October 6, 1999

George “Cee Jay” Jenkins

2308 Manzanita Road

Corona, CA 91720

Re: Your Request for Advice

       Our File No. A-99-253
Dear Mr. Jenkins:

This is in response to your request for advice regarding the provisions of the Political Reform Act (the “Act”).
  During your attempted city council election in 1998, approximately 803 political signs were stolen from your campaign.  You filed a claim on your homeowners insurance policy and received a $3,456 settlement.  

QUESTION
Do the funds paid by your insurance company belong to you personally, or may you use those funds for your next election?

CONCLUSION
Since the money paid by the insurance company is a reimbursement to your campaign committee for its losses, you may not use the funds for personal purposes.  Additionally, these funds have become “surplus” campaign funds and may not be used to make contributions to any California candidate, including your own candidacy.  The funds must be distributed in any lawful manner as described below.

FACTS
You ran for Corona City Council in 1998.  You were not successful in that election and  closed your committee.  During your election, approximately 803 of your political signs were confiscated by city employees.  A hearing was held on the matter at your request and it was determined that the employees' action violated city code.  Shortly thereafter, you filed a theft report with the Corona police department and filed a claim on your homeowners insurance policy.  Your insurance company honored the claim and paid a settlement of $3,456.52. 

You are now asking if the funds from the insurance company belong to you personally, or may they be used for your next election. 

ANALYSIS
During your campaign your committee purchased materials and/or signs to be used to advance your election.  The funds used to purchase the signs originated from campaign contributions to the committee.  Both the campaign contributions and the signs which were purchased, were assets held in trust by your campaign committee.  (Section 89511.)   Neither campaign contributions, nor assets of a campaign become personal property of the candidate.  (Sections 84307, 89510.)

During the campaign, the assets of the committee were stolen.  For whatever reason, your insurance company paid a claim for stolen property on your homeowners policy.  The fact that the claim was paid on an insurance policy for which you make payments in your personal capacity does not change the fact that the insurance payoff was for the purpose of replacing that which was stolen from the campaign committee, not that which was stolen from you personally. 

For this reason, the insurance settlement is a payment to the committee for its losses and becomes an asset of the committee.  Those funds do not become your personal property. 

There remains the question of whether or not you can use the funds for a future election. 

The Political Reform Act at Section 89519 governs what a person may do with surplus campaign funds which remain after an election.  Surplus campaign funds may be used for such things as payment of outstanding campaign debts, the pro rata return of contributions to all contributors, donation to any bona fide charitable, educational, civic, religious, or similar tax-exempt nonprofit organization provided no substantial part of the proceeds will have a material financial effect on the former candidate, contributions to a political party, or contributions to support or oppose any candidate for federal office or any candidate in a state other than California.


Funds become “surplus” at the end of the post-election reporting period for that respective election.  You did not indicate when in 1998 your election occurred.  If the election was held during the first six months of 1998, the post-election reporting period ended June 30, 1998.  If the election was held sometime during the second half of the year, the post-election reporting period ended December 31, 1998.  In your letter you stated that after your election, you closed your committee.  It is understandable that you did not anticipate at that time that your committee would be compensated for its losses, but nevertheless, if you did not redesignate your committee for a future election and keep it open for that future election, any funds remaining in it, as well as those funds coming into it, became “surplus” at the end of the post-election reporting period. The funds from the insurance company are not available for your use for a future election.

At this time the options available to you are to convert the funds into a money order to be donated to any bona fide charitable, educational, civic, religious or similar tax-exempt nonprofit organization, make a contribution to a political party for overhead expenses, or use the funds to make a contribution to a federal candidate or a candidate in another state.

If you have any questions, please feel free to give me a call at (916) 322-5660.

Sincerely,

Steven G. Churchwell

General Counsel

By:
Jeanette E. Turvill

Political Reform Consultant

Technical Assistance Division
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�Government Code Section 81000-91014.  Commission regulations appear at title 2, sections 18109-18995, of the California Code of Regulations.





