This Letter is SUPERSEDED by Coler Advice Letter No. I-07-089
December 8, 1999

Arthur C. Simonian

19938 Paseo Luis

Yorba Linda, California  92886

 Re:  Your Request for Advice

         Our File No. A-99-299
Dear Mr. Simonian:

This letter is in response to your request for advice regarding the provisions of the Political Reform Act (the “Act”).
 

QUESTION
Do the gift limits and reporting requirements apply to you while you are on administrative leave from your position as City Manager?

CONCLUSION
The gift limits and reporting requirements apply to you.  Therefore, as a general rule, you may not accept gifts from any source in excess of $300, and must report all gifts valued at fifty ($50) or more.  These provisions will apply to you unless you are officially terminated or quit your employment with the city.

FACTS
You are the City Manager for the City of Yorba Linda.  On August 17, 1999, the Yorba Linda City Council voted to place you on indefinite administrative leave from your position as city manager.  The administrative leave became effective on August 16, 1999.  During the administrative leave period, you continue to receive all of your usual salary and benefits.  On September 7, 1999, the Yorba Linda City Council voted to terminate you from your position, without cause.  The date of termination is effective December 9, 1999.  

After the city council took action to terminate your employment, you filed a Writ of Mandate and Complaint For Declaratory and Injunctive Relief, asking the court to set aside the city council’s action on the basis that the council had violated the Brown Act.  On 

November 23, 1999, Orange County Superior Court Judge John Woolen ruled in your favor and granted the writ.  The termination action of the city council was nullified.

Your current status is that you remain on indefinite administrative leave pursuant to the council’s action of August 17, 1999.  You have asked whether the Act’s gift limits and gift reporting requirements apply to you during this time.   

ANALYSIS
Section 89503(a) provides that “[n]o elected state officer, elected officer of a local government agency, or other individual specified in Section 87200 shall accept gifts from any single source in any calendar year with a total value of more than two hundred fifty dollars ($250).”  City Managers are specifically listed in Section 87200.  The gift limit is adjusted biennially to reflect changes in the Consumer Price Index.  For 1999-2000, the gift limit is three hundred dollars ($300).  (Regulation 18940.2(a).)  All gifts valued at fifty dollars ($50) or more must be reported.  (Section 87207(a)(1).)  As a City Manager, you are clearly subject to the three hundred dollars ($300) gift limit and the reporting requirements.  In addition, the disqualification provisions of Section 87100 and 87103 apply to you.  

The question you ask is whether you remain subject to the gift limit and reporting provisions of the Act while on indefinite administrative leave from your position.
  You indicate that you are receiving your usual salary and benefits while on leave.  In addition, your employment agreement with the city is in full force and effect unless and until it is terminated by either party to the agreement.  By granting your writ, the judge effectively “voided” the city council’s termination of the employment agreement.  Therefore, you remain subject to the Act’s gift limits and disclosure requirements.  Of course, you are subject to the disqualification provisions of the Act as well.  (Sections 87100, 87103.)  We reached a similar conclusion in the Weil Advice Letter, No. A-97-247.  In Weil, we discussed the Act’s revolving door provisions that impose restrictions on what a designated employee can and cannot do within a 12-month period after “leaving office.”  The designated employee in that case was no longer working in his position and no longer performing job duties.  However, he was receiving compensation in the form of accrued vacation pay.  We determined that the date the employee “left office” would be the day he no longer received compensation and was no longer under an employment agreement.

Therefore, unless an exception applies,
 you may not accept gifts from any source in excess of three hundred dollars ($300), and you must report all gifts valued at fifty dollars ($50) or more.  These provisions will apply to you until you are officially terminated or quit your employment with the city.

If you have any other questions regarding this matter, please contact me at 

(916) 322-5660.

Sincerely,

Luisa Menchaca

Assistant General Counsel

By:
Deborah Allison

       
Staff Counsel, Legal Division
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Enclosure

�  Government Code sections 81000 - 91015.  Commission regulations appear at title 2, sections 18109 - 18996, of the California Code of Regulations. 


�  If your termination had become effective before the court granted your petition, you would have been terminated during the period of time between the termination and the court’s order, and then reinstated retroactively. We do not address what your duties would have been during that temporary termination period.  The court voided the termination before it became effective.  Therefore, you have been on administrative leave at all times since August 16, 1999.  We address only your situation as a City Manager on administrative leave.


�  You have not provided any facts indicating the type of gifts you might receive.  Therefore, we cannot determine whether an exception applies.  Please refer to the enclosed fact sheet on “Gifts, Honoraria, and Travel” for further reference.  





