November 17, 1999

Colleen McAndrews

Bell, McAndrews & Hiltachk

1441 Fourth Street

Santa Monica, California  90401

 Re:  Your Request for Advice

         Our File No. A-99-267
Dear Ms. McAndrews:

This letter is in response to your request for advice regarding the campaign reporting provisions of the Political Reform Act (the “Act”).

QUESTIONS
The Howard Jarvis Taxpayers Association, a nonprofit organization, uses its nonprofit postal permit to mail political material on behalf of its sponsored committees.

1.  Is the difference between the cost of a regular permit and the special permit a contribution from the Howard Jarvis Taxpayers Association to its sponsored committees?

2.  If so, is the use of the postal permit an “administrative cost” as that term is defined in Regulation 18419(c)(1) and 18215(c)(16)?

CONCLUSIONS
1.  No.  The Howard Jarvis Taxpayers Association has not made a contribution to its sponsored committees since the sponsored committees could obtain the same permit at no cost.

2.  Since we have determined that the use of the permit is not a contribution, we do not need to decide whether the “administrative cost” exception applies.

FACTS
Your firm represents the Howard Jarvis Taxpayers Association (“HJTA”) and serves as treasurer of its sponsored committees.  HJTA is a California nonprofit corporation exempt from federal income tax under Internal Revenue Code Section 501(c)(4).  The United States Postal Service has issued HJTA a special postal permit that allows HJTA and its affiliates to send mail at Special Third-Class rates.  Any nonprofit organization can take advantage of this special postage rate.


Occasionally, HJTA uses its special postal permit to mail “non-political” materials to members and prospective members, including non-political fundraising solicitations.  HJTA has also used its permit to mail political materials (such as initiative petitions, express advocacy newsletters, and fundraising solicitations) on behalf of its sponsored committees.  The sponsored committees pay for and report the payments for the mailings, including postage, on their campaign statements.  HJTA’s sponsored committees include a California candidate PAC and several general purpose recipient ballot measure committees.

Generally, HJTA does not use its treasury funds for contributions or expenditures beyond its sponsored committees, although it has done so in the past for ballot measure activity.  Because of this prior activity, HJTA files as a committee.  In its campaign reports, HJTA reports the use of the postal permit as a contribution by calculating the rate differential between the nonprofit permit rate and the standard bulk mailing rate.  HJTA does not contemplate making future contributions or expenditures from its treasury funds other than to its sponsored committees and would like to terminate as a committee.

You have enclosed a copy of Judge Smallwood’s Tentative Decision in the case McCauley v. BFC Direct Marketing (Sup. Ct. Orange County, 1995, No. 57-15-62).  In that decision, the judge determined that the sponsored committees’ use of HJTA’s special postal permit had no value and therefore did not create any reporting obligations.  The judge’s determination was based on expert testimony from Harvey K. Altergott, the former General Manager in the Domestic Mail Classification Division of the United States Postal Service Headquarters in Washington, D.C.  In a letter submitted with your request, Mr. Altergott asserts that the sponsored committees’ use of HJTA’s special postal permit has no value because, as a subordinate of a nonprofit organization, the committee can obtain the same postage rate on the open market at no cost:

  “There is no charge for obtaining an authorization to mail at the Special Third-Class postage rates ....  

  “It has been, and continues to be, postal policy that if an organization is authorized to mail at the Special Rates, all subordinate units of the organization may mail under that authorization.”

In his opinion, Mr. Altergott relies on a postal service ruling, which provides:

  “The Postal Service has traditionally held that a so-called political action committee of a properly authorized nonprofit organization could mail under the Nonprofit Standard Mail authorization of the organization just as any other committee, such as the membership or by-laws committees.  As a result, there is no reason to reach a different conclusion just because the organization has established a separate fund for accounting and record keeping purposes; and to meet the reporting requirement of the Federal Election Commission.”  (United States Postal Service, Customer Support Ruling, Political Action Committee, PS-128 (E670).)

ANALYSIS
 Under the Act, nonmonetary or “in‑kind” contributions include goods and services provided free of charge to a committee, and goods and services provided at a discount from the fair market value to a committee (unless the same discount is given in the regular course of business to members of the public).  (Section 82015(c); Regulation 18215(b)(3).)

HJTA uses its special permit to send political mailings on behalf of its sponsored committees.  In general, we have advised that when a committee uses another person’s discounted postal permit, it has received an in-kind contribution subject to disclosure.  (Moylan Advice Letter, No. A-97-472; Roudebush Advice Letter, No. A-96-071.)  The fair market value of another person’s postal permit is the cost of obtaining the same permit, or the difference between the discounted postage rate and the postage rate the committee could obtain on the open market.  (Roudebush Advice Letter, supra; Olson Advice Letter, No. I-93-230.)

The twist here is that the committee receiving the discounted nonprofit postage rate is a sponsored committee, and the contributor is the committee’s sponsor.  You have submitted material establishing that a sponsored committee of a nonprofit organization can obtain a nonprofit postal permit on the open market at no cost.
  Based on this information and the formula described above, the value of this special permit to the sponsored committee is zero.  Since the special permit has no value to the sponsored committee, the Act does not require the committee to report its use as an in-kind contribution from its sponsor.

Of course, whenever a sponsor sends a mailing on behalf of its sponsored committee, the sponsor or the sponsored committee must report all of the costs associated with sending the mailing on its next campaign statement, including the cost of postage.  (See generally Regulation 18419.)

If you have other questions regarding this matter, please contact me at (916) 322-5660.

Sincerely,

Luisa Menchaca

Assistant General Counsel

By:
Julia Bilaver

       
Staff Counsel, Legal Division
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�  Government Code sections 81000 - 91014.  Commission regulations appear at title 2, sections 18109 - 18995, of the California Code of Regulations. 


�  The Commission does not act as finder of fact when rendering advice.  (In re Oglesby (1975) 1 FPPC Ops. 71, 77.)  Formal written advice confers immunity to the extent that the facts are accurate, and all material facts have been disclosed.  (Regulation 18329.)


�  The advice in the Wewer Advice Letter, No. I-91-531 is inconsistent with the advice in this letter.  Consequently, this letter supersedes the Wewer letter in its entirety.





