February 8, 2000

Paul R. Curry

President

Citizens for Good Government

Post Office Box 3112

Fontana, California  92334

 Re:  Your Request for Advice

         Our File No. I-99-303
Dear Mr. Curry:

This letter is in response to your request for advice regarding the campaign disclosure obligations under the Political Reform Act (the “Act”).
  The Act requires the Commission to provide written advice to any person whose duties under the Act are in question or to that person’s authorized representative.  (Section 83114(b); Regulation 18329.)  However, the Commission does not respond to requests where all the material facts have not been provided or to requests hypothetical in nature.  (Regulations 18329(b)(8)(C); (b)(8)(D).)  Since a number of material facts regarding your particular situation are uncertain, the Commission has determined that it is unable to provide you with formal written advice.
  Despite this, it is our goal that this advice letter provide you with the guidance needed to assess your situation once you have obtained the necessary facts.  Consequently, to offer you as much assistance as possible, we have included information on the applicable law.

QUESTIONS
1.
What are the reporting requirements for donations received by a group of citizens prior to an issue being placed on a ballot?

2.
If donations received prior to a ballot measure are not required to be reported, at what point in an annexation attempt would donations be required to be reported? 

3.
Would direct communication by the citizens’ group to educate and inform citizens and landowners of the potential of annexation trigger the reporting requirements?

4. Can a group of citizens send mail and use other means of advertising to educate and inform citizens about the potential of the annexation?

5.
Once an annexation is placed on a ballot, can Citizens for Good Government make donations to subsequent annexation opponent/proponent committees?

a.
If a donation were made to a ballot committee, would the original source of the funds be reportable?

b.
If multiple small annexations take place, can donations be made to each?  If so, what would trigger a reporting requirement?

CONCLUSION
5. If a boundary change, such as annexation, is proposed by the City of Fontana, a local legislative body, there are no reporting requirements until the group qualifies as a “committee” and an annexation measure is placed on the ballot.

6. After an annexation proposal becomes a measure, a committee supporting or opposing the measure not only must report contributions received after the proposal becomes a measure but must also report contributions received before the proposal became a measure.  If a donation to a committee is a payment for a political purpose, the donation will constitute a “contribution” under the Act and will be subject to reporting obligations. 

7. When a boundary change is proposed by the local legislative body, placement of a measure on the ballot is that which triggers the Act’s reporting requirements.  Contributions made would be subject to reporting as discussed in the conclusion to question No. 2, above, if the matter is ultimately placed on the ballot.

8. Yes.  There is no prohibition against a group of citizens sending mail or using other means of advertising to educate and inform citizens.  We do not have enough information to advise you on whether or not the materials distributed by the group of citizens would constitute contributions or expenditures, as opposed to materials solely for educational purposes.

9. Assuming that the annexation measure is put on the ballot and that Citizens for Good Government has raised contributions from others of $1,000 or more to support or oppose the measure, thereby becoming a recipient committee, then Citizens for Good Government will have to report both the contributions it receives from donors and any contributions it may make to other ballot committees supporting or opposing the measure.

FACTS
You are the president of Citizens for Good Government and have presented the following scenario:

“A grass roots group of citizens organizes for the purpose of educating friends and neighbors about the potential of an annexation attempt by the City of Fontana of their homes and businesses within the city's sphere of influence.  To further this effort, the group anticipates collection of donations to fund its activities, including communicating with registered voters and landowners before the issue is placed on a ballot.”

ANALYSIS
A primary purpose of the Act is to ensure that receipts and expenditures in election campaigns be fully and truthfully disclosed so that voters may be fully informed and improper practices may be prohibited.  (Section 81002(a).)  In furtherance of this goal, the Act requires a committee to file periodic campaign statements disclosing its received contributions and expenditures.  (Sections 84200; 84202.3; 84211(a) and (b).)  “Committee” means any person or combination of persons who directly or indirectly receives contributions totaling $1,000 or more in a calendar year; makes independent expenditures totaling $1,000 or more in a calendar year; or makes contributions totaling $10,000 or more in a calendar year to or at the behest of candidates or committees.  (Section 82013.)   

A “contribution” is any payment made for political purposes for which full and adequate consideration is not made to the donor.  (Section 82015; Regulation 18215(a).)  Consequently, if a donation to a committee serves as a payment for a political purpose, the donation will  constitute a contribution and must be disclosed under the Act.  An “expenditure” is any monetary or nonmonetary payment made for political purposes.  (Section 82025; Regulation 18225(a).)  A payment is “made for political purposes” if it is for the purpose of influencing or attempting to influence the action of the voters for or against the qualification or passage of any measure.  (Regulations 18215(a)(1); 18225(a)(1).)  As such, only those payments that are designed to influence the voters for or against the passage or defeat of a measure are reportable contributions or expenditures.  (League of Women Voters v. Countywide Criminal Justice Coordination Committee (1988) 203 Cal.App.3d 529.)  

