallmark’s donation of cards exceeds $5,000 in a calendar year, Governor Davis should report the donation as described above.  

3.  Mass Mailings.  With respect to mass mailings, section 89001 of the Act provides that “[n]o newsletter or other mass mailing shall be sent at public expense.”  Under Commission Regulation 18901, copy enclosed, a mass mailing is defined as more than 200 substantially similar tangible items delivered in a calendar month, by any means, to recipients at their residence, place of employment, business, or post office box.  Regulation 18901(a) states:

   “(a)  Except as provided in subdivision (b), a mailing is prohibited by Section 89001 if all of the following criteria are met:

   (1)  Any item sent is delivered, by any means, to the recipient at his or her residence, place of employment or business, or post office box.  For purposes of this subdivision (a)(1), the item delivered to the recipient must be a tangible item, such as a videotape, record, or button, or a written document.

   (2)  The item sent either:

   (A)  Features an elected officer affiliated with the agency which produces or sends the mailing, or

   (B)  Includes the name, office, photograph, or other reference to an elected officer affiliated with the agency which produces or sends the mailing, and is prepared or sent in cooperation, consultation, coordination, or concert with the elected officer.

   (3)(A)  Any of the costs of distribution is paid for with public moneys; or

   (B)  Costs of design, production, and printing exceeding $50.00 are paid with public moneys, and the design, production, or printing is done with the intent of sending the item other than as permitted by this regulation.

   (4)  More than two hundred substantially similar items are sent, in a single calendar month, excluding any item sent in response to an unsolicited request and any item described in subdivision (b).”  


* * *

If the congratulatory cards signed by the Governor and Mrs. Davis were mailed to the residences of parents of newborns by the Department of Health Services, they would constitute a prohibited mass mailing under the Act for the following reasons.
  Under the regulation, an item mailed “features an elected officer” if it includes the elected officer’s signature, which the congratulatory cards do.  (Regulation 18901(c)(2).)  The Governor is considered to be affiliated with the Department of Health Services because he has supervisory control over the agency and appoints its director.  (Regulation 18901(c)(1).)  Finally, items sent to congratulate or honor individuals for the same type of event, such as birthdays or anniversaries, are considered “substantially similar.”  (Regulation 18901(c)(3).)  

However, you have stated that the “cards would be promoted and distributed by the Department of Health Services to hospitals and local health departments and delivered primarily by hand by hospital staff and volunteers at those facilities.”  The Commission has previously advised that brochures that are sent out in bulk to various public or private locations for recipients to pick up on their own, and brochures that are handed out in public areas, are not subject to the mass mailing provisions of the Act.  (Mount Advice Letter, No. A-95-225; Gladwell Advice Letter, No. A-95-162; Anaya Advice Letter, No. A-91-215; and Lavagetto Advice Letter, No. A-90-199.)  

For example, the Mount Advice Letter, supra, involved distribution of a brochure by the Department of Developmental Services concerning the Early Start Program, a program of early intervention services for infants and toddlers with disabilities.  The brochure contained the name and seal of both Governor Wilson and Superintendent of Public Instruction Delaine Eastin.  The Department of Developmental Services was going to provide the brochures to 21 regional centers, 116 special education local plan areas and 32 family resource centers.  These agencies would disseminate the brochures to families who request services from the program and to health care providers who make referrals to the program, as well as other providers and organizations.  We advised that it would not violate the mass mailing prohibition if the brochures with the names and seals of both public officials were distributed to various local agencies, doctors offices and nonprofit groups for further distribution to individuals, as long as the brochures were not sent to the recipient’s home, business, place of employment or post office box.      

In this case, to the extent that the cards are not mailed to new mothers at their residences, but are distributed to them at hospitals or picked up by mothers at local health departments, the prohibition on mass mailings will not apply.  The Department of Health Services which will be coordinating the distribution of the birth congratulation and immunization reminder cards should ensure that the mass mailing prohibition is not violated by the distribution of the cards to over 200 recipients at their homes, places of employment or post office boxes.  

If you have any other questions regarding this matter, please contact me at 

(916) 322-5660.

Sincerely,

Steven G. Churchwell

General Counsel

By:
Hyla P. Wagner

       
Staff Counsel, Legal Division

Enclosures
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�  Government Code sections 81000 - 91014.  Commission regulations appear at title 2, sections 18109 - 18995, of the California Code of Regulations. 


�  The term candidate includes elected officeholders.  (Section 82007.)


�  In addition, regulation 18215(c)(4) provides that the term "contribution" does not include:


   “(4)  A payment made at the behest of a candidate, which is for a communication by the candidate or any other person, that meets all of the following:


   (i)  Does not contain express advocacy;


   (ii)  Does not make reference to the candidate's candidacy for elective office, the candidate's election campaign, or the candidate's or his or her opponent's qualifications for office; and


   (iii)  Does not solicit contributions to the candidate or to third persons for use in support of the candidate or in opposition to the candidate's opponent.”





�   If, instead of the Department of Health Services, hospitals or local health departments sent these cards to new mothers at their residences, it would still be a violation of the mass mailing prohibition.  Where an item falls within the restrictions of regulation 18901, the item cannot be redistributed by prohibited means.  (Lavagetto Advice Letter, No. A-90-199.)





