December 30, 1999

Betty Rexford

City of Poway

13325 Civic Center Drive

Post Office Box 789

Poway, California  92074-0789

 Re:  Your Request for Advice

         Our File No. A-99-262
Dear Ms. Rexford:

This letter is in response to your request for advice regarding the provisions of the Political Reform Act (the “Act”).
 

I.  QUESTION
May you participate as a member of the Poway City Council in commenting on a proposed project to be undertaken by the City of San Diego?

II.  CONCLUSION
Yes, you may participate.  It is not reasonably foreseeable at this time that a decision related to the proposed subdivision, which is in another city, will have a material financial effect on your real property interest for purposes of the Act.

III.  FACTS

You are a member of the Poway City Council.  You and your husband own a home in Poway on Creek Road.  The City of San Diego is considering a 600-unit residential subdivision.  The subdivision is located within the city boundaries of San Diego.  The boundaries of the proposed subdivision are, at their closest point, more than 2,500 feet from your residential property.
   

If the project is approved by the City of San Diego, it would likely result in increased traffic on Creek Road.  The project may also have drainage impacts on Creek Road or other nearby drainage facilities.  The financial impact of these effects may be more than $10,000 on the fair market value of your home.  Most properties within a 2,500 radius of your home will be similarly affected, and there are more than 10 such properties under separate ownership.

Since this project is not in Poway, the Poway City Council will not approve or disapprove it.  The San Diego City Council will exercise that jurisdiction.  However, as part of the City of San Diego’s California Environmental Quality Act (“CEQA”) process, the Poway City Council will take a position on the project and forward its comments and recommendations to the San Diego City Council.  Pursuant to CEQA, the City of San Diego is required to seek comments from specified agencies and to include those comments in the administrative record.  The comments are on public use and impact items such as sewer, roadways and traffic.  Commenting agencies will indicate whether they oppose or do not oppose the project, and the reasons for their position.  This information gathering process conducted by the City of San Diego creates no legal obligation for San Diego to modify or change direction on the project.  In fact, you indicate that given past practice it is unlikely that the City of San Diego will make any accommodations or decisions based on the City of Poway’s CEQA comments.  Rather, you indicate that the City of San Diego will most likely take no action and make no decisions based on the comment.

IV.  ANALYSIS
The Act’s conflict of interest provisions help to insure that public officials perform their duties impartially, free from bias attributable to their own financial interests or those of persons who have supported them.  (Section 81001(b).)  Specifically, Section 87100 prohibits any public official from making, participating in making, or otherwise using his or her official position to influence a governmental decision in which the official has a financial interest.    

A public official has a “financial interest” in a governmental decision, within the meaning of the Act, if it is reasonably foreseeable that the decision will have a material financial effect on one or more of the public official’s economic interests.  (Section 87103; Regulation 18700(a).)  The Commission has adopted an ordered process for determining whether the Act’s conflict of interest restrictions apply to a given public official with regard to a particular governmental decision.  (Regulation 18700(b).) 

Are you a public official?
The conflict of interest provisions of the Act apply only to “public officials.”  A “public official” is defined to include “every member, officer, employee or consultant of a state or local government agency ....”  (Section 82048.)  As a member of the city council, you are a “public official” within the meaning of the Act. 

Will you be participating in a governmental decision?
The Act’s conflict of interest provisions come into play only when a public official makes, participates in making, or in some way attempts to use his or her official position to influence a governmental decision in which the official knows — or has reason to know — that he or she has a financial interest.  (Section 87100.)  The San Diego City Council will be making governmental decisions related to approving the proposed subdivision.  However, the Poway City Council will also be making a governmental decision when it formulates, adopts and transmits its comments and recommendations to the San Diego City Council.  “Making” a governmental decision includes voting on a matter or committing an agency to a course of action.  (Regulation 18702.1.)  You have asked whether you can participate as a member of the city council in taking a formal council position on the project.  Therefore, the conflicts provisions apply to you in this circumstance.

