April 25, 2000

Maureen MacKenzie

Pacific Palisades Republican Women Federated

1151 Hartzell Street

Pacific Palisades, California  90272

 Re:  Your Request for Advice

         Our File No. A-99-311
Dear Ms. MacKenzie:

This letter is in response to your request for advice regarding the campaign provisions of the Political Reform Act (the “Act”).
 

QUESTION
Does the Pacific Palisades Republican Women Federated Club have any reporting requirements if it supports the petition drives for several ballot measures?

CONCLUSION
Based upon the facts provided in your letter, the Pacific Palisades Republican Women Federated Club does not qualify as a general purpose committee or an independent expenditure committee because it has neither received contributions of $1,000 or more nor made independent expenditures totaling $1,000 or more in a calendar year.  Therefore, at this time, the club is not required to file either a Statement of Organization or campaign disclosure statements.

FACTS
The Pacific Palisades Republican Women Federated Club (the “club”), as part of its activities this year, plans to support the petition drives for several proposed ballot measures.  Specifically, the club plans to print petitions with information in support of a proposed ballot measure and deliver or mail them to registered voters in the community, requesting signatures on the petitions and donations to the club.  In addition, the club plans to print additional petitions with information for distribution at public places in the community and to members of the club, encouraging them to become actively involved in the petition drive.  In essence, this is a signature-gathering drive; the club will not be soliciting contributions.  You have stated that the costs will not exceed $700.  

Beyond the support of any particular ballot measure, the club’s purpose is to solicit donations for the club and to encourage prospective members to join the club.  The club has been in existence for 40 years and has approximately 70 members who pay dues of $25 per year.  The dues are used primarily for club activities.  This is the first time the club has become involved in political activities.  The club will only spend its dues for the printing and mailing of petitions.  The club does not plan to receive contributions, make contributions or independent expenditures.

ANALYSIS
The campaign disclosure provisions of the Act require candidates and “committees” to file periodic reports disclosing contributions received and expenditures made.  (Section 84100 et seq.)  The term “committee” includes a person or organization that receives contributions totaling one thousand dollars ($1,000) or more in a calendar year, or makes independent expenditures totaling one thousand dollars ($1,000) or more in a calendar year.  (Section 82013(a) and (b), copy enclosed.)

The term “contribution” is defined in Section 82015 as a payment made for political purposes.  A payment is made for political purposes if it is made “for the purpose of influencing or attempting to influence the action of the voters for or against the nomination or election of a candidate or candidates, or the qualification or passage of any measure” or is “received by or made at the behest of a candidate or committee.”  (Regulation 18215(a)(1) and (2).)

In addition, the term “contribution” is also defined in Regulation 18215(b)(1) as follows:

  “Any payment made to a person or organization other than a candidate or committee, when, at the time of making the payment, the donor knows or has reason to know that the payment, or funds with which the payment will be commingled, will be used to make contributions or expenditures.  If the donor knows or has reason to know that only part of the payment will be used to make contributions or expenditures, the payment shall be apportioned on a reasonable basis in order to determine the amount of the contribution.  

  There shall be a presumption that the donor does not have reason to know that all or part of the payment will be used to make expenditures or contributions, unless the person or organization has made expenditures or contributions of at least one thousand dollars ($1,000) in the aggregate during the calendar year in which the payment occurs, or any of the immediately preceding four calendar years.”

The Commission has advised that if a political club customarily uses dues to make contributions to candidates and ballot measures, or to carry on campaign activities supporting or opposing candidates and measures, the dues paying members will be charged with knowledge that all or part of the dues are “contributions.”  In such a case, the political club should determine the percentage of dues receipts that are used for political purposes and should characterize that portion as contributions received.  (In re Willmarth (1976) 2 FPPC Ops. 130, copy enclosed.) 

According to your facts, the club has been in existence for 40 years and the membership dues of $25 per year have never been used for political activities.  Now the club would like to become involved with some statewide ballot measures.  You stated that the costs involved for printing and mailing of petitions will not exceed $700.

The first $1,000 in contributions or expenditures made from membership dues does not qualify the club as a committee under the presumption that the donors did not have reason to know that all or part of their membership dues were used to make contributions or expenditures.  (Regulation 18215(b)(1), copy enclosed.)  However, after the members have reason to know that their dues are used for political purposes, the club would qualify as a committee.  (Regulation 18215(b)(1); Hoffer Advice Letter, No. I-96-280; Hill Advice Letter, No. A-98-194; Gluck Advice Letter, No. A-98-130, copies enclosed.)

The terms “contribution” and “expenditure” do not include payments by an organization for its regularly published newsletter or periodical, if the circulation is limited to the organization’s members.  (Regulations 18215(c)(9), 18225(b)(4)(C).)  

Based upon the facts provided in your letter, it does not appear that the club currently qualifies as a general purpose committee or an independent expenditure committee.  Therefore, the club is not required to register and file campaign disclosure statements at this time.  Please note that provisions of the Act only apply to state and local candidates or ballot measures.

However, if the club receives contributions of $1,000 or more or makes independent expenditures
 totaling $1,000 or more in a calendar year, the club becomes a general purpose committee or an independent expenditure committee with reporting requirements.  For future reference, Section 84101 requires a general purpose committee to file a Statement of Organization (Form 410) with the Secretary of State within 10 days after it has qualified as a committee.  Disclosure statements must be filed to reflect all contributions received and expenditures made once an organization qualifies as a committee.  (Sections 84200, 84200.5.)  Thereafter, periodic reports disclosing contributions received and expenditures made are required.  If the club qualifies as an independent expenditure committee, it is required to file a Form 461, as well as other disclosure statements.

If you have any other questions regarding this matter, please contact me at

(916) 322-5660.  In addition, our Technical Assistance Division can assist you with any reporting questions.

Sincerely,

Luisa Menchaca

Assistant General Counsel

By:
Jill Stecher

       
Staff Counsel, Legal Division
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Enclosures

�  Government Code sections 81000 - 91015.  Commission regulations appear at title 2, sections 18109 - 18996, of the California Code of Regulations. 


�  Section 82031 defines “independent expenditure” as an expenditure made by any person in connection with a communication which expressly advocates the election or defeat of a clearly identified candidate or the qualification, passage or defeat of a clearly identified measure, or taken as a whole and in context, unambiguously urges a particular result in an election but which is not made to or at the behest of the affected candidate or committee.