For purposes of the Act’s campaign reporting obligations, “measure” means any proposition which is submitted to a popular vote by a legislative body or which is submitted or is intended to be submitted to a popular vote by initiative, referendum, or recall procedure.  (Section 82043.)  Often, the procedure for a city boundary change, such as annexation, will require that a measure be submitted to the voters.  (Government Code Section 57100.)  Where a local legislative body proposes the boundary change, filing requirements are triggered when the proposal is placed on the ballot by the legislative body.
  (In re Fontana (1976) 2 FPPC Ops. 25.)
  However, in other instances, the legislative body may adopt a resolution ordering annexation without an election.  (Government Code Section 57080.)  It is unclear from your letter whether the annexation attempt by the City of Fontana will require an election and, consequently, the placement of an annexation measure on the ballot.  Therefore, we cannot assess whether the group of citizens in your scenario would be subject to the Act’s reporting obligations.  Specific information regarding your city’s annexation process is needed by us in order to accurately conduct this analysis.
 

Nevertheless, if the proposal for annexation does become a measure, reporting requirements will then be triggered if the group qualifies as a committee under the Act.  When a measure is placed on the ballot by the local legislative body, a committee supporting or opposing the measure not only must report contributions received and expenditures made after the proposal becomes a measure, but must also report contributions received and 

expenditures made before the proposal became a measure.
  (In re Fontana (1976) 2 FPPC Ops. 25.)  Enclosed are copies of pertinent forms and information sheets regarding the Act’s campaign disclosure obligations.  Specifically, we have included a copy of Information Manual D and the 2000 Addendum which address the filing obligations of ballot measure committees.  Also enclosed is a copy of the Form 410, Statement of Organization, that must be filed with the Secretary of State within 10 days after receiving contributions or making expenditures totaling $1,000 or more in a calendar year.  In addition, we have included copies of campaign disclosure report forms (Form 450 and 460) that a committee will be required to file periodically.

Please note that a group of citizens is not prohibited in any way from educating citizens about an annexation attempt using these or other methods of communication.  However, if such communication by a committee advocates either support for or opposition against an annexation measure, then payments
 made for the costs of that communication will constitute “expenditures” and be reportable. 

Our answer to your fifth question assumes that the annexation measure is put on the ballot and that Citizens for Good Government has raised contributions from others of $1,000 or more to support or oppose the measure, thereby becoming a recipient committee.  If this occurs, Citizens for Good Government will have to report both the contributions it receives from donors and any contributions it may make, including contributions to other ballot committees supporting or opposing the measure.  The original source of the funds is reportable in the sense that if Citizens for Good Government qualifies as a recipient committee by raising $1,000 or more in contributions to support or oppose the ballot measure, it must report the source of its contributions on its regularly filed campaign statements.  Assuming Citizens for Good Government is a recipient committee, the same advice holds true about its contributions to other committees supporting or opposing ballot measures for other annexations.

We encourage you to write back for formal assistance once the information necessary for a complete analysis of your situation has become available.  If you have any other questions regarding this matter, please contact me at (916) 322-5660.

Sincerely,

Luisa Menchaca

Assistant General Counsel

By:
Natalie Bocanegra

       
Staff Counsel, Legal Division
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Enclosures

�  Government Code sections 81000 - 91015.  Commission regulations appear at title 2, sections 18109 - 18996, of the California Code of Regulations. 


�  In particular, to provide formal assistance, the Commission would need to know: whether the annexation attempt requires an election; whether the annexation proposal has, in fact, become a “measure”; whether the citizen group has received contributions or made expenditures totaling $1,000 or more; whether, based on a review of the distributed material, communication by the citizens’ group with the voters advocates either support for or opposition against any annexation measure; and whether the “donations” to the citizens’ group or other committees were made for political purposes.


�  In contrast, an initiative, referendum, or recall qualifies for the ballot on the basis of signature gathering and petition circulation and, therefore, is a “measure” when signature gathering begins.  (In re Fontana (1976) 


2 FPPC Ops. 25.)  


�  The Commission may be reconsidering this opinion in the future.  Enclosed for your information is a copy of a recent December staff memo on the issue.  Additionally, your name has been included on our In re Fontana mailing list so that you will receive materials on this decision as they become available.


�  It is advisable that you contact your Local Agency Formation Commission for additional information on boundary change procedures.


�  As mentioned, some payments may not be subject to reporting requirements because they are not a “contribution” or “expenditure” under the Act.  To determine if a payment is reportable, please refer to the contribution and expenditure definitions previously cited.


�  Such payments will be characterized as being “made for political purposes.”  (Regulation 18225(a)(1).)