What are your economic interests? 
The “economic interests” from which conflicts of interest may arise are described by Section 87103 and Regulations 18703-18703.5.  There are six kinds: 

· A public official has an economic interest in a business entity in which he or she has a direct or indirect investment
 of $1,000 or more (Section 87103(a); Regulation 18703.1(a)); 

· A public official has an economic interest in a business entity in which he or she is a director, officer, partner, trustee, employee, or holds any position of management (Section 87103(d); Regulation 18703.1(b));  

· A public official has an economic interest in real property in which he or she has a direct or indirect interest of $1,000 or more (Section 87103(b); Regulation 18703.2); 

· An official has an economic interest in any source of income, including promised income, totaling $250 or more within 12 months prior to the decision (Section 87103(c); Regulation 18703.3);

· A public official has an economic interest in any source of gifts to him or her if the gifts total $300 or more within 12 months prior to the decision (Section 87103(e); Regulation 18703.4); 

· A public official has an economic interest in his or her personal expenses, income, assets, or liabilities, as well as those of his or her immediate family — this is known as the “personal financial effects” rule (Section 87103; Regulation 18703.5).

You have indicated that you own a home on Creek Road.  Presumably that real property interest has a value of at least $1,000.  Therefore, it is an economic interest for purposes of the Act.

Is it reasonably foreseeable that the City of Poway’s CEQA comment will have a material financial effect on your home?

Once an official identifies an economic interest, he or she must determine whether it is reasonably foreseeable that the decision in question will have a material financial effect on that interest.  The official must decide whether the economic interest is directly or indirectly involved in the decision.  (Regulation 18700(b)(4).)  Having established the degree of involvement, the official can identify the materiality standard appropriate to the circumstances.  (Regulation 18700(b)(5).)  The official then knows what financial effect would be considered “material” under the Act.  Finally, the official decides whether such a material financial effect is a “reasonably foreseeable” consequence of the decision at issue.  (Regulation 18700(b)(6).)  A material financial effect is reasonably foreseeable if it is “substantially likely” that one or more of the materiality standards discussed below will be met.  (Regulation 18706.)

In this instance, regardless of the materiality standard that would apply, we advise  that it is not reasonably foreseeable that the City of Poway’s CEQA comment will result in any effect on your property interest.  You indicate that it is unlikely that the City of San Diego will make any decisions based on the comment.  San Diego’s information gathering pursuant to CEQA creates no legal obligation for San Diego to modify or change direction on the project.  In fact, you indicate that given past practice it is unlikely that the City of San Diego will make any accommodations or decisions based on the City of Poway’s comments.  You further indicate that the City of San Diego will most likely take no action and make no decisions based on the comment.  It is true that you may be commenting on possible effects of decisions made by San Diego that may impact your property.  However, because it is not substantially likely that the City of San Diego will make any decisions regarding the project based on Poway’s comments, it is not reasonably forseeable that Poway’s decision will have a material financial effect on your property interest.  Therefore, you may participate in forwarding CEQA comments to the City of San Diego.  

This advice applies only to this particular decision, i.e., a comment by the City Council as part of the CEQA process.  Please be aware that if, at any point, Poway makes a governmental decision that could impact your property interest, the analysis will change.  For example, if the City of Poway contemplates further decision-making on items pertaining to sewer, roadways, and traffic impacts, you should seek further advice. 

If you have any other questions regarding this matter, please contact me at 

(916) 322-5660.

Sincerely,

Luisa Menchaca

Assistant General Counsel

By:
Deborah Allison

       
Staff Counsel, Legal Division
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�  Government Code sections 81000 - 91015.  Commission regulations appear at title 2, sections 18109 - 18996, of the California Code of Regulations. 


�  The facts have been provided by your letter dated September 14, 1999, a follow-up letter from Poway City Attorney Stephen Eckis dated November 30, 1999, and subsequent telephone conversations with Stephen Eckis.


�  The Commission does not act as the finder of fact in providing advice.  (In re Oglesby (1975) 1 FPPC Ops. 71.)





�  An indirect investment or interest means any investment or interest owned by the spouse or dependent child of a public official, by an agent on behalf of a public official, or by a business entity or trust in which the official, the official's agents, spouse, or dependent children own directly, indirectly, or beneficially a 10�percent interest or greater.  (Section 87103.)





