November 24, 1999

Dan Ringer-Barwick

Director of Finance and Administration

California Labor Federation, AFL-CIO

417 Montgomery Street, Ste. 300

San Francisco, CA 94104-1109

Re:
Your Request for Advice

Our File No. A-99-285

Dear Mr. Ringer-Barwick:

You have requested advice on behalf of the California Labor Federation, AFL-CIO (the Federation) concerning the campaign disclosure provisions of the Political Reform Act (the Act).

QUESTION
Must the Federation’s Committee on Political Education (COPE) electronically disclose the same level of detail it discloses currently on its paper filings?

CONCLUSION
COPE must provide detailed information for every member that makes contributions totaling $100 or more in a calendar year to the committee.  In addition, COPE must itemize the Federation and any intermediate unit that provides the committee with $100 or more in member contributions during a calendar year.

FACTS
The California Labor Federation’s Committee on Political Education is a sponsored general purpose recipient committee under the Act.  Almost all of the contributions received by COPE are regular dues payments from its affiliated member organizations.  Each affiliate makes a monthly dues contribution based on a per capita calculation of its own dues-paying membership.  Currently, COPE reports the affiliates’ dues payments on a special supplement to Schedule A (Monetary Contributions) of its campaign disclosure statements.  

Although your letter indicates the Commission has previously approved the format of the supplement, we can find no record of having reviewed or approved the sample you provided on November 8, 1999.  In an advice letter dated February 15, 1999, general advice was provided concerning the committee’s reporting obligations.  (Scully Advice Letter, No. I-90-716, copy enclosed.)  

ANALYSIS
The Act requires committees to file periodic reports disclosing contributions received and expenditures made for the purpose of supporting or opposing state and local candidates and ballot measures.
  Section 84211 requires that for each person who contributes a cumulative amount of $100 or more, a committee must disclose the following information:

1.  The date of the contribution;

2.  The name and address of the contributor;

3.  If the contributor is an individual, the name of his or her employer or, if self-employed, the name of his or her business; 

4.  If the contributor is a committee, the identification number assigned to the committee by the Secretary of State;

5.  The amount received from the contributor during the period covered by the report; and

6.  The cumulative amount received from the contributor since January 1 of the current calendar year.  

A committee that is sponsored by an entity or organization, as COPE is sponsored by the California Labor Federation, has additional reporting obligations with respect to contributions transmitted to the committee by the sponsor and by its intermediate units.
  (Section 82048.7; Regulation section 18419, copy enclosed.)  Unless the sponsor and/or intermediate units file reports separately as committees under the Act, contributions transmitted to the sponsored committee are deemed to be from the individual members, and the committee must report the sponsor and each intermediate unit as an intermediary on its campaign reports.  Intermediary reporting is required if $100 in member contributions are provided, directly or indirectly, to the committee, regardless of whether any member for whom the sponsor or intermediate unit acts contributed $100 or more.  (Regulation 18419(c).)  

Section 84302 requires that the recipient of a contribution report the same information for each intermediary as is required under section 84211 for contributors of $100 or more, i.e., the intermediary’s name, address, and, if applicable, occupation, employer, or identification number.

Under the provisions of the Online Disclosure Act of 1997 (sections 84600-84610), state general purpose recipient committees that meet certain thresholds of activity must begin filing their campaign disclosure reports electronically in 2000 as well as on paper.  During the first six months of 2000, the triggering threshold is $100,000 in contributions received or expenditures made--calculated from January 1, 1999, through the closing date of the applicable pre-election or semi-annual campaign statement.  Beginning July 1, 2000, the triggering threshold drops to $50,000--calculated from January 1, 2000.  All of the same information required to be disclosed on the paper filing is required to be disclosed electronically.

For COPE, this means the committee must disclose the detailed information outlined above for each person who contributes $100 or more during 2000, as well as for the sponsor and any intermediate unit that provides $100 or more in member contributions to the committee during the calendar year.  It is not necessary to disclose intermediate units that have not provided $100 in member contributions, the average number of members per month, or amounts received and disclosed in prior reporting periods (except as they are included in the cumulative amount figures), as is shown in the sample schedule you provided.  Missing from the sample schedule are the dates of contributions and the addresses and identification numbers, if any, of the contributors/intermediate units.  

It appears that some adjustments will be necessary in order for COPE to comply with the electronic filing requirements.  In addition, specific filing formats must be developed or software purchased in order to electronically transmit the required information.  More information about the filing formats and software vendors can be obtained by calling the Secretary of State’s Political Reform Division at (916) 653-6224 or from their website (www.ss.ca.gov).  The Commission has no authority to grant exemptions from these or any other filing requirements.  

If you have questions concerning this letter, please contact me at (916) 322-5660.

Sincerely,

Luisa Menchaca

Assistant General Counsel

By:
Carla Wardlow

Division Chief

Technical Assistance Division

Enclosures

�  Government Code sections 81000 - 91014.  Commission regulations appear at title 2, sections 18109 - 18995, of the California Code of Regulations.


�  The term “committee” is defined in Section 82013; “contribution” and “expenditure” are defined in sections 82015 and 82025, respectively.  “Contribution” and “expenditure” are further defined in Regulation sections 18215 and 12225, respectively.


�  An entity or organization sponsors a committee if any of the following applies:





(1) The committee receives 80 percent or more of its contributions from the person or its members, officers, or employees.


(2) The person collects contributions for the committee by use of payroll deductions or dues from its members, officers, or employees.


(3) The person alone or in combination with other organizations, provides all or nearly all of the administrative services for the committee.


(4) The person, alone or in combination with other organizations, sets the policies for soliciting contributions or making expenditures of committee funds.  (Section 82048.7.)





An “intermediate unit” means a chapter, local, branch, unit or similar component of a sponsor that collects money from its members, officers, employees or shareholders for transmission to the sponsored committee.  (Regulation 18419(a)(3).)  





